VASTSTELLING BELEIDSREGEL TOT WIJZIGING VAN DE BELEIDSREGEL ENERGIETOESLAG DEN HAAG 2022

Toelichting

 

De rijksoverheid heeft gemeenten de bevoegdheid gegeven om in 2022 een eenmalige energietoeslag toe te kennen aan huishoudens met een laag inkomen en hiervoor voorwaarden te stellen. De eenmalige energietoeslag maakt onderdeel uit van de bijzondere bijstand. De gemeente kan in het kader van de uitvoering aanvullende voorwaarden stellen aan het verstrekken van deze vorm van bijzondere bijstand. Deze voorwaarden zijn in de beleidsregel energietoeslag Den Haag 2022 (RIS311899) vastgelegd.

 

Op 7 juli 2022 heeft het Rijk landelijk € 550 miljoen extra beschikbaar gesteld om de energietoeslag voor 2022 met € 500,- per huishouden te verhogen. Aanvullend heeft het Rijk besloten om ook in 2023 een Energietoeslag mogelijk te maken. Gemeenten krijgen toestemming en financiering om

€ 500,- van de Energietoeslag 2023 al in 2022 uit te keren (onder de voorwaarden van de Energietoeslag 2022).

 

Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag;

 

gelet op:

  • -

    titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht;

  • -

    artikel 35 Participatiewet;

 

besluit:

 

  • -

    vast te stellen de Beleidsregel tot wijziging van de Beleidsregel energietoeslag Den Haag 2022.

 

Artikel I

De Beleidsregel energietoeslag Den Haag 2022 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • A

    Begripsbepaling ‘huishouden’ in artikel 1 komt als volgt te luiden

 

Huishouden: de alleenstaande, alleenstaande ouder of gezin zoals bedoeld in artikel 4 van de wet, inclusief kostendelende medebewoners.

 

  • B

    Artikel 3 komt als volgt te luiden:

 

Artikel 3 Hoogte van de energietoeslag

De energietoeslag bedraagt € 1400,- per huishouden voor de energietoeslag 2022. Tevens zal een bedrag van € 500,- voor de energietoeslag 2023 in 2022 uitbetaald worden onder de voorwaarden van de Beleidsregel energietoeslag Den Haag 2022.

 

  • C

    Artikel 5 komt als volgt te luiden:

 

Artikel 5 Ambtshalve toekenning

1. De energietoeslag wordt ambtshalve verstrekt aan huishoudens die voldoen aan de doelgroepomschrijving van artikel 4, waarvan het bankrekeningnummer bekend is bij de gemeente, en die:

a. algemene bijstand ontvangen;

b. een uitkering ontvangen op grond van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz 2004), de inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en de inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ); of

c. een minimavoorziening ontvangen op grond van de Beleidsregels bijzondere bijstand en minimavoorzieningen Den Haag 2015.

 

Artikel II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na uitgifte in het Gemeenteblad en werkt terug tot en met 25 maart 2022.

 

Den Haag, 20 december 2022

Het college van burgemeester en wethouders,

 

de secretaris,

Ilma Merx

 

de burgemeester,

Jan van Zanen

 

Naar boven