Voorgenomen grondverkoop aan Beheermaatschappij Joh. De Vries BV.

Locatie: Verzetslaan ongenummerd, kadastraal bekend gemeente Purmerend, sectie N, nummer 371

(ged.) groot ca. 1.640m²

De gemeente Purmerend (hierna te noemen: de gemeente) is voornemens om bovengenoemde perceel grond te verkopen aan Beheermaatschappij Joh. De Vries BV (hierna te noemen: De Vries BV).

Om navolgende redenen gaat de gemeente er van uit dat De Vries BV de enige serieuze gegadigde is voor de voorgenomen (grond)verkoop.

  • -

    Om aan de grote woningbehoefte in de gemeente tegemoet te komen, heeft de gemeente de ambitie om het binnenstedelijk bedrijventerrein “Wagenweggebied” te transformeren naar een gebied voor hoogstedelijk wonen. Deze ambitie is vastgelegd in het Ambitiedocument Wagenweggebied (2017). Vanaf 2016 worden in dat kader gesprekken gevoerd met diverse eigenaren en belanghebbenden in het gebied, waaronder Beheermaatschappij De Vries BV als eigenaar van een perceel grond met een onbemand tankstation op de locatie Burg. Kooimanweg 14. De aanwezigheid van het tankstation is niet in lijn met de woningbouwambitie.

  • -

    Met de verwijdering van het tankstation ontstaat de mogelijkheid om, in samenhang met een aantal nabijgelegen percelen grond (eveneens deels eigendom De Vries BV), over te gaan tot een integrale (her)ontwikkeling van de locatie bestaande uit de realisatie van ca 460 woningen met bijbehorende (openbare) voorzieningen. Daarnaast biedt verwijdering van het tankstation de mogelijkheid om de Burg. Kooimanweg te reconstrueren ter bevordering van o.a. de verkeersveiligheid en de doorstroming en kan de ruimtelijke kwaliteit van het gebied verbeterd worden.

  • -

    De uitplaatsing van het tankstation uit het gebied bevordert c.q. versnelt de verwezenlijking van de gemeentelijke ambitie om op de bedoelde locatie woningen te realiseren, alsmede de Burg. Kooimanweg te reconstrueren en de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren.

  • -

    Naast de verwijdering van het tankstation is op basis van eigenaarschap van De Vries B.V. uitplaatsing mogelijk van een reparatie- en onderhoudsbedrijf voor motorvoertuigen aan het Tramplein 4-7. Deze functie is niet langer passend in de binnenstad en maakt op basis van sloop/nieuwbouw plaats voor een door de gemeente gewenste toevoeging van woningen (ca. 14 woonappartementen) en een daarmee samenhangende verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van het Tramplein.

Mocht er desondanks een andere gegadigde bezwaren hebben tegen de voorgenomen grondverkoop aan De Vries BV, dan dient deze gegadigde dit uiterlijk 20 kalenderdagen na datum van publicatie kenbaar te maken door middel van een gemotiveerd bericht aan a.roelofs@purmerend.nl onder vermelding van “grondverkoop t.b.v. Tankstation Verzetslaan (datum 27 december 2022)”. Na onze gemotiveerde reactie op uw bericht krijgt de betreffende gegadigde nog een tweede termijn van 7 kalenderdagen om een kort geding aanhangig te maken bij de rechtbank Noord-Holland. Indien u één van beide termijnen ongebruikt laat verstrijken, vervalt uw recht om in rechte op te komen tegen de voorgenomen grondverkoop als omschreven in deze publicatie. De gemeente is dan vrij om (verder) gevolg te geven aan haar voornemen tot verkoop van de grond.

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

Gepubliceerd op 27 december 2022.

Naar boven