Gemeenteblad van Utrecht
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Utrecht | Gemeenteblad 2022, 545478 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Utrecht | Gemeenteblad 2022, 545478 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Nadere regel subsidie aanpak versneld energetisch verbeteren sociale huurwoningen gemeente Utrecht
Versneld energetisch verbeteren: het energetisch verbeteren van de sociale huurwoning bij onderhoud (schilderwerk, metselwerk et cetera) of bij renovatie indien uit de meerjarenplanning blijkt dat een niet binnen één jaar na aanvang van werkzaamheden een renovatie is gepland of de woningen worden gesloopt.
Deze nadere regel heeft als doel om woningbouwcorporaties te ondersteunen om vooruitlopend op renovatie of onderhoud van sociale huurwoningen deze woningen energetisch te verbeteren door het versneld nemen van bouwkundige aanpassingen aan het gebouw bijvoorbeeld het vervangen van enkelglas door minimaal HR++ glas, het isoleren van dak, of het toepassen van vloer en/of spouwmuur isolatie.. De regeling richt zich op woningen met energielabel E, F en G en op woningen met enkel glas of zonder spouwmuurisolatie ongeacht het energielabel. Ook monumentale sociale huurwoningen vallen onder deze regel.
Met deze regeling investeert de gemeente in het versnellen van het nemen van isolatiemaatregelen aan de slechts geïsoleerde sociale huurwoningen in Utrecht. Door corporaties te stimuleren deze maatregelen te nemen verwacht de gemeente huurders direct te ondersteunen doordat hun structurele energieverbruik vermindert en daarmee hun energielasten dalen.
Artikel 3 Eisen aan de subsidieaanvrager
De subsidie kan worden aangevraagd door een stichting of vereniging met volledige rechtsbevoegdheid die op basis van artikel 19 Woningwet toegelaten is als instelling, uitsluitend in het belang van de volkshuisvesting werkzaam.
Artikel 4 Vaststelling subsidieplafond
Burgemeester en wethouders stellen jaarlijks het subsidieplafond vast door middel van de subsidiestaat.
Artikel 6 Eisen aan de subsidieaanvraag
Alle aanvragen moeten worden ingediend met e-herkenning gebruikmakend van het daarvoor bestemde digitale formulier. Dit formulier is te vinden op www.utrecht.nl/subsidie. Aanvragen die op een andere wijze worden ingediend worden niet in behandeling genomen.
Artikel 7 Indieningstermijn subsidieaanvraag
De subsidieaanvraag kan ingediend worden vanaf de inwerkingtreding van deze regeling, totdat het budget is uitgeput.
Artikel 8 Maximaal subsidiebedrag per aanvraag/aanvrager
De subsidie bedraagt een normbedrag per energiebesparende maatregel. Het subsidiebedrag per maatregel is hieronder opgenomen. Het is mogelijk om meerdere malen voor dezelfde huurwoningen subsidie aan te vragen indien het om een andere energiebesparende maatregel gaat.
De normbedragen van de subsidie zijn gebaseerd op de landelijke regelingen die gelden voor woningeigenaren namelijk de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energie besparen en subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (ISDE en SEEH). De veronderstelling is dat we daarmee maximaal 30% van de huidige kosten van de maatregelen subsidiëren.
Artikel 9 Beoordeling subsidieaanvraag
De aanvragen worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst van een volledige aanvraag. Voor het vaststellen van de subsidie dient de ontvanger een melding te doen volgens de vereisten van de eindverantwoording. Na vaststelling van de subsidie wordt de subsidie 100% uitgekeerd. De werkzaamheden moet voor 31 december 2023 zijn uitgevoerd. De eindrapportage mag tot maximaal 8 weken na 31 december 2023 worden ingediend.
Bij de besluitvorming geldt de volgende procedure:
De aanvragen worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst van de volledige aanvraag en binnen (13 weken) besluiten burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht over de aanvraag. De subsidie wordt betaald na uitvoering van de energetisch maatregelen. De eindrapportage wordt binnen acht weken na einde activiteiten ingediend met de volgende documenten:
Artikel 12 Verplichtingen aan subsidieverlening
Uit de aanvraag blijkt welke activiteiten de subsidieaanvrager gaat inzetten voor social return. De nadere detaillering hiervan kan samen met de gemeente later worden ingevuld na het besluit tot verlening. De richtlijn voor de inzet voor social return is 5% van het aangevraagde subsidiebedrag, maar mag beperkt worden tot 2% van de totale inkomsten van subsidieaanvrager als die lager zijn dan de genoemde 5% van de subsidie. Bij subsidieverlening onder de € 100.000 per jaar of bij totale inkomsten op jaarbasis onder de € 500.000, vervalt de verplichting om een deel van de subsidie in te zetten voor social return.
Het beleid waarvoor de subsidie (omschrijving) wordt ingezet, wordt periodiek geëvalueerd. De evaluatie kan leiden tot bijstellen van deze nadere regel.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-545478.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.