Didam-arrest: eén-op-één verkoop gemeentegrond

De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 het Didam-arrest gewezen. In dit arrest is bepaald dat een overheidslichaam dat een onroerende zaak wil verkopen, aan (potentiële) gegadigden de gelegenheid moet bieden om mee te dingen naar deze onroerende zaak indien er meerdere gegadigden zijn voor de verkoop of redelijkerwijs te verwachten is dat er meerdere gegadigden zijn.

Deze mededingingsruimte hoeft niet te worden geboden als bij voorbaat al vaststaat of mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de verkoop. De gemeente Land van Cuijk heeft het voornemen om een strook grond gelegen grenzend aan onderstaande locatie te verkopen aan Korenveld Wanroij B.V. De voormalige gemeente Sint Anthonis heeft op 18 november 2021 een overeenkomst gesloten met Korenveld Wanroij B.V. voor de herontwikkeling van de locatie Welkoop te Wanroij tot woongebied. Onderdeel van deze overeenkomst is het verplaatsen van de huidige zendapparatuur op de (te slopen) fabrieksgebouwen aan de Molenstraat 4 te Wanroij, naar de onderstaande locatie nabij de sportvelden bij het Paddenpad. Dit onder meer teneinde de bereikbaarheid van inwoners en hulpdiensten te waarborgen. Door verkoop wordt uitvoering gegeven aan de afspraken uit de overeenkomst aangezien de gemeente Land van Cuijk (voormalige gemeente Sint Anthonis) een inspanningsverplichting heeft om, samen met Korenveld Wanroij B.V., een alternatieve locatie voor de huidige zendapparatuur te vinden. Gelet hierop kan enkel Korenveld Wanroij B.V. in aanmerking komen voor de koop van dit perceel. Ten overvloede heeft Korenveld Wanroij B.V. daarnaast afspraken gemaakt met de betrokken mobiele providers welke gebruik gaan maken van de op deze locatie te realiseren zendapparatuur.

Bent u desalniettemin van mening dat u ook in aanmerking dient te komen voor de koop van het perceel omdat u interesse heeft en ook aan het gestelde criterium kunt voldoen, dan kunt u dit schriftelijk en gemotiveerd uiterlijk binnen 20 kalenderdagen na de datum van deze publicatie aan de gemeente kenbaar maken. In dat geval onderzoekt de gemeente of de verkoop alsnog op basis van een openbare procedure dient plaats te vinden.

Uw zienswijze (schriftelijk) kunt u richten aan burgemeester en wethouders van de gemeente Land van Cuijk, Postbus 7, 5360 AA Grave (e-mailadres: gemeente@landvancuijk.nl) o.v.v. zaaknummer Z/20/268379.

Adres:

Kadastrale gegevens:

Oppervlakte:

Datum publicatie:

Paddenpad (ongenummerd)

A 3339 (ged.)

83 m2

1 december 2022

Naar boven