Tijdelijke ondersteuningsregeling compensatie energiekosten verenigingen en maatschappelijke organisaties gemeente Horst aan de Maas

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Horst aan de Maas;

 

overwegende dat:

  • -

    er in onze gemeente verenigingen en maatschappelijke organisaties zijn die als gevolg van de gestegen energierekening in financiële problemen dreigen te raken en deze kosten niet zelf kunnen opvangen;

  • -

    de Rijksoverheid naar verwachting landelijk een financiële ondersteuningsregeling gaat bieden die vanaf april 2023 zal gelden;

  • -

    het gemeentebestuur vooruitlopend op en als overbrugging naar deze rijksregeling verenigingen en maatschappelijke organisaties in onze gemeente financieel wil ondersteunen bij het voldoen van hun energierekening;

  • -

    het college hiervoor een lokale, tijdelijke ondersteuningsregeling wil vaststellen, waarbij ondersteuning vanuit landelijke regelingen voorgaat op ondersteuning vanuit deze lokale vangnetregeling;

  • -

    het college in deze ondersteuningsregeling wil aangeven wie in welke situatie in aanmerking komt voor deze financiële bijdrage in de energiekosten, wat de hoogte van de bijdrage is en hoe een aanvraag kan worden ingediend;

gelet op de Gemeentewet en artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

 

besluit vast te stellen de:

 

Tijdelijke ondersteuningsregeling compensatie energiekosten verenigingen en maatschappelijke organisaties gemeente Horst aan de Maas

Artikel 1 Doel van de regeling en periode en hoogte van de bijdrage

Met deze ondersteuningsregeling wil het college verenigingen en maatschappelijke organisaties die als gevolg van de gestegen energierekening in financiële problemen zijn geraakt of dreigen te raken en deze kosten niet zelf kunnen opvangen ondersteunen. Ondersteuning vanuit landelijke regelingen gaat daarbij voor op ondersteuning vanuit deze lokale regeling.

Het gaat bij deze regeling om verenigingen en maatschappelijke organisaties die een eigen energiecontract hebben en dus veelal in of vanuit een eigen accommodatie hun activiteiten hebben.

 

Het bedrag dat in aanmerking komt voor een compensatiebijdrage wordt op de volgende manier bepaald:

  • -

    het werkelijke energieverbruik in de maanden oktober 2022 tot en met maart 2023;

  • -

    de nieuwe daadwerkelijk te betalen tarieven per KWh elektriciteit en m3 gas;

  • -

    de oude tarieven per KWh elektriciteit en m3 gas, met peildatum 1 januari 2022;

  • -

    75 % van dit verschil.

Rekensom:

werkelijke verbruik okt. t/m maart x nieuwe tarieven

bedrag

werkelijke verbruik okt. t/m maart x oude tarieven

bedrag

 

bedrag x 75% = totale compensatiebedrag

Het college verstrekt hiermee een compensatiebijdrage op basis van de daadwerkelijk hogere kosten voor gas en elektriciteit als gevolg van hogere energieprijzen.

Artikel 2 Wie een financiële bijdrage kan aanvragen

  • 1.

    Voor een bijdrage komen in aanmerking verenigingen en maatschappelijke organisaties met een eigen energiecontract, dat na 1 januari 2022 is omgezet naar een nieuw vast of variabel contract tegen een hoger tarief.

  • 2.

    Een bijdrage wordt alleen verstrekt aan verenigingen met volledige rechtspersoonlijkheid, stichtingen en coöperaties.

  • 3.

    De vereniging, stichting of coöperatie heeft geen winstoogmerk en is gevestigd en in hoofdzaak maatschappelijk actief in de gemeente Horst aan de Maas.

  • 4.

    Bedrijven (ondernemingen die economische activiteiten uitvoeren) en woningen (huishoudens) komen niet in aanmerking voor een bijdrage op basis van deze regeling.

Artikel 3 Overige voorwaarde voor een bijdrage

Voor het verkrijgen van een bijdrage geeft de aanvrager aan welke maatregelen al zijn ingezet en wat toekomstige stappen zijn om energielasten te beperken en te verduurzamen. En overlegt dit overzicht bij zijn aanvraag om een bijdrage.

Artikel 4 Aanvragen bijdrage en te verstrekken gegevens

  • 1.

    Een aanvraag voor een bijdrage kan vanaf 1 april 2023 worden ingediend met gebruikmaking van het aanvraagformulier. Deze wordt digitaal ingediend via www.horstaandemaas.nl.

  • 2.

    Een aanvraag kan worden ingediend tot en met 31 mei 2023.

  • 3.

    Uit de aanvraag moet duidelijk blijken welk bedrag aan ondersteuning wordt gevraagd. De aanvrager brengt daarvoor zijn financiële situatie duidelijk in beeld. Bij de aanvraag verstrekt de aanvrager daarom de volgende gegevens:

    • a.

      de naam en het adres van de aanvrager;

    • b.

      het werkelijke energieverbruik per maand in de periode oktober 2022 t/m maart 2023 bestaande uit hoeveelheid gas (m3) en elektriciteit (KWh);

    • c.

      officieel document van de energieleverancier met daarin het oude tarief per m3 gas en per KWh, met peildatum 1 januari 2022;

    • d.

      officieel document van de energieleverancier met daarin het nieuwe tarief per m3 gas en per KWh vanaf oktober 2022 tot en met april 2023;

    • e.

      een overzicht van de al ingezette maatregelen en toekomstige stappen qua energiebesparing en verduurzaming, zoals bedoeld in artikel 3;

    • f.

