Steunmaatregel tegemoetkoming Energielasten Vrijwilligersorganisaties gemeente Kerkrade

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kerkrade;

 

Overwegende dat;

- er in onze gemeente vrijwilligersorganisaties zijn die geconfronteerd worden met de gevolgen van de gestegen energierekening en deze kosten niet zelf (volledig) kunnen opvangen;

- de Rijksoverheid naar verwachting landelijk een financiële ondersteuningsregeling gaat bieden die vanaf april 2023 zal gelden;

- het gemeentebestuur vooruitlopend op en als overbrugging naar deze landelijke regeling de Kerkraadse vrijwilligersorganisaties financieel wil ondersteunen bij het voldoen van hun energierekening;

- het college hiervoor een lokale, tijdelijke ondersteuningsmaatregel wil vaststellen.

 

Besluit vast te stellen de:

 

Steunmaatregel tegemoetkoming Energielasten Vrijwilligersorganisaties gemeente Kerkrade

Artikel 1 Doelstelling

Deze steunmaatregel is gebaseerd op artikel 3.4 van de “Algemene Subsidieverordening Vrijwilligersorganisaties gemeente Kerkrade 2017” en heeft tot doel Kerkraadse vrijwilligersorganisaties die te maken hebben met een grote stijging van energielasten te steunen zodat zij hun activiteiten kunnen blijven voortzetten.

Artikel 2 Reikwijdte

Deze beleidsregel heeft betrekking op de subsidiëring van gestegen energielasten van:

  • a.

    In Kerkrade gevestigde en werkzame vrijwilligersorganisaties, zoals gedefinieerd in de “Algemene Subsidieverordening Vrijwilligersorganisaties gemeente Kerkrade 2017”, zijnde een rechtspersoon, die een structurele subsidierelatie met de gemeente Kerkrade hebben en die een eigen energiecontract hebben.

Artikel 3 Indienen aanvraag

  • 1.

    Aanvragen voor subsidiëring van gestegen energielasten, zoals bedoeld in deze beleidsregel, dienen vóór 31 januari 2023 ingediend te worden bij het college van de gemeente Kerkrade.

  • 2.

    In bijzondere gevallen kan het college van deze termijn afwijken.

  • 3.

    Het indienen van een aanvraag dient te geschieden door middel van:

    * het bij deze beleidsregel behorende “aanvraagformulier”, te raadplegen en in te vullen op de website van de gemeente Kerkrade.

Artikel 4 Behandeling aanvraag

  • 1.

    Wanneer een aanvraag niet binnen de gestelde aanvraagtermijn is ingediend, kan het college besluiten deze buiten behandeling te laten.

  • 2.

    Wanneer een aanvraag weliswaar tijdig maar niet volledig is ingediend stelt het college de aanvrager in de gelegenheid de aanvraag binnen een termijn te completeren. Indien daaraan binnen de gestelde termijn niet is voldaan, kan het college besluiten de aanvraag niet in behandeling te nemen.

Artikel 5 Algemene uitgangspunten voor het verstrekken van subsidie

  • 1.

    De subsidie kan worden aangevraagd voor de periode oktober 2022 tot en met maart 2023.

  • 2.

    De organisatie heeft in de periode oktober 2022 tot en met maart 2023 een variabel energiecontract, of gaat gedurende deze periode over op een variabel energiecontract.

  • 3.

    De organisatie komt niet in aanmerking voor steunmaatregelen vanuit andere overheden of instanties ter compensatie van de gestegen energieprijzen.

  • 4.

    Voor subsidiëring komen in aanmerking:

    * De energielasten die het gevolg zijn van de gestegen energieprijzen.

  • 5.

    Niet voor subsidie in aanmerking komen:

    * (Energie)lasten die reeds op grond van andere subsidiemogelijkheden of anderszins gecompenseerd worden;

    * De reguliere energielasten op basis van het voorschotbedrag d.d. 1 januari 2022;

    * Alle kosten die niet direct voortkomen uit het energiecontract van de organisatie.

Artikel 6 Hoogte van de subsidie

De subsidie bedraagt 70% van de stijging van de energielasten, tot een maximum van € 7.500,--.

De stijging wordt vastgesteld op het verschil tussen het nieuwe voorschotbedrag dat betrekking heeft op de maanden oktober tot en met maart 2023 en het voorschotbedrag d.d. 01 januari 2022.

Artikel 7 Subsidieplafond

Voor deze subsidie geldt een subsidieplafond van € 112.500,-. Bij een overschrijding van het subsidieplafond door het aantal aanvragen, zal de hoogte van de beschikbaar te stellen bedragen naar rato worden aangepast.

Artikel 8 Inwerkingtreding

  • 1.

    Deze beleidsregel treedt in werking op 1 januari 2023.

  • 2.

    Deze beleidsregel vervalt op 1 juni 2023, met dien verstande dat deze regeling van toepaspassing blijft bij de behandeling van bezwaarschriften tegen besluiten op grond van deze regeling en bij de financiële afwikkeling van deze regeling.

  • 3.

    Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Steunmaatregel tegemoetkoming Energielasten Vrijwilligersorganisaties gemeente Kerkrade.

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kerkrade in zijn vergadering van 20 december 2022.

De burgemeester, de secretaris,

Dr. T.P. Dassen-Housen R.J.M.S. Stijns

Naar boven