Beleidsregel begraven op eigen grond gemeente Nederweert

1. Inleiding/aanleiding

 

Het verzoek van een particulier om begraven te worden op eigen grond doet zich in de gemeente Nederweert zeer incidenteel voor. De afgelopen jaren is slechts één keer een dergelijk verzoek van een burger ontvangen om begraven te worden op eigen grond.

 

De gemeenteraad is het bevoegde orgaan om over een dergelijk verzoek te beslissen. Artikel 40 van de Wet op de lijkbezorging bepaalt dat voor het aanleggen of uitbreiden van een bijzondere begraafplaats slechts de grond wordt gebruikt, die door de gemeenteraad is aangewezen. Voor de daadwerkelijke ingebruikname van de begraafplaats is op grond van artikel 41 Wet op de lijkbezorging toestemming van het college van burgemeester en wethouders nodig.

 

Op het ingediende verzoek om begraven te worden op eigen grond is afwijzend beslist. Gemeentelijk beleid is hiervoor niet vastgesteld. Het is daarom wenselijk dat beleid wordt vastgesteld over begraven op eigen grond zodat toekomstige aanvragen hieraan kunnen worden getoetst.

 

Gelet op het wettelijk uitgangspunt en het aanbod van begraafmogelijkheden in de gemeente Nederweert wordt geconcludeerd dat begraven op eigen grond niet is toegestaan in de gemeente Nederweert.

2. Wettelijk kader

 

De wet op de Lijkbezorging verplicht gemeenten om te zorgen voor voldoende mogelijkheden om te begraven.

 

Het wettelijk kader wordt gevormd door de Wet op de lijkbezorging, het Besluit op de lijkbezorging en de Wet op de ruimtelijke ordening. Op de relevante bepalingen wordt kort ingegaan.

 

2.1 Wet op de lijkbezorging

In artikel 40 Wet op de lijkbezorging is bepaald dat voor het aanleggen of uitbreiden van een bijzondere begraafplaats slechts de grond wordt gebruikt, die daartoe door de gemeenteraad is aangewezen.

 

2.2 Besluit op de lijkbezorging

Het Besluit op de lijkbezorging vormt de uitvoering van de Wet op de lijkbezorging en regelt de technische aspecten die van belang zijn bij het begraven, zoals de wijze van begraven, de inrichting van een graf, en de afstand tussen de graven.

 

2.3 Wet ruimtelijke ordening

De Wet ruimtelijke ordening heeft een belangrijke rol in het proces tot aanwijzing van een bijzondere begraafplaats. De grond moet in overeenstemming zijn of in overeenstemming worden gebracht met het ter plaatse geldende planologische regime (bestemmingsplan of beheersverordening).

 

2.4 Wettelijk uitgangspunt

Op grond van de Wet op de lijkbezorging is het niet rechtstreeks toegestaan om een overledene op eigen grond te begraven.

3. Begraven en begraafplaatsen in de gemeente Nederweert

 

In de gemeente Nederweert is een algemene begraafplaats Kreijel en in de kerkdorpen zijn voldoende bijzondere begraafplaatsen aanwezig. Verder is een crematorium in ontwikkeling aan de oostrand van het Weerterbos. Deze locatie gaat voorzien in de aanleg van strooivelden, gedenkbos en natuurbegraafplaatsen. Er zijn dus voldoende begraafmogelijkheden in de gemeente Nederweert.

4. Ruimte voor uitzonderingen

 

Begraven op eigen grond is in zeer uitzonderlijke gevallen toegestaan.

  • i.

    De menselijke vrucht die na een zwangerschapsduur van minder dan 24 weken ter wereld is gekomen mag op eigen grond worden begraven en hiervoor hoeft de grond niet aangewezen te worden als begraafplaats.

  • ii.

    Het begraven van een urn op eigen grond. De grond hoeft dan niet aangewezen worden als begraafplaats.

  • iii.

    Als een (familie)begraafplaats op eigen grond aanwezig is. Deze begraafplaatsen waren tot 1991 wettelijk toegestaan. De Wet op de lijkbezorging (artikel 83, eerste lid) bepaalt dat deze begraafplaatsen wel in overeenstemming met de bepalingen van de huidige wet zijn aangelegd en opengesteld voor toezicht door de gemeente.

5. Nul-beleid

 

Gelet op het wettelijk uitgangspunt dat begraven op eigen grond niet rechtstreeks is toegestaan en de uitzonderingen zeer beperkt zijn, wordt geconcludeerd dat begraven op eigen grond niet is toegestaan in de gemeente Nederweert. Met deze beleidsregel wordt een nul-beleid gevoerd. Gelet op het brede aanbod van begraafmogelijkheden binnen de gemeente Nederweert zijn er voldoende alternatieven.

6. Inwerking en citeertitel

 

De beleidsregel treedt in werking op de dag na de bekendmaking en wordt aangehaald als Beleidsregel begraven op eigen grond gemeente Nederweert.

Naar boven