Vaststelling hogere waarden voor de ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting ingevolge Wet geluidhinder – Neerbroek 8-10

 

Burgemeester en wethouders van Boekel

Besluiten tot het vaststellen van hogere waarden Wet geluidhinder voor de ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting ten behoeve vab de woning ten noorden van Neerbroek 6, onderdeel uitmakend van het plan Neerbroek 8-10, Boekel. Deze locatie maakt deel uit van het Veegplan Kommen.

 

1. Projectbeschrijving en procedure

Het betreft het planologisch toestaan van een nieuwe woning ten noorden van Neerbroek 6. Ter plaatse van de bestemming ‘Bedrijf’ wordt hiervoor een bouwvlak toegekend en maximale milieucategorie op 2 begrensd.

Op de voorbereiding van het besluit over de vaststelling van hogere waarden is overeenkomstig artikel 110c Wet geluidhinder, Afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht van toepassing.

 

2. Zienswijzen 

Het ontwerpbesluit hogere waarden heeft van 28 juli tot en met 7 september 2022 ter inzage gelegen. Naar aanleiding van het ontwerpbesluit en het ontwerpbestemmingsplan zijn geen zienswijzen ingediend op de locatie Neerbroek 8-10.

 

3. Overwegingen

- Voor het plan is een procedure gestart om te komen tot vaststelling van een nieuw bestemmingsplan op 1 december 2022.

- De nieuw te bouwen woning is gelegen in de onderzoekszone van de Neerbroek,

- Om deze reden is een akoestisch onderzoek uitgevoerd om de geluidbelasting op de geprojecteerde woningen te bepalen en te toetsen aan de grenswaarden, die vanwege wegverkeerslawaai in de Wet geluidhinder zijn gesteld;

- uit het onderzoek is gebleken dat de woning ten noorden van Neerbroek 6 een waarde heeft die hoger is dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB(A);

- Bij het doorlopen van een bestemmingsplanprocedure voor een plan dat in de zone van een weg (artikel 74 Wet geluidhinder) mag de geluidsbelasting op de woning binnen de zone niet hoger zijn dan de zogenaamde voorkeursgrenswaarde, in casu 48 dB (artikel 82 Wet geluidhinder).

- Artikel 83, tweede lid Wet geluidhinder biedt de mogelijkheid om in stedelijk gebied nieuwe woningen te bouwen met een hogere geluidsbelasting vanwege wegverkeer dan de voorkeurgrenswaarde tot maximaal 63 dB.

- De geluidsbelasting ten gevolge van de Neerbroek gaat die waarde niet te boven. Wel wordt de ambitiewaarde die vanuit het oogpunt van volksgezondheid wordt nagestreefd overschreden.

- Burgemeester en wethouders van Boekel maken gebruik van hun bevoegdheid tot het vaststellen van een hogere waarde (artikel 110a Wet geluidhinder), omdat maatregelen aan de bron (zoals vermindering van intensiteiten en verandering van de verharding) financieel en stedenbouwkundig niet haalbaar en maatregelen in het overdrachtsgebied (zoals een geluidscherm) zijn vanuit stedenbouwkundig en landschappelijk oogpunt niet acceptabel;

- de Wet geluidhinder laat het toekennen van hogere grenswaarden in deze situatie toe;

- De vast te stellen hogere waarden zullen, overeenkomstig artikel 110 lid 6 Wet geluidhinder, niet leiden tot een onaanvaardbare geluidsbelasting.

 

Besluit

Gelet op bovenstaande hebben burgemeester en wethouders van Boekel besloten de hogere waarde voor de ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting in het kader van het Veegplan Kommen, de nieuwe woning ten noorden van Neerbroek 6, onderdeel uitmakend van het initiatief Neerbroek 8-10 als volgt vast te stellen:

- maximaal 51 dB vanwege de Neerbroek

De vastgestelde hogere waarde is het gevolg van een akoestische afweging en toetsing aan de Wet geluidhinder. Zij heeft geen betrekking op andere toetsingskaders en afwegingen die in het kader van de ruimtelijke ordening (kunnen) worden gemaakt.

 

Voor de situering van de waarneempunten wordt verwezen naar het rapport “Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai Neerbroek 8-10, Boekel”, d.d. 28 maart 2022 met kenmerk met kenmerk 21.903-FB.w-2 van Amitec.

 

Aan het besluit worden voor de nieuwe woning met een geluidbelasting boven de voorkeurswaarde de volgende voorwaarde verbonden:

- Voor de westgevel van de woning ten noorden van Neerbroek 6 dient de minimale geluidwering van 23 dB te bedragen, om het binnenniveau te kunnen garanderen.

 

Inzage

U kunt het besluit hogere waarden Wet geluidhinder met bijbehorende stukken (digitaal) inzien vanaf dinsdag 13 december 2022 in het gemeentehuis van Boekel, Sint Agathaplein 2, 5427 AB Boekel. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar het nummer (0492) 32 68 00.

 

Beroep

Bent u belanghebbende? Dan kunt u tijdens de inzageperiode schriftelijk beroep instellen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit kan alleen wanneer u op tijd een zienswijze op het ontwerpbesluit Vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder heeft ingediend, of aan kunt tonen dat u hiertoe redelijkerwijs niet in staat bent geweest. Het beroepsschrift stuurt u naar: Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Het besluit wordt na afloop van de beroepstermijn van kracht tenzij vóór deze datum beroep is ingesteld en een verzoek wordt gedaan om voorlopige voorziening. Het besluit wordt in dat geval niet van kracht, voordat op dat verzoek is beslist.

 

Burgemeester en wethouders van Boekel,

namens dezen

 

M. Timmers

Beleidsmedewerker ruimtelijke ordening

 

Dit document is automatisch aangemaakt, hierdoor staat er geen geschreven handtekening onder dit besluit.

 

 

Naar boven