Gemeenteblad van Westland
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Westland | Gemeenteblad 2022, 557557 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Westland | Gemeenteblad 2022, 557557 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Subsidieverordening Duurzaamheidsmaatregelen Westland 2023
De raad van de gemeente Westland;
gelezen het initiatiefvoorstel van de fracties WV-GBW-VVD, met de volgende bijlage(n):
gelet op het bepaalde in artikel 147 van de Gemeentewet;
gehoord het advies van de commissie Bestuur en Economie van 24 november 2022;
gehoord de beraadslagingen van onderhavige vergadering;
Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen
Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:
Artikel 2. Algemene subsidieverordening
De ASV Westland 2016 is op deze verordening niet van toepassing.
Het doel van deze verordening is het stimuleren van duurzaamheidsmaatregelen en klimaatbestendige maatregelen om, in lijn met het duurzaamheidsprogramma van de gemeente:
Artikel 4. Bevoegdheid college
Het college is bevoegd de subsidieaanvragen te beoordelen en hierover te besluiten op basis van deze verordening.
Subsidie kan worden verstrekt aan een natuurlijk persoon die eigenaar of huurder en tevens bewoner is van een bestaande woning in de gemeente Westland, optioneel gemachtigd door een Vereniging van Eigenaren (VvE) in de zin van titel negen van boek vijf van het Burgerlijk Wetboek.
Artikel 6. Subsidiabele activiteiten
Indien energiebesparende maatregelen, opgenomen in bijlage 1, tabel 1, gecombineerd worden met een uitbreiding of aanpassing van de woning, dan zijn alleen de maatregelen met betrekking tot de bestaande thermische schil subsidiabel. In de aangeleverde offertes en facturen moeten de maatregelen voor het bestaande deel en het nieuwbouwdeel worden gesplitst.
Hoofdstuk 2. Procedure van aanvragen, verlenen en vaststellen van de subsidie
Artikel 11. Aanvraag- en afhandelingsprocedure
Bij de aanvraag tot verlening moeten kopieën van offerte(s) voor de werkzaamheden worden meegestuurd. Wanneer de aanvrager huurder is moet hij ook een toestemmingsverklaring van de verhuurder voor het treffen van de maatregelen meesturen. Wanneer er sprake is van een machtiging door een Vereniging van Eigenaren zoals bedoeld in artikel 5 wordt deze machtiging meegestuurd.
De aanvrager dient binnen 3 maanden na uitvoering van de maatregelen een verzoek tot vaststelling in met gebruik van het door het college vastgestelde vaststellingsformulier. Bij het verzoek tot vaststelling voegt de aanvrager de op de maatregelen betrekking hebbende facturen en betalingsbewijzen, en foto’s van de realisering van de maatregelen.
Als het verzoek tot vaststelling compleet met de gevraagde facturen en betaalbewijzen is ontvangen, volgt een besluit tot subsidievaststelling en uitbetaling. Dit besluit wordt binnen acht weken genomen met de mogelijkheid eenmaal te verdagen met vier weken. Indien het verzoek tot vaststelling niet compleet is, dan krijgt de aanvrager 4 weken de tijd om het aan te vullen.
Artikel 12. Procedure bij al afgeronde activiteiten
De aanvrager dient voor 1 mei 2023 een verzoek tot vaststelling in met gebruik van het door het college vastgestelde vaststellingsformulier. Bij het verzoek tot vaststelling voegt de aanvrager de op de maatregelen betrekking hebbende facturen en betalingsbewijzen, en foto’s van de realisering van de maatregelen. RAADSBESLUIT
Als het verzoek tot vaststelling compleet met de gevraagde facturen en betaalbewijzen is ontvangen, volgt een besluit tot subsidievaststelling en uitbetaling. Dit besluit wordt binnen acht weken genomen met de mogelijkheid eenmaal te verdagen met vier weken. Indien het verzoek tot vaststelling niet compleet is, dan krijgt de aanvrager 4 weken de tijd om het aan te vullen.
Hoofdstuk 3. Overige en slotbepalingen
Het college kan, in bijzondere gevallen, een artikel of artikelen van deze verordening buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover de toepassing gelet op het belang van de aanvrager of subsidieontvanger leidt tot onbillijkheid van overwegende aard.
Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Westland
gehouden op 7 december 2022 te Westland.
de griffier,
P. van Oosten
de voorzitter,
B.R. Arends
Bijlage 1. Duurzaamheidsmaatregelen
Tabel 1. Energiebesparende maatregelen
1: Isolatiewaarden Rd in m2K/W. U in W/m2K
2: Wanneer de werkzaamheden worden uitbesteed, is dit inclusief direct gerelateerde arbeid
3: Bij woningen welke zijn gebouwd voor 1945 geldt dat afgeweken kan worden van de gestelde isolatiewaarden,
mits aantoonbaar gemaakt wordt dat een grotere waarde Rd of kleinere waarde U niet mogelijk is.
