Verkeersbesluit: Instellen tijdelijk parkeerverbod op de Schaapsweg aan de zijden van de rijbaan, Sint Odiliënberg

Gem.reg.nr. Z22-031724

Specialist Verkeer G. Brings

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ROERDALEN

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;  

Overwegende:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Uit het oogpunt van:

Het verzekeren van de veiligheid op de wegen;

Het beschermen van de weggebruikers en passagiers ;

Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Is het gewenst om

Een tijdelijk parkeerverbod in te stellen op de Schaapsweg in Sint Odiliënberg.

 

Motivering

De N293 is een provinciale weg van Roermond naar Posterholt behorende tot het Regionaal Verbindend Wegennet. Vlak voor de bebouwde kom van Sint Odiliënberg wordt middels een betonnen verkeersbrug rivier de Roer overbrugd. De verkeersbrug voldoet niet meer aan de constructieve veiligheid ook mede door achterstallig onderhoud. Vanwege het belang van deze brug is het regionaal verbindend wegennet voor de doorstroming en de verkeersveiligheid noodzakelijk dat deze verbinding gewaarborgd blijft. De aanleiding van de reconstructie is dat de variantenstudie, die in het verleden heeft plaatsgevonden, heeft uitgewezen dat groot onderhoud aan de brug voor nu de beste oplossing is. De verkeersbrug is aan groot onderhoud toe. De fietspaden (separate bruggen) aan weerskanten blijven open voor fiets- en bromverkeer. Hieraan vindt geen onderhoud plaats. De werkzaamheden duren naar schatting twee tot drie maanden. Afhankelijk van het te storten beton dat moet uitharden en om trillingen te voorkomen.

Op maandag 16 januari 2023 starten de werkzaamheden ten behoeve van groot onderhoud aan de Roerbrug die gelegen is op de Provinciale weg N293 in Sint Odiliënberg.

Gedurende de periode van maandag 16 januari 2023 tot en met donderdag 31 maart 2023 is de Roerbrug voor alle gemotoriseerde verkeer, wegens de werkzaamheden voor doorgaand gemotoriseerd verkeer niet beschikbaar is. Voetgangers en (brom)fietsers kunnen gewoon gebruik blijven maken van de Roerbrug tijdens werkzaamheden.

Voor het bouwverkeer, openbaar vervoer en de hulpdiensten diverse verkeersmaatregelen worden getroffen in de directe omgeving van het werkterrein ter waarborging van de bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid.

Dat voor hulpdiensten en het openbaar vervoer een gegarandeerde rijroute beschikbaar is welke bekend gemaakt wordt bij die hulpdiensten en het openbaar vervoer.

Deze gegarandeerde rijroute loopt via de Schaapsweg. Op deze gegarandeerde rijroute aan beide zijden van de weg geparkeerd mag worden. Dit voor mogelijke opstoppingen en/of vertragingen kan zorgen waardoor het voor de hulpdiensten en het openbaar vervoer niet meer haalbaar is om hun aanrijtijden/dienstregeling te halen.

Om te zorgen dat de hulpdiensten en openbaar vervoer hun aanrijtijden/dienstregeling halen. Zal voor de duur van maandag 16 januari 2023 tot en met donderdag 31 maart 2023 een tijdelijk parkeerverbod worden ingesteld op de Schaapsweg aan beide zijden.

Het tijdelijk parkeerverbod op de Schaapsweg geldt aan beide zijden van de weg. Bij het overtreden van het tijdelijk parkeerverbod geldt een wegsleepregeling.

Op vrijdag 11 november informeerden wij u over het feit dat de geplande werkzaamheden aan de Roerbrug in Sint Odiliënberg (N293) niet gestart zijn in verband met de uitspraak van de Raad van State op 2 november over stikstofdepositie in de aanlegfase van projecten (Porthos). In deze brief leest u waarom de werkzaamheden niet zijn gestart en hoe we nu uitvoering gaan geven aan de werkzaamheden aan de Roerbrug.

Stikstofdepositie in de aanlegfase van de Roerbrug

De uitspraak van de Raad van State bepaalt dat er in de aanlegfase van een project mogelijk ook een vergunning benodigd is in het kader van de Wet Natuurbescherming. In eerste instantie was er als gevolg van de vervallen bouwvrijstelling geen vergunning nodig voor de werkzaamheden aan de Roerbrug. In de aanlegfase ontstaat er als gevolg van de verkeersomleidingen tijdelijk een verhoogde stikstofdepositie in de nabijgelegen natuurgebieden Roerdal, Mijnweg, Swalmdal, Leudal en Sarsven & De Banen. Deze tijdelijke toename van de depositie zal geen significant negatief effect hebben op deze natuurgebieden. De Provincie Limburg heeft inmiddels alsnog een vergunningsaanvraag in het kader van de Wet Natuurbescherming ingediend.

In afstemming met Arriva en de aannemer is bekeken welke werkzaamheden kunnen plaatsvinden zonder daarvoor omleidingsroutes in te stellen. Dit heeft gevolgen voor de planning van de werkzaamheden aan de brug.

