Gemeente Heerlen - Subsidieregel amateurkunstverenigingen 2023-2024

 

 

Artikel 1 Begripsomschrijving

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

 

  • a.

    Waarderingssubsidie: een van de exploitatie onafhankelijke subsidie, bedoeld als waardering om bepaalde activiteiten te ondersteunen of mogelijk te maken die de gemeente van belang acht.

  • b.

    Vereniging: Heerlense vereniging, met haar statutaire zetel en domicilie in Heerlen, die activiteiten verricht op het gebied van de amateurkunst binnen de gemeente Heerlen of gericht op de Heerlense bevolking.

  • c.

    Parkstad Limburg: het gebied bestaande uit de gemeenten Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Voerendaal, Simpelveld en Beekdaelen.

  • d.

    Openbare activiteit: een voor iedereen toegankelijke activiteit, zoals een kerst- of nieuwjaarsconcert, carnavalsoptocht, streetparade, etc. Hieronder wordt niet verstaan het opluisteren van religieuze bijeenkomsten, zoals eucharistievieringen, processies e.d.

  • e.

    Productie: een toneelopvoering dan wel een (boek)publicatie.

  • f.

    Muziekgezelschappen HaFaBra: harmonieën, fanfares en brassbands.

  • g.

    Overige muziekgezelschappen: drum- en showbands, samba- en pipebands, big-bands en overige niet onder de categorie muziekgezelschappen Hafabra vallende orkesten.

  • h.

    Werkende leden: contributie betalende leden, niet zijnde ereleden, beschermheren, dirigenten, leden van comités en niet spelende bestuursleden, die daadwerkelijk en regelmatig de activiteiten waarvoor subsidie wordt toegekend, in verenigingsverband beoefenen.

  • i.

    Jeugdleden: werkende leden die de leeftijd van 19 jaar nog niet hebben bereikt op 1 januari van het jaar waarvoor de subsidie wordt aangevraagd.

 

Artikel 2 Aanvraagtermijn

De aanvraag wordt door middel van een daartoe vastgesteld formulier bij het college ingediend vóór 1 maart van het jaar waarvoor de subsidie wordt aangevraagd.

 

Artikel 3 Subsidiesoort

Waarderingssubsidie zoals bedoeld in hoofdstuk 1, artikel 4, eerste lid onder II van de Algemene Subsidieverordening Heerlen 2018 (ASV)

 

Artikel 4 Criteria voor de subsidieverlening

  • a.

    De vereniging bestaat ten minste 1 jaar en heeft ten minste een jaar haar statutaire zetel en domicilie in Heerlen.

  • b.

    De vereniging is aangesloten bij een landelijke of provinciale organisatie voor zover voor de betreffende tak van amateurkunst aanwezig of bij een door burgemeester en wethouders van Heerlen erkende Heerlense federatie.

  • c.

    De vereniging staat onder artistieke leiding van een dirigent, instructeur dan wel regisseur die:

I. in bezit is van het einddiploma orkestdirectie, harmonie en fanfa-redirectie of regisseur bevoegdheid, behaald via een van rijkswege erkende muziekvakopleiding of toneelopleiding;

of

II. bevoegd is op basis van een ander einddiploma of –akte of bekwaam is op basis van aantoonbare kennis en ervaring, zulks ter beoordeling van burgemeester en wethouders van Heerlen.

  • d.

    Een muziekgezelschap Hafabra heeft tenminste 20 werkende leden, een overige muziekgezelschap en een zangkoor tenminste 15 werkende leden, voor overige verenigingen geldt een minimum van 10 werkende leden.

  • e.

    De vereniging:

I. levert ten minste 1 x per jaar een nieuwe productie en twee vervolg-uit-voeringen waarvan minimaal één in Heerlen plaatsvindt.

of

II. verleent tenminste 3 x per jaar medewerking aan een openbare activiteit in Parkstad Limburg waarvan er minimaal één in Heerlen plaatsvindt. Deelname aan een of meerdere van de carnavalsoptochten in Heerlen/Parkstad geldt als één openbare activiteit.

 

Artikel 5 Subsidiegrondslag

De bedragen worden voor twee jaar vastgesteld en niet geïndexeerd.

 

1. De jaarlijkse subsidie aan een muziekgezelschap HaFaBra omvat:

a. een basissubsidie van € 1.000;

b. een subsidie van € 65 per werkend lid;

c. een subsidie van € 130 per jeugdlid.

 

2. De jaarlijkse subsidie aan een overig muziekgezelschap omvat:

a. een basissubsidie van € 1.000;

b. een subsidie van € 50 per werkend lid;

c. een subsidie van € 130 per jeugdlid.

