Nadere regels subsidies gemeente Groningen

Het college van burgemeester en wethouders van Groningen;

 

Gezien het voorstel van 13 december 2022;

 

Gelet op:

  • -

    artikel 3 van de Algemene subsidieverordening gemeente Groningen 2019

BESLUIT:

 

vast te stellen de volgende Nadere regel tot wijziging van de Nadere regels subsidies gemeente Groningen

Artikel I Nadere regels

  • A.

    In hoofdstuk 4 Welzijn, gezondheid en zorg komt na paragraaf 4.23 aansluitend op artikel 4:126 een nieuwe paragraaf 4.24 luidende als volgt:

Paragraaf 4.24 Tijdelijke subsidieregeling Energiefonds maatschappelijke organisaties

 

Artikel 4:127 Begripsbepaling

Maatschappelijke organisaties: organisaties/instellingen/stichtingen/verenigingen, zijnde een rechtspersoon, met een locatie in de gemeente Groningen die zonder winstoogmerk activiteiten verrichten in, dan wel een bijdrage leveren aan, de sociaal-maatschappelijke infrastructuur en gemeentelijke beleidsdoelstellingen.

 

Artikel 4:128 Doel van de regeling

De regeling heeft als doel financiële ondersteuning bieden aan maatschappelijke organisaties die als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen in hun continuïteit en voortbestaan worden bedreigd.

 

Artikel 4:129 Subsidiabele kosten

Het college kan subsidie verstrekken voor de extra energiekosten die als gevolg van prijsstijgingen op energiemarkt in de periode 1 november 2022 tot 1 april 2023 zijn/worden gemaakt in vergelijking tot dezelfde periode van het voorgaande jaar bij nagenoeg gelijkblijvend verbruik.

 

Artikel 4:130 Bijzondere bepalingen/weigeringsgronden

  • 1.

    Geen subsidie wordt verstrekt als aanvrager gebruik kan maken van of in overwegende mate wordt gefinancierd uit andere (vangnet)regelingen die van overheidswege (Rijk/Provincie e.d.) of vanuit koepelorganisaties in het leven zijn geroepen.

  • 2.

    Geen subsidie wordt verstrekt als de maatschappelijke organisatie de kostenstijging(en) kan opvangen en er gelet op de liquiditeitspositie (current ratio 1.0 of hoger) geen sprake is van een dreigende betalingsonmacht.

Artikel 4:131 Aanvraagprocedure

  • 1.

    De uiterste datum voor het indienen van een aanvraag is 1 april 2023.

  • 2.

    De aanvraag wordt ingediend met behulp van een daartoe beschikbaar gesteld aanvraagformulier.

  • 3.

    De aanvraag dient vergezeld te gaan met:

    • a.

      een bewijs dat de kosten van m3 gas en kWh over de periode zoals genoemd in artikel 4:129 zijn gestegen als gevolg van buitengewone prijsverhogingen op de energiemarkt;

    • b.

      een beschrijving waarin aanvrager aangeeft op welke wijze het energieverbruik inmiddels is of zal worden beperkt, eventueel aangevuld met in te plannen of gerealiseerde duurzaamheidsmaatregelen voor de korte en lange termijn;

    • c.

      een verklaring dat de recente energiekosten niet gedekt kunnen worden uit het eigen vermogen of opgevangen kunnen worden in de lopende exploitatie.

  • 4.

    Bij aanvragen boven de € 5000,- dient het effect van de onttrekking aan het eigen vermogen door gestegen energiekosten op de financiële gezondheid van de maatschappelijke organisatie inzichtelijk te worden gemaakt met behulp van de gangbare financiële ratio’s.

Artikel 4:132 Hoogte en beoordeling subsidie

  • 1.

    Bij subsidieaanvragen tot maximaal € 5000,- wordt de hoogte van de subsidie bepaald aan de hand van de aangeleverde gegevens. Deze subsidies worden verleend en vastgesteld onder toepassing van artikel 15 van de Algemene subsidie verordening (ASV).

  • 2.

    Subsidieaanvragen boven de grens van € 5000,- worden intrinsiek/aanvullend en maatgericht beoordeeld, met name op hetgeen dat in het vierde lid van artikel 4:131 is benoemd. Te subsidiëren organisaties dienen op 1 januari 2022 een current ratio van 1.0 of hoger te hebben. Overeenkomstig de ASV vindt definitieve vaststelling van de subsidie in deze categorie plaats op basis van nadien te overleggen financiële verantwoordingsinformatie.

  • 3.

    Subsidiabel is maximaal het bedrag van de prijsstijging van de energiekosten met dien verstande dat een eventueel batig saldo op de liquiditeitsbegroting hierop in mindering zal worden gebracht.

Artikel 4:133 Subsidieplafond en verdeelregel

Het subsidieplafond van deze regeling bedraagt € 1.4 miljoen; aanvragen worden afgehandeld op volgorde van binnenkomst.

 

Artikel 4:134 Bevoegdheid college/hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen afwijken van hetgeen in voorgaande artikelen staat vermeld.

 

Artikel 4:135 Tijdelijke nadere regel

Deze tijdelijke subsidieregeling vervalt met ingang van 2 april 2023.

Artikel II Inwerkingtreding

De nadere regel genoemd in onderdeel A treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking.

Burgemeester,

Koen Schuiling

De secretaris,

Christien Bronda

Naar boven