Wijzigen Verordening Rechtspositie raads- en commissieleden Gemeente Stichtse Vecht 2022

 

De raad van de gemeente Stichtse Vecht,

gelet op:

 

  • 1.

    het voorstel van de voorzitter van de raad van 1 november 2022;

  • 2.

    de bespreking in de commissie Bestuur en Financiën van 6 december 2022;

Besluit

 

Artikel I

A. In de Verordening Rechtspositie raads- en commissieleden Gemeente Stichtse Vecht 2022 een nieuw artikel 3 in te voegen dat luidt als volgt:

3. Vaste reiskostenvergoeding raadsleden voor woon- werkverkeer.

1. Voor reizen als bedoeld in artikel 3.1 lid 1 van de Rechtspositieregeling decentrale politieke ambtsdragers ontvangt een raadslid ten laste van de gemeente een vaste maandelijkse vergoeding. Deze vergoeding bedraagt zes keer de afstand tussen de woning van het raadslid en het gemeentehuis Breukelen in kilometers, vermenigvuldigd met het maximum bedrag dat door een werkgever aan een werknemer per afgelegde kilometer onbelast kan worden verstrekt.

2. Bij volledige afwezigheid wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid langer dan 1 maand wordt de vergoeding met ingang van de eerste dag van de volgende maand stopgezet. Bij (gedeeltelijke) terugkeer gaat de vergoeding weer herleven met ingang van de eerste dag van de volgende maand.

B. de overige artikelen vernummeren

 

Artikel II Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2023.

 

Toelichting

Artikel 3. Vaste reiskostenvergoeding raadsleden voor woon- werkverkeer

Raadsleden dienen te worden tegemoetgekomen in de reiskosten die zij in het kader van hun raadslidmaatschap maken. Het is fiscaal mogelijk om een vaste reiskostenvergoeding te verstrekken aan raadsleden. Voor een vaste reiskostenvergoeding woon-werk gelden de regels zoals neergelegd in het Handboek Loonheffingen 2022. Deze systematiek kan ook worden toegepast op raadsleden omdat de fiscus deze regeling ook openstelt voor mensen die minder dan vijf keer per week naar het werk reizen (zie paragraaf 23.1.2 van het Handboek Loonheffingen). Voor raadsleden kan bijvoorbeeld worden uitgegaan van één of twee dagen per week dat men op het gemeentehuis moet zijn voor (raads-/commissie)vergaderingen. Bij het toepassen van een vaste reiskostenvergoeding voor raadsleden is er wel een onderscheid tussen raadsleden die voor het fictief werknemerschap (opting-in-regeling) hebben gekozen en zij die dat niet hebben gedaan. Voor raadsleden die niet hebben gekozen voor de opting-in-regeling via de gemeente gelden bij de aangifte inkomstenbelasting de bepalingen van het winstregime. De gemeente informeert de belastingdienst over de uitbetaalde bedragen aan deze raadsleden. Vervolgens is het aan de betrokken raadsleden zelf om in hun aangifte inkomstenbelasting de vergoedingen fiscaal te verantwoorden.

De gemeenteraad van de gemeente Stichtse Vecht heeft ervoor gekozen een vaste vergoeding voor het woon-werkverkeer toe te kennen op basis van het gemiddelde aantal vergaderingen per jaar. De vergoeding wordt als volgt berekend: Het gemiddelde aantal vergaderingen per jaar wordt geschat op 38. Het gaat hier om raadsvergaderingen (9), commissievergaderingen (25), raadsconferenties (4). Dit zijn 3 vergaderingen per maand, dus 6 reizen naar en van het gemeentehuis per maand. Voor het bepalen van de reisafstand voor het reizen met eigen vervoer wordt gebruik gemaakt van de ANWB-tabel op grond van de kortst mogelijke route over de openbare weg. Rekenvoorbeeld: een raadslid woont 4 kilometer van het gemeentehuis. Hij krijgt dan per maand 6 x 4 x (thans) € 0,19 = € 4,56 per maand vergoed.

 

20 december 2022

Griffier

B. Espeldoorn-Bloemendal

Voorzitter

drs. A.J.H.T.H. Reinders

Naar boven