Gemeente Heerlen - Nadere Subsidieregel Tegemoetkoming Energiekosten MKB gemeente Heerlen 2023

 

 

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerlen;

gelet op artikel 3 lid 2 en 4 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Heerlen 2018;

en gelet op het door de gemeenteraad vastgestelde totaalpakket aan maatregelen ter compensatie van de energiekosten voor burgers, bedrijven, verenigingen en (culturele) instellingen (21 december 2022).

 

Overwegende dat:

 

door de gestegen tarieven van energie de energiekosten voor ondernemers de afgelopen maanden sterk zijn gestegen en dit voor ondernemers tot grote lastenverhoging leidt;

 

er een groot maatschappelijk belang is bij behoud van de werkgelegenheid bij deze ondernemers;

 

naar verwachting niet alle ondernemingen een beroep kunnen doen op de nog in te voeren rijksregeling Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief MKB;

 

het daarom wenselijk is ondernemers die zich in een noodsituatie bevinden eenmalig financieel tegemoet te komen bij een exceptionele stijging van de energietarieven;

 

Besluiten vast te stellen de volgende ‘Nadere subsidieregel Tegemoetkoming Energiekosten MKB gemeente Heerlen 2023’:

 

Artikel 1 Begripsbepalingen

Deze nadere subsidieregel verstaat onder:

a. Het college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerlen;

b. Ondernemer: een natuurlijk of rechtspersoon die een bedrijf uitoefent in de gemeente Heerlen, die ingeschreven is bij de Kamer van Koop-handel en een of meerdere ondernemingen heeft waarin totaal per onderneming twee tot vijftig personen – inclusief eigena(a)r(en) - werkzaam zijn;

c. Energiekosten: energiekosten voor elektriciteit en/of gas;

d. TEK-regeling: rijksregeling tegemoetkoming energiekosten energie-intensief MKB;

e. Noodsituatie: de situatie waarbij sprake is van ernstige financiële nood als direct gevolg van de prijsstijgingen van energietarieven, waarbij de werkgelegenheid in de onderneming in het gedrang komt.

 

Artikel 2 Doel

Deze nadere subsidieregel heeft als doel om ondernemers die buiten de TEK-regeling vallen en die zich in een noodsituatie bevinden een eenmalige financiële tegemoetkoming te geven. Als noodsituatie geldt een situatie waarbij sprake is van ernstige financiële nood als direct gevolg van de prijsstijgingen van energietarieven, waarbij de werkgelegenheid in de onderneming in het gedrang komt.

 

Artikel 3 Eisen aan de subsidieaanvrager

De subsidie kan worden aangevraagd door een ondernemer zoals gedefinieerd in artikel 1.

 

Artikel 4 Eisen aan de subsidieaanvraag

1. De subsidieaanvraag moet voldoen aan de richtlijnen en verplichtingen van de Algemene subsidieverordening gemeente Heerlen 2018.

2. De subsidieaanvraag wordt ingediend via het daartoe bestemde aanvraagformulier op de gemeentewebsite www.heerlen.nl.

3. De subsidieaanvraag gaat over één pand van de subsidieaanvrager waarin hij zijn onderneming uitoefent. Als de subsidieaanvrager meer-dere panden heeft waarin hij zijn onderneming uitoefent dient hij voor ieder pand een separate subsidieaanvraag in.

4. Er sprake is van een stijging van energiekosten als gevolg van prijsstijgingen bij de energieleverancier. Dit blijkt uit de aanvraag door het bijvoegen van de volgende informatie:

a. een duidelijk leesbare kopie van de energie-eindafrekening 2022 met daarop het verbruik weergegeven in KWH elektra en m3 voor gas, én

b. een van de energieleverancier afkomstig overzicht met daarop het laagste bedrag per eenheid elektra (KWH) en gas (m3) (inclusief energiebelasting en Opslag Duurzame Energie, exclusief BTW) van het jaar 2022, én

c. een van de energieleverancier afkomstig overzicht met daarop het hoogste bedrag per eenheid elektra (KWH) en gas (m3) (inclusief energiebelasting en Opslag Duurzame Energie, exclusief BTW) van het jaar 2022.