      Bankgegevens;

    • g.

      KVK-nummer;

    • h.

      Contactgegevens.

  • 4.

    Als dit de eerste keer is dat de aanvrager een bijdrage aanvraagt bij de gemeente Horst aan de Maas, verstrekt de aanvrager ook:

    • a.

      een bewijs van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel;

    • b.

      de oprichtingsakte of de statuten.

Artikel 5 Behandeling aanvraag en toewijzing

  • 1.

    Het college bevestigt de ontvangst van de aanvraag.

  • 2.

    Als de aanvraag niet alle gegevens bevat die het college voor het nemen van een beslissing noodzakelijk acht, stelt het college de aanvrager in de gelegenheid de aanvraag binnen een redelijke termijn te completeren.

  • 3.

    Als de aanvraag niet binnen de aangegeven termijn is gecompleteerd, kan het college de aanvraag buiten behandeling stellen.

  • 4.

    De termijn voor het nemen van een beslissing op de aanvraag wordt opgeschort met ingang van de dag na die waarop het college de aanvrager heeft uitgenodigd de aanvraag aan te vullen, tot de dag waarop de aanvraag is aangevuld of de daarvoor gestelde termijn ongebruikt is verstreken.

  • 5.

    Het college beslist op een aanvraag binnen zes weken na ontvangst van de volledige aanvraag.

  • 6.

    Het college kan aan een toewijzingsbesluit nadere voorwaarden verbinden.

Artikel 6 Afwijzen aanvraag

Het college wijst de aanvraag af als de aanvrager niet voldoet aan de criteria van artikel 2 of de overige voorwaarden als genoemd in artikel 3.

Artikel 7 Betaling

Na verzending van een toewijzende beslissing op de aanvraag wordt het volledige toegewezen bedrag binnen 14 dagen aan de aanvrager betaald.

Artikel 8 Achteraf wijzigen of intrekken van de bijdrage

Het college kan een verstrekte bijdrage intrekken of ten nadele van de ontvanger wijzigen in de gevallen als genoemd in artikel 4:49, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht. Dit houdt in dat het college de bijdrage in ieder geval kan intrekken of wijzigen als de aanvrager onjuiste gegevens heeft verstrekt of als de verstrekking van de bijdrage onjuist was en de aanvrager dit wist of behoorde te weten.

Artikel 9 Acute gevallen

Verenigingen en andere maatschappelijke organisaties die kunnen aantonen in acute financiële problemen te zijn vanwege de gestegen energieprijzen kunnen in aanmerking komen voor een voorschotbedrag, vooruitlopend op hun aanvraag, op basis van deze regeling en de beslissing daarop. Deze verenigingen en maatschappelijke organisaties kunnen hiertoe een maatwerkgesprek aanvragen. Hiertoe kan een verzoek worden gedaan via de website van de gemeente. In dit maatwerkgesprek wordt samen de financiële situatie bekeken alsook de mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te treffen op de korte en langere termijn. Het college stelt op basis van het maatwerkgesprek vast of een voorschotbedrag noodzakelijk is en bepaalt de hoogte van het bedrag. Op basis van de werkelijke situatie die bij de aanvraag vanaf 1 april 2023 duidelijk wordt, wordt het voorschotbedrag verrekend met het verstrekte compensatiebedrag op de aanvraag.

Artikel 10 Toepasselijkheid subsidietitel Algemene wet bestuursrecht

Op de uitvoering van deze regeling is titel 4.2 Subsidies van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing.

Artikel 11 Onvoorziene gevallen

In gevallen waarin deze regeling niet voorziet of toepassing daarvan niet overeenkomt met de bedoeling van deze regeling, beslist het college.

Artikel 12 Hardheidsclausule

Als vanwege bijzondere omstandigheden een strikte toepassing van deze regeling naar het oordeel van het college zou leiden tot een onredelijke situatie, kan het college afwijken van het bepaalde in deze regeling.

Artikel 13 Besluitbevoegdheid

Het teamhoofd Samenleving is gemandateerd om namens het college te besluiten over ondersteuningsaanvragen op basis van deze regeling, met inbegrip van de toepassing van de onvoorziene gevallen bepaling en de hardheidsclausule.

Artikel 14 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze regeling treedt de dag na die van de bekendmaking in werking.

  • 2.

    Deze regeling vervalt op 1 juni 2023, met dien verstande dat deze regeling van toepassing blijft bij de behandeling van bezwaarschriften tegen besluiten op grond van deze regeling en bij de financiële afwikkeling van deze regeling

  • 3.

    Deze regeling wordt aangehaald als: Tijdelijke ondersteuningsregeling compensatie energiekosten verenigingen en maatschappelijke organisaties gemeente Horst aan de Maas.

Aldus vastgesteld op 22 november 2022.

Het college van burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas,

De burgemeester,

drs. R.F.I. Palmen

de secretaris,

mr. L.M.C. Beckers

Naar boven