Lijst Monumentale bomen 2022

 

Alle gemeentelijke en particuliere monumentale bomen in de gemeente Nunspeet staan op de Lijst Monumentale Bomen. Monumentale bomen op deze lijst vragen om regelmatig onderhoud en zijn beschermd. Ze geven waarde aan het dorps- en natuurschoon in de gemeente, die bekend staat om haar groene karakter. Een overzicht van al deze bomen en meer informatie vindt u op www.nunspeet.nl/bouwen-en-wonen/boom-kappen (of vraag de gegevens op via de heer R. van den Hoorn of mevrouw K. van Wezep - Smidt (0341) 25 99 11).

Een keer per vijf jaar wordt deze lijst herzien en opnieuw vastgesteld door de gemeenteraad. De Criteria Monumentale Bomen zijn hierin bepalend en staan vermeld op voornoemde gemeentelijke website. Voorafgaand aan de definitieve vaststelling ligt deze lijst ter inzage* en kunt u uw zienswijze (mening) indienen bij het college van B&W o.v.v. het kenmerk: 8296. Dit kan van 8 februari 2022 tot en met 21 maart 2022 via e-mail gemeente@nunspeet.nl of per brief (zie colofon). Vervolgens worden de zienswijzen verwerkt in een zienswijzennota die samen met de lijst aan het college van B&W en aan de gemeenteraad wordt aangeboden voor definitieve vaststelling. Indieners van een zienswijze ontvangen een reactie na vaststelling. Percelen waarop een of meerdere monumentale bomen staan zijn aangeschreven middels een brief.

Begin 2021 heeft deze lijst ook ter inzage gelegen. De procedure is toen niet correct verlopen, waardoor de commissie Ruimte en Wonen heeft besloten de lijst opnieuw in procedure te brengen om vervolgens te worden vastgesteld door de gemeenteraad. Naar aanleiding van de zienswijzen die toen zijn ingediend (https://nunspeet.raadsinformatie.nl/vergadering/781694/Commissie%20Ruimte%20en%20Wonen%2011-10-2021, agendapunt 6b) zijn extra bomen geïnspecteerd en vermeld op de Lijst Monumentale bomen. De zienswijzen die toen zijn ingediend zullen nogmaals worden meegenomen bij het opstellen van de nieuwe zienswijzenota.

Het onderhouden van een monumentale boom vraagt specialistische kennis en brengt hogere onderhoudskosten met zich mee. De gemeente wil een Onderhoudsfonds oprichten voor een tegemoetkoming in de kosten. Denk aan een periodieke inspectie of een tegemoetkoming in de onderhoudskosten. Heeft u hier zelf ideeën over, dan kunt u kunt tot en met 21 maart 2022 met ons delen via gemeente@nunspeet.nl of per brief (zie colofon) o.v.v. het kenmerk 8296. De spelregels voor dit Onderhoudsfonds worden tegelijk met de Lijst Monumentale Bomen aan het college en de raad ter goedkeuring voorgelegd. Na instemming door college en raad worden de spelregels gepubliceerd en kan er gebruik gemaakt worden van het fonds.

Naar boven