5. Bij een subsidieaanvraag wordt gevoegd:

a. een kopie van de inschrijving bij de Kamer van Koophan-del, met daarop het aantal werkzame personen herkenbaar op-genomen en waaruit blijkt dat het bedrijfspand gelegen is binnen de gemeente Heerlen;

b. een omschrijving van de nadelige gevolgen, waaronder in ieder geval met betrekking tot de werkgelegenheid, die zijn ont-staan door de sterk gestegen tarieven van energie;

c. uitleg van de ondernomen dan wel nog te ondernemen acties om kosten te minimaliseren of uit te stellen;

d. een (concept) jaarrekening, financieel verslag 2022 of vergelijkbare documentatie waaruit blijkt dat de onderneming naar verwachting buiten de TEK-regeling zal vallen.

 

Artikel 5 Hoogte subsidie en subsidieplafond

1. Het subsidiebedrag wordt als volgt berekend. Het verschil tussen de hoogste en laagste prijs per eenheid elektra en/of gas zoals bedoeld in artikel 4, vierde lid, onder c en b wordt vermenigvuldigd met het verbruik zoals bedoeld in artikel 4, vierde lid, onder a. Van dit bedrag wordt vervolgens 6/12e deel genomen. Van deze uitkomst wordt vervolgens 50% gesubsidieerd.

2. Het drempelbedrag voor een subsidie bedraagt €1.000 per pand.

3. Het maximale subsidiebedrag bedraagt €5.000 per pand.

4. Het subsidieplafond voor deze subsidieregeling bedraagt €500.000.

 

Artikel 6 Indieningstermijn subsidieaanvraag

De aanvragen kunnen vanaf 1 januari 2023 tot en met 30 juni 2023 worden ingediend via het daarvoor beschikbare aanvraagformulier tegemoetkoming energiekosten MKB gemeente Heerlen 2023.

 

Artikel 7 Beoordeling subsidieaanvraag

1. De aanvragen worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst van de volledige aanvraag.

2. Aanvragen worden in ieder geval getoetst aan de criteria zoals omschreven in de Algemene wet bestuursrecht, de Algemene Subsidie-verordening gemeente Heerlen 2018 en deze Nadere Subsidieregel Tegemoetkoming Energiekosten MKB gemeente Heerlen 2023.

3. Het college beoordeelt naar aanleiding van de ingediende aanvraag en eventuele aanvullende informatie of er daadwerkelijk sprake is van een noodsituatie in de zin van deze regeling. Alsdan neemt het college een besluit over het wel of niet toekennen van de subsidie.

 

Artikel 8 Misbruik en terugvordering

Bij de constatering van misbruik van de subsidieregeling kan het college overgaan tot intrekking van een begunstigend besluit en terugvordering van uitbetaalde subsidiebedragen.

 

Artikel 9 Uitzonderingen

Indien een subsidieaanvraag wordt gedaan die niet voldoet aan de voorwaarden van deze subsidieregeling, maar die wel past binnen de doelstellingen van deze subsidieregeling en vastgestelde beleidsdoelstellin-gen, kan het college besluiten alsnog, al dan niet gedeeltelijk en/of onder (gewijzigde) voorwaarden, subsidie te verstrekken.

 

Artikel 10 Inwerkingtreding

Deze nadere subsidieregel treedt in werking op 1 januari 2023 en geldt tot en met 30 juni 2023.

 

Artikel 11 Citeertitel

Deze nadere subsidieregeling wordt aangehaald als Tegemoetkoming Energiekosten MKB.

 

 

 

Aldus besloten tijdens de vergadering van het college van burgemeester en wethouders der gemeente Heerlen van 20 december 2022.

 

de secretaris a.i., De burgemeester,

L. Schouterden drs. R. Wever

 

 

Naar boven