 

3. De jaarlijkse subsidie aan een schutterij omvat:

a. een basissubsidie van € 1.000;

b. een subsidie van € 40 per werkend lid;

c. een subsidie van € 80 per jeugdlid.

 

4. De jaarlijkse subsidie aan een zangkoor omvat:

a. een basissubsidie van € 1.000;

b. een subsidie van € 15 per werkend lid;

c. een subsidie van € 20 per jeugdlid.

 

5. De jaarlijkse subsidie aan een toneel, literaire of schildervereniging omvat:

a. een basissubsidie van € 1.000;

b. een subsidie van € 35 per werkend lid;

c. een subsidie van € 50 per jeugdlid.

 

6. Het subsidiebedrag wordt per subsidiejaar in een besluit verleend en vastgesteld op basis van aantallen werkende leden c.q. jeugdleden per 1 januari van het desbetreffende subsidiejaar.

 

7. Als bijdrage in de kosten bij een fusie tussen twee of meer verenigingen die een waarderingssubsidie van de gemeente Heerlen ontvingen, kan de uit de fusie ontstane vereniging in het jaar van de fusie eenmalig een extra subsidie van maximaal € 1.000,- ontvangen. Voor de nieuwe gefuseerde vereniging die haar statutaire zetel en domicilie in Heerlen heeft geldt niet dat deze ten minste 1 jaar hoeft te bestaan.

 

Artikel 6 Afbouwbepaling

1. Als een vereniging niet (meer) voldoet aan de bepalingen in artikel 4, dan ontvangt de vereniging nog één jaar subsidie mits zij nog activiteiten verricht.

2. Als in het daarop volgende jaar opnieuw niet aan de bepalingen in artikel 4 wordt voldaan, heeft de vereniging geen recht meer op een waarderingssubsidie.

 

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze beleidsregel wordt gepubliceerd op grond van de Wet elektronische publicaties en wordt van kracht op 1 januari 2023 en blijft geldig tot en met 31 december 2024.

 

Aldus besloten tijdens de vergadering van het college van burgemeester en wethouders der gemeente Heerlen van 13 december 2022.

 

de secretaris a.i., De burgemeester,

L. Schouterden drs. R. Wever

 

 

 

 

Toelichting op de SUBSIDIEREGEL AMATEURKUNSTVERENIGINGEN 2023-2024

 

Deze subsidieregel vervangt de in 2020 vastgestelde beleidsregels subsidiëring amateurkunst. In de subsidieregel is de waarderingssubsidie voor amateurtoneel, schutterijen, muziek- en zanggezelschappen en literaire verenigingen opgenomen. De regel is ook van toepassing op andere vormen van amateurkunst in verenigingsverband.

 

De gemeente acht het van belang om meer kunst en cultuur voor haar burgers mogelijk te maken. Een van de instrumenten hiervoor is het bevorderen van de amateurkunst, o.a. door middel van de financiële ondersteuning.

 

De Algemene subsidieverordening Heerlen (ASV) fungeert als ‘kapstokver-ordening’ waarop alle subsidieregels in de Gemeente Heerlen zijn gebaseerd. Bij de vaststelling van de ASV is afgesproken dat voor de concrete subsidieverstrekking subsidieregels worden vastgesteld op basis waarvan wordt gesubsidieerd. In de subsidieregels staan de inhoudelijke en financiële criteria per doelgroep of beleidsterrein gepreciseerd.

 

Toelichting op de criteria voor subsidieverlening

a. De vereniging bestaat ten minste 1 jaar en heeft ten minste 1 jaar haar statutaire zetel en domicilie in Heerlen.

Een vereniging moet aantonen dat de verwachting gerechtvaardigd is dat de doelstellingen kunnen worden gerealiseerd. Een vereniging die nog geen jaar geleden is opgericht, heeft haar bestaansrecht nog niet kunnen aantonen.

De gemeente Heerlen subsidieert een vereniging indien de activiteiten waarvoor subsidie wordt gevraagd een gemeentelijk belang dienen en indien zij in voldoende mate overeenstemmen met de door de raad en het college geformuleerde beleidsdoelstellingen en prioriteiten. Deze doelstellingen en prioriteiten zijn normaliter gericht zijn op de gemeente Heerlen en op Heerlense organisaties.

b. De vereniging is aangesloten bij een landelijke of provinciale organisatie voor zover voor de betreffende tak van amateurkunst aanwezig of bij een door burgemeester en wethouders erkende Heerlense federatie.

c. De vereniging staat onder artistieke leiding van een dirigent, instructeur dan wel regisseur die

I in bezit is van het einddiploma orkestdirectie, harmonie en fanfaredirectie of regisseursbevoegdheid, behaald via een van rijkswege erkende muziek-vakopleiding of toneelopleiding

II bevoegd is op basis van een ander einddiploma of –akte of bekwaam is op basis van aantoonbare kennis en ervaring, zulks ter beoordeling van het college.