Planning

Op 23 november kunnen we starten met de onderhoudswerkzaamheden onder de brug, hiervoor is geen afsluiting van de brug nodig. Het gemotoriseerd verkeer behoeft tijdens deze werkzaamheden niet te worden omgeleid.

Vooralsnog gaan we ervan uit dat de werkzaamheden op de brug starten maandag 16 januari 2023. De werkzaamheden op de brug duren naar verwachting 5 á 6 weken. De uithardingsperiode van beton is hierin bepalend. Tijdens de werkzaamheden op de brug wordt het verkeer wel omgeleid. Wij zullen u vooraf informeren over de exacte startdatum van de werkzaamheden op de brug en welke omleidingsroutes gedurende deze periode worden gereden

Juridisch kader verkeersbesluit

Van belang zijn de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV) en het Besluit Administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW). In artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet is opgenomen dat voor het plaatsen en verwijderen van verkeerstekens een verkeersbesluit vereist is. In het BABW is nader gespecificeerd voor welke verkeerstekens een verkeersbesluit nodig is.  

In artikel 15, lid 2 van de Wegenverkeerswet is opgenomen dat voor het plaatsen of verwijderen van (fysieke) maatregelen die leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers die gebruik kunnen maken van een weg een verkeersbesluit is vereist.  

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat:

De plaatsing of verwijdering van de hierna genoemde verkeerstekens moet geschieden krachtens een verkeersbesluit:

a) de borden die zijn opgenomen in de hoofdstukken A tot en met G van bijlage1,

behorende bij het RVV 1990, uitgezonderd de borden C22 en E9, alsmede de borden E4,

E12 en E13, tenzij onder deze verkeersborden een onderbord als bedoeld in artikel 8, tweede lid, onderdeel d, wordt aangebracht;

b) de volgende verkeerstekens op het wegdek:

1. doorgetrokken strepen;

2. aanduiding van fietsstroken;

3. aanduiding van busstroken en busbanen;

4. voetgangersoversteekplaatsen;

5. gele doorgetron strepen;

6. gele onderbroken strepen

7. haaientanden  

In onderstaande tekst wordt aangegeven waar borden worden geplaatst en markeringen worden aangebracht.  

Uit artikel 12 BABW blijkt dat voor het plaatsen of verwijderen van fysieke maatregelen, zoals drempels en inritconstructies, geen verkeersbesluit vereist is. Deze fysieke maatregelen vallen dan ook buiten het verkeersbesluit.

Aanpak en inrichting

Het tijdelijk parkeerverbod wordt ingesteld middels het plaatsen van de verkeersborden E1 (RVV 1990).

 

Belangenafweging

Overwegende dat:

- Aan de Roerbrug groot onderhoud plaats vindt;

- Tijdens de werkzaamheden de Roerbrug volledig is afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer;

- De Schaapsweg onderdeel is van de hoofdinfrastructuur van de kern Sint Odiliënberg;

- Er verschillende maatregelen worden genomen om de verkeersstromen tijdens de werkzaamheden in goede banen te leiden;

- De Schaapsweg tijdens werkzaamheden zijn benoemd als gegarandeerde rijroute voor de hulpdiensten en het openbaar vervoer;

- Op de Schaapsweg parkeren op de rijbaan is toegestaan;

- Geparkeerde voertuigen de doorstroming van de hulpdiensten en het openbaar vervoer kan belemmeren;

- Het daarom gewenst is om een tijdelijk parkeerverbod in te stellen op de Schaapsweg;

- Voor zover belanghebbenden nadelige gevolgen ondervinden van het verkeersbesluit deze niet onevenredig zijn in verhouding tot de met dit besluit te dienen doelen (artikel 3:4, lid 2, van de Algemene wet bestuursrecht).

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer is overleg gepleegd omtrent deze maatregel met de taakaccenthouder verkeer van de basiseenheid Echt-Susteren-Roerdalen van de politieregio Limburg en dat zij positief adviseert. Het betreffende overleg heeft plaatsgevonden op vrijdag 28 oktober 2022.

Besluit:

  • I.

    Instellen van een tijdelijk parkeerverbod op de Schaapsweg aan beide zijden;

  • II.

    Een en ander uit te voeren door het plaatsen van de verkeersborden E1 (RVV 1990).

     

     

St. Odiliënberg, 29 november 2022

 

Hoogachtend,

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Roerdalen,

krachtens mandaat,  

 

G (Guus) Brings

Specialist Verkeer

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Roerdalen, Postbus 6099, 6077 ZH Sint Odiliënberg. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:

  • a)

    naam en adres

  • b)

    de dagtekening

  • c)

    omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is; Verkeersbesluit "Z22-031724 Instellen tijdelijk parkeerverbod op de Schaapsweg aan beide zijden van de rijbaan, Sint Odiliënberg"

  • d)

    de gronden van het bezwaar

 

Wanneer u van mening bent dat vanwege spoed niet op het besluit op uw bezwaarschrift gewacht kan worden, kunt u bij de voorzieningsrechter van de Rechtbank Limburg, sector Bestuursrecht, Postbus 950 te 6040 AZ Roermond verzoeken dit besluit te schorsen en/of een voorlopige voorziening te treffen.

Naar boven