4: Bij raamisolatie heeft de direct gerelateerde arbeid enkel betrekking op het plaatsen van het glas in het kozijn.
Het klimaat verandert. Wereldwijd warmt de aarde op en we krijgen te maken met steeds extremer weer. Ook in de gemeente Westland. We kunnen de gevolgen van klimaatverandering op twee manieren beperken:
Om het verduurzamen wat makkelijker te maken heeft de gemeente Westland deze subsidieverordening vastgesteld. Deze subsidieregeling voorziet in een tegemoetkoming van kosten voor energiebesparende maatregelen en zogenaamde klimaat-adaptieve maatregelen. Onder de eerste categorie vallen isolatiemaatregelen en een tegemoetkoming bij de aanschaf van zonnepanelen. De tweede categorie maatregelen bestaat uit maatregelen om de hemelwaterafvoer niet direct te lozen in de riolering maar zo veel mogelijk vast te houden of vertraagd af te voeren.
Het isoleren van woningen draagt bij aan CO2-reductie. Het is immers essentieel de vraag naar energie terug te brengen, om dan in de resterende vraag te kunnen voorzien met duurzame energiebronnen. Zo’n duurzame energiebron is een zonnepaneel. Westland werkt samen met 24 andere gemeenten in de RES regio. Daar is afgesproken dat 40% van de daarvoor geschikte daken in 2030 is voorzien van zonnepanelen. Bovendien lopen de bewoners van goed geïsoleerde woningen en zonnepanelen minder risico op een hoge energierekening en energiearmoede. Ook wordt de overstap van aardgas naar duurzame bronnen makkelijker en leidt goede isolatie en kierdichting samen met goede ventilatie tot meer comfort en een gezonder leefklimaat in een woning. Groene daken vangen water op, wat de kans op wateroverlast verkleind. Daarnaast zijn ze goed voor insecten en hebben een verkoelend effect in de zomer. Ze maken onze leefomgeving beter bestand tegen extreme weersomstandigheden onder andere doordat er minder wateroverlast optreedt. Maar het maakt de leefomgeving ook groener en aantrekkelijker. Datzelfde geldt voor ontharden van oppervlak in tuinen. Ook het opvangen van hemelwater in een regenton of het gebruik van regenwater in gescheiden rioolstelsels leidt tot minder wateroverlast. Het opgevangen water kan bovendien gebruikt worden op momenten dat er minder of te weinig water beschikbaar is.
Zonder overheidsingrijpen komen de genoemde maatregelen met onvoldoende snelheid tot stand. Dit kan voor bewoners gelegen zijn in de kosten maar ook in de complexiteit van het proces. De raad van de gemeente Westland heeft één miljoen euro vrijgemaakt op de gemeentebegroting voor de subsidieregeling om eigenaren – bewoners te ondersteunen bij het nemen van duurzame maatregelen. De verordening komt naast de Subsidieverordening Isolatiemaatregelen Westland 2023 die eveneens in december 2022 door de raad is vastgesteld. Die maatregel is gericht op isolatiemaatregelen voor bewoners met lage inkomens die in een slecht geïsoleerde woning wonen. Deze verordening is van toepassing op eigenaren / bewoners ongeacht de hoogte van het inkomen. In de verordeningen zijn bepalingen opgenomen om te voorkomen dat voor dezelfde maatregelen subsidie op basis van beide verordeningen wordt aangevraagd (te vinden in artikelen 6 en 13). Wanneer iemand met een laag inkomen 25% subsidie heeft gekregen op grond van de Subsidieverordening Duurzaamheidsmaatregelen, waar op basis van de Subsidieverordening Isolatiemaatregelen (50%) een hoger bedrag voor toegekend had kunnen worden, kan alsnog het verschil worden uitbetaald (met inachtneming van de maximale subsidiebedragen). Dit staat in artikel 6 lid 4 Subsidieverordening Isolatiemaatregelen Westland 2023. Dubbele aanvragen zijn verder uitgesloten. Vanuit oogpunt van efficiency is toegevoegd dat aanvragen minimaal een subsidiebedrag van € 250,- moeten hebben. Maatregelen mogen wel gecombineerd worden om tot dit bedrag te komen (artikel 13) Beide regelingen bestaan overigens naast andere maatregelen die gericht zijn op het verduurzamen van de woning zoals:
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-557557.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.