VERKEERSBESLUIT FIETSPAD GEESERSTROOM GEES

 

Besluit

Het college van burgemeester en wethouders van Coevorden neemt een verkeersbesluit voor het weggedeelten in Gees:

  • 1.

    Het pad tussen de Tilweg 58 en de aansluiting met de Bollemaweg;

  • 2.

    Een gedeelte van het pad tussen de Goringdijk en de Tilweg;

  • 3.

    Een gedeelte van het pad tussen de Goringdijk en de Plagmadijk , vanaf de keersluis tot de aansluiting met de Goringdijk;

 

Het gaat om de volgende maatregelen:

  • 1.

    Het instellen van een onverplicht fietspad.

     

Inleiding

In april 2018 is de Streefbeeldenkaart voor de Geeserstroom vastgesteld. In dit plan was een fietspad opgenomen tussen de Plagmadijk en de aansluiting met de Bollemaweg.

Eind 2019 is de fietsnota “Ruimte voor de fietser” vastgesteld. Fietsen is een belangrijk onderdeel van de toeristische sector in de gemeente Coevorden. Veel toeristische bezoekers gaan met de fiets op pad in de regio Coevorden. De fietsverbinding in het project Geeserstroom is met beton verhard. Naast het fietspad ligt een zandweg. Het fietspad heeft hier een breedte van 1.50 m. Het gedeelte fietspad tussen de Goringdijk en de Tilweg heeft een breedte van 2.50 m. Dit is conform de richtlijn van de Provincie Drenthe.

Het gedeelte van het pad tussen de Plagmadijk en de keersluis en vanaf de Tilweg in noordelijke en zuidelijke richting is breder uitgevoerd zodat dit toegankelijk blijft voor het landbouwverkeer.

 

Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het beschermen van weggebruikers en passagiers;

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

- het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet Milieubeheer;

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

- het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik.

Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Het 2e lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaatregelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeersmaatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken.

 

Onverplicht fietspad

Door de verbreding van het fietspad is deze geschikt voor fietsverkeer in twee richtingen. Het fietspad is uitgevoerd in beton, wat zorgt voor een kwalitatief goed fietspad en kan dan ook als zodanig worden aangewezen. Op dit fietspad mag uitsluitend worden gefietst maar dit is niet verplicht. Lopen mag ook.

 

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer is er overleg gepleegd met de Politie.

 

Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

De teamleider Vastgoed en Infrastructuur is door een geldend mandaatbesluit door het college gemandateerd tot het nemen van het besluit. Gelet op het vorenstaande en het bepaalde in de Wegenverkeerswet en de uitvoeringsregeling van die wet is tot het onderstaande besluit gekomen.

 

Besluit

1. Het pad tussen de Tilweg 58 in Gees en de aansluiting met de Bollemaweg in Gees aan te wijzen als een onverplicht fietspad in twee richtingen door het plaatsen van de borden G13 en G14 van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, zoals is aangegeven conform bijgaande situatietekening van augustus 2021. Een onderbord te plaatsen dat er sprake is van twee richtingen;

2. Een gedeelte van het pad tussen de Goringdijk in Gees en de Tilweg in Gees aan te wijzen als een onverplicht fietspad door het plaatsen van de borden G13 en G14 van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, zoals is aangegeven conform bijgaande situatietekening van augustus 2021;

3. Een gedeelte van het pad tussen de Goringdijk in Gees en de Plagmadijk in Gees, vanaf de keersluis tot de aansluiting met de Goringdijk in Gees aan te wijzen als een onverplicht fietspad door het plaatsen van de borden G13 en G14 van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, zoals is aangegeven conform bijgaande situatietekening van augustus 2021. Een onderbord te plaatsen dat er sprake is van twee richtingen;

4. Dit besluit te publiceren in het gemeenteblad op www.officiëlebekendmakingen.nl

5. Belanghebbenden erop te wijzen dat tegen het onder 1 t/m 3 vermelde binnen zes weken nadat het besluit bekend is gemaakt, bezwaar kan worden ingediend bij burgemeester en wethouders van Coevorden, Postbus 2, 7740 AA Coevorden.

 

Coevorden, 7 december 2022.

 

Burgemeester en wethouders van Coevorden,

Namens dezen,

Teamleider Vastgoed en Infrastructuur,

T.A.M. Mencke

 

 

Ter inzage

Het verkeersbesluit ligt ter inzage van 13 december 2022 tot en met 23 januari 2023. Het besluit is voor iedereen in te zien bij het Klant Contact Centrum. Voor meer informatie over dit besluit kunt u contact opnemen.

 

Bezwaar

Belanghebbenden kunnen gedurende bovengenoemde termijn bezwaar indienen. De bezwaren moeten gemotiveerd zijn en belangen betreffen die door de verkeerswetgeving worden beschermd.

 

 

Naar boven