Van een amateurvereniging wordt verwacht dat haar activiteiten bijdragen aan ontwikkeling en vorming van de leden. Het aantrekken van deskundige begeleiding biedt daarvoor een uitgangspunt. De deskundigheid kan blijken uit ervaring, opleiding of reeds geleverde prestaties.

d. Een muziekgezelschap Hafabra heeft tenminste 20 werkende leden, een overige muziekgezelschap en een zangkoor tenminste 15 werkende leden, voor overige verenigingen geldt een minimum van 10 werkende leden.

De gemeente wil het bestaan van vitale verenigingen bevorderen. De gemeente acht de in artikel 4.d genoemde minimumaantallen noodzakelijk voor het voortbestaan van de verenigingen in de desbetreffende disciplines.

e. De vereniging:

I levert ten minste 1 x per jaar een nieuwe productie en twee vervolguitvoeringen waarvan minimaal één in Heerlen plaatsvindt.

of

II verleent tenminste 3 x per jaar medewerking aan een openbare activiteit in Parkstad Limburg waarvan er minimaal één in Heerlen plaatsvindt. Deelname aan een of meerdere van de carnavalsoptochten in

Heerlen/Parkstad geldt als één openbare activiteit.

Van toneelgezelschappen wordt verwacht dat zij jaarlijks een nieuw stuk uitvoeren. Zang- en muziekgezelschappen zullen om voor subsidie in aanmerking te komen moeten bijdragen aan het openbare leven en lokale of regionale activiteiten moeten opluisteren. Carnavalsoptochten horen hier ook toe, maar slechts één deelname telt mee bij de drie verplichte activiteiten. Het opluisteren van godsdienstige plechtigheden is uitgesloten, omdat wij met deze regeling kunstzinnige activiteiten willen stimuleren. Het is mogelijk dat activiteiten ook een religieuze component hebben, maar dat is geen criterium voor subsidiëring.

 

Soort subsidie

Een waarderingssubsidie wordt verstrekt als waardering om bepaalde activiteiten te ondersteunen of mogelijk te maken die de gemeente van belang acht zonder deze naar aard en omvang te willen beïnvloeden.

 

Subsidiegrondslag

Doordat de subsidiegrondslag voor meerdere jaren wordt vastgesteld, heeft de gemeente een flexibel instrument in handen. De beleidsinhoud kan desgewenst alle jaren aan de actuele situatie worden aangepast.

 

De gemeente Heerlen acht het van belang dat jeugdleden van een vereniging zich kunnen ontwikkelen en vergoedt om die reden een hoger bedrag per jeugdlid dan voor overige leden. De vereniging kan met deze subsidie zowel in- als externe opleidingen financieren. Er worden geen extra subsidies voor opleidingen verstrekt.

 

Overgangsbepalingen

Indien een vereniging niet meer voldoet aan een of meerdere van de criteria om voor subsidie in aanmerking te komen, dan krijgt deze vereniging de gelegenheid om dat te herstellen gedurende een jaar. In dat jaar kunnen bijv. bij te weinig leden fusies worden voorbereid of een ledencampagne worden gehouden.

 

Indien bij de verantwoording in enig jaar wordt geconstateerd dat een vereniging niet heeft voldaan aan de bepaling in artikel 4.e., krijgt de vereniging in het daarop volgende jaar de gelegenheid om wel aan deze bepaling te voldoen. De subsidie wordt in een dergelijk geval niet tegelijk verleend en vastgesteld, maar alleen verleend. Voldoet een vereniging weer niet, dan wordt de subsidie teruggevorderd.

 

Fusies

De gemeente wil de vorming van sterke, levensvatbare verenigingen ondersteunen. Om de extra kosten van een fusie te bekostigen, kan de nieuwe vereniging een eenmalige additionele subsidie krijgen van €1.000.

 

Inwerkingtreding

De beleidsregel treedt in werking in 2023. De beleidsregel 2023-2024 heeft een beperkte geldingsduur en hoeft bij de vaststelling van een nieuwe beleidsregel dus niet ingetrokken worden.

 

 

 

Naar boven