Bestemmingsplan “Dorpshart Zwartewaal” vastgesteld 

Burgemeester en wethouders van Brielle maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de raad van de gemeente Brielle op 16 november 2022 het bestemmingsplan “Dorpshart Zwartewaal” heeft vastgesteld.

Plangebied en inhoud van het plan

Het bestemmingsplan “Dorpshart Zwartewaal” heeft betrekking op het plangebied aan de noordzijde van de kern Zwartewaal. Het bestemmingsplan voorziet in het realiseren van 85 woningen met verschillende woningtypen, een nieuw voorzieningencluster met nieuwbouw voor basisschool ’t Want, het dorpshuis De Gaffelaar en een sportzaal. Het plan is zo opgezet dat er rondom de Martinuskerk een plein wordt ingericht. Aan dit plein zijn ook de commerciële plint met bovenwoningen en de woonblokken met seniorenwoningen gesitueerd, net als het voorzieningencluster. Dit zuidelijke deel rondom de kerk bestaat uit meer gemengde functies. Ten noorden van het voorzieningencluster wordt ruimte geboden aan grondgebonden woningen. Het bestemmingsplan “Dorpshart Zwartewaal” biedt het planologische en juridische kader om deze ontwikkeling mogelijk te maken.

M.e.r.-beoordelingsbesluit

Uit het m.e.r.-beoordelingsbesluit blijkt dat er geen MER hoeft te worden opgesteld, omdat er geen belangrijke nadelige gevolgen zijn te verwachten voor het milieu waarbij de thema’s geluid, water, natuur (stikstofdepositie) en luchtkwaliteit zijn betrokken.

Besluit (Stap 3) Interimwet Stad- en Milieubenadering

Het plangebied is gelegen binnen de geluidzone van het industrieterrein Botlek-Pernis. Bij de 85 woningen wordt de maximale hogere waarde van 55 dB(A) overschreden. De geluidbelasting voor deze woningen varieert van 57 dB(A) tot 59 dB(A). Om te kunnen afwijken van de milieukwaliteitsnormen moeten op grond van de Interimwet drie stappen worden doorlopen waarbij de eerste en tweede stap concreet geen oplossing biedt in deze situatie, waardoor een zogenaamd stap 3-besluit noodzakelijk is om af te wijken van de wettelijke grenswaarde. Dit is mogelijk terwijl sprake blijft van een aanvaardbaar akoestisch klimaat. De rapportage stap 3-besluit is een bijlage bij het bestemmingsplan.

Ter inzagelegging

Gedurende de periode van woensdag 7 december 2022 tot en met dinsdag 17 januari 2023 ligt het bestemmingsplan ter inzage. De stukken kunt u bekijken via www.ruimtelijkeplannen.nl (onder de IMRO-code NL.IMRO.0501.DHZwartewaal-0130).

Wilt u het raadsbesluit en het bestemmingsplan met bijbehorende stukken op het stadskantoor aan het Slagveld 36 in Brielle inzien? Dan kunt u een afspraak maken met het team Ruimtelijke Ontwikkeling, bereikbaar via telefoonnummer 14 0181 of per e-mail gnb.vandervlies@brielle.nl. Na 1 januari 2023 zal het bestemmingsplan “Dorpshart Zwartewaal” tevens ter inzage liggen in het gemeentehuis van de gemeente Voorne aan Zee aan de Oostzanddijk 26 in Hellevoetsluis.

Beroep

Met ingang van woensdag 7 december 2022 tot en met dinsdag 17 januari 2023 kan beroep worden ingesteld tegen het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan. Beroep kan worden ingesteld door:

 

  • 1.

    iedereen die eerder een zienswijze heeft ingediend op het ontwerpbestemmingsplan;

  • 2.

    een belanghebbende die niet eerder een zienswijze heeft ingediend op het ontwerpbestemmingsplan;

  • 3.

    een niet-belanghebbende die aantoont dat hem niet redelijkerwijs kan worden verweten dat hij niet of niet tijdig een zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan heeft ingediend.

Het beroepschrift dient schriftelijk te worden ingediend bij en gericht worden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA te 's-Gravenhage.

Degene die beroep heeft ingesteld kan ook een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit zorgt voor opschorting van het vaststellingsbesluit totdat op het verzoek is beslist. Een voorlopige voorziening kan worden getroffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Er kan ook digitaal beroep worden ingesteld bij Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State via https://loket.raadvanstate.nl/digitaal-loket/. Daarvoor dient u te beschikken over DigiD. Op de website van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State kunt u de precieze voorwaarden vinden. Aan het instellen van beroep en het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden (een griffierecht).

Naar boven