Tweede addendum Notitie beleidskeuze Energietoeslag 2022 Meppel

Dit tweede addendum biedt een toelichting op het deels toelaten van studenten tot de categoriale bijzondere bijstand op basis van een uitspraak van de Rechtbank Gelderland 5-8-2022, ECLI:NL:RBGEL:2022:4263.

In deze uitspraak is geoordeeld dat studenten niet bij voorbaat mogen worden uitgesloten van de energietoeslag voor inwoners met een laag inkomen. Als reactie op deze uitspraak blijft het kabinet bij het standpunt dat studenten als groep niet in aanmerking komen voor de categoriale bijzondere bijstand. Hun woonsituatie is zeer divers, wat doorwerkt in de energiekosten. Daarmee ondervinden niet alle studenten in dezelfde mate gevolgen van de stijgende energieprijzen. Dit laat onverlet dat individuele uitwonende studenten wel in ernstige financiële problemen kunnen komen als gevolg van de stijgende prijzen. Studenten kunnen in die gevallen terecht bij de individuele bijzondere bijstand.

 

Voor studenten wo, hbo en mbo, die ouder zijn dan 21 jaar en die in dezelfde omstandigheden verkeren als de huishoudens die in aanmerking komen voor de categoriale bijzondere bijstand energietoeslag 2022 wordt de eenmalige energietoeslag 2022 gewijzigd.

 

Wijziging inkadering doelgroep uitspraak Rechter over student

De rechter vond dat de student, die de zaak aanspande, in dezelfde omstandigheden verkeert als de doelgroep(en) waaraan categoriale bijzondere bijstand wel wordt verstrekt. Een gemeente mag gelijke gevallen niet ongelijk behandelen. Dat wordt een verboden onderscheid genoemd. Van een verboden onderscheid kan sprake zijn als studenten die een zelfstandige huishouding voeren (ook) kunnen worden geconfronteerd met een hogere energierekening. De categoriale bijzondere bijstand gaat uit van 100% gelijke regels. Op basis van de inschrijving in de Basisregistratie persoonsgegevens kan gecontroleerd kunnen worden of de student een zelfstandig huishouden voert. Daarnaast biedt de inlichtingenplicht ruimte om nadere gegevens op te vragen.

 

Middelen

Er worden middelen via een Decentralisatie-uitkering (DU) aan gemeenten uitgekeerd waarbij een drempel is gehanteerd van minimaal € 100.000 per gemeente voor de uitwonende studenten in het wo, hbo en mbo. Hier valt de gemeente Meppel buiten. Daarom gebruiken we voor de dekking de rijksbijdrage energietoeslag.

 

Wijzigingen inkadering doelgroep

3 Studenten

Toevoegen aan 3 Studenten: “zonder zelfstandige woonruimte én energiecontract”

Studenten jonger dan 27 jaar die aanspraak kunnen maken op studiefinanciering (WSF 2000) zijn op grond van artikel 13 van de Participatiewet al uitgesloten van het recht op algemene bijstand. De woonsituatie van studenten is zeer divers, ook voor wat betreft de energiekosten. Vanwege deze diversiteit is

 

Toevoegen: “voor de studenten zonder zelfstandige woonruimte en een eigen energiecontract”

 

Vervallen: “de individuele bijzondere bijstand een geschikter instrument dan”

 

de categoriale bijzondere bijstand

 

Vervallen: “.”

 

Toevoegen: “geen geschikt instrument.”

 

Deze tekst komt te vervallen: “Op deze wijze komt de financiële ondersteuning vanuit de bijzondere bijstand uitsluitend terecht bij de studentenhuishoudens die het daadwerkelijk nodig hebben.”

 

Beleidskeuze

Tot de doelgroep behoren alleenstaande en gezinnen die over inkomen beschikt tot maximaal 120% van het voor in zijn/haar situatie geldende sociaal minimum

 

Toevoegen: “en studenten wo, hbo en mbo die aan de zelfde voorwaarden voldoen met een zelfstandige woonruimte én een eigen energiecontract.”

 

Tot een huishouden wordt niet gerekend de persoon die op de peildatum:

  • a.

    in een inrichting verblijft als bedoeld in artikel 1 aanhef en onderdeel f van de wet;

  • b.

    jonger is dan 21 jaar;

  • c.

    jonger is dan 27 jaar en aanspraak maakt op studiefinanciering op grond van de Wet studiefinanciering 2000

    Toevoegen: “en de woon- en energiekosten deelt en betaalt aan een verhuurder”;

    of

  • d.

    is ingeschreven in de basisregistratie personen als ingezetene met enkel een

 

Geen ambtshalve toekenning

De groep die niet onder de ambtshalve toekenning valt omdat deze groep nog niet bekend is bij de gemeente Meppel of op basis van de AVG er geen uitwisseling kan plaatsvinden, maar wel tot de doelgroep kan behoren bestaat uit:

  • -

    Werkenden met een laag inkomen

  • -

    IOW of WW-gerechtigden

  • -

    AOW-gerechtigden zonder aanvullend pensioen

  • -

    Zelfstandigen met een laag inkomen

  • -

    Inwoners met kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen

  • -

    Studenten wo, hbo, mbo die zelfstandig wonen met een eigen energiecontract

Naar boven