Gemeenteblad van Hulst
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Hulst | Gemeenteblad 2022, 517920 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Hulst | Gemeenteblad 2022, 517920 | beleidsregel |
Beleidsnotitie Zonnepanelen in het beschermd stadsgezicht van Hulst (10 november 2022)
Het beschermd stadsgezicht van Hulst:
Als u zonnepanelen wilt plaatsen in het beschermd stadsgezicht van Hulst en deze zijn niet vergunningsvrij conform hoofdstuk 1 en 2. Dan leest u eerst hoofdstuk 3 (hier ziet u in welk niveau uw pand is gelegen en wat de algemene criteria’s zijn) en daarna het desbetreffende hoofdstuk van het type dak waar u deze zonnepanelen wilt plaatsen. In hoofdstuk 12 kunt u lezen wat er bij een aanvraag voor zonnepanelen ingediend moet worden.
Als u voldoet aan de regels uit deze beleidsnotitie dan is een beoordeling van een welstands- en Monumentencommissie niet nodig. Een aanvraag die hier aan voldoet bespoedigt de vergunningverlening en bedraagt minder legeskosten.
Wordt er niet voldaan aan de regels van deze sneltoetscriteria dan zal de aanvraag voorgelegd worden aan de welstand- en Monumentencommissie.
Vergunningsvrij (geldt niet voor rijksmonumenten)
Verschillende type vergunningsplichtige daken
1. Achterdakvlak niet grenzend aan openbaar toegankelijk gebied
Voor alle gebouwen binnen het beschermde stadsgezicht, die niet beschermd zijn als Rijksmonument, is het aanbrengen van zonnepanelen op achterdakvlakken die niet grenzen aan een openbare ruimte zoals de wallen van Hulst, plein of straat onder de volgende voorwaarden vergunningsvrij:
indien de collector of het paneel niet één geheel vormt met de installatie voor het opslaan van het water of het omzetten van de opgewekte elektriciteit: die installatie aan de binnenzijde van een bouwwerk is geplaatst;
Vergunningsvrij = vergunningsvrij
Dus hier dient u geen aanvraag of melding voor in te dienen. Dit kunt u direct uitvoeren.
2. Daken van bijgebouwen, aanbouwen die gelegen zijn in het ‘achtererfgebied beschermd stadsgezicht’
Wat is nu een vergunningsvrij achtererfgebied in een beschermd stadsgezicht?
Achtererfgebied beschermd stadsgezicht
Erf maakt geen deel uit van het erf aan de zijkant van dat gebouw en is niet naar het openbaar toegankelijk gebied gekeerd.
Voorbeeld achtererfgebied Binnenstad van Hulst:
Ligt een bijgebouw of aanbouw dus in dit achtererfgebied dan kunnen er op deze daken (platdak / kap) vergunningsvrij zonnepanelen worden geplaatst onder de volgende voorwaarden:
Afstand tot de zijkanten van het dak ten minste gelijk aan hoogte collector of paneel.
3. Drie zones met verschillende waardes (categorie indeling) en algemene criteria
Het beschermd stadsgezicht van Hulst heeft niet overal dezelfde hoge historische waarden. Zo zijn er bijvoorbeeld naoorlogse woongebieden die minder historische waarden bezitten dan bijvoorbeeld de panden aan de Grote Markt. Er zijn 3 niveaus opgesteld. Niveau 1 (rood) heeft de hoogste waarde, daarna niveau 2 (blauw) en dan niveau 3 (groen). Alle panden buiten de stadswallen, maar wel binnen het beschermd stadsgezicht (zie afbeelding 1, pagina 1) dient beoordeeld te worden conform niveau 3 (groen).
Niveau 1 (extra waardevol): mogen geen zonnepanelen geplaatst worden op het voordakvlak of zijdakvlak grenzend aan het openbaar toegankelijk gebied.
Het gebouw dat met zijn voorgevel grenst aan één van de drie kleuren (niveaus) dient voor het gehele pand beoordeeld te worden als één van die drie kleuren (niveaus). Dus als de voorgevel ligt tegen een rode kleur, maar de zijgevel aan een groene kleur, dan dient het gehele pand beoordeeld te worden als een rode kleur.
De achterdakvlakken van woningen die grenzen aan de Rijks beschermde stadswallen (openbare ruimte) dienen beoordeeld te worden als een rode kleur. Het gaat dan alleen om het achterdakvlak!
Algemene criteria zonnepanelen:
Niet toegestaan binnen dit beleid zijn panelen op:
Algemeen (dit geldt dus voor het gehele beschermde stadsgezicht (niveau 1 t/m 3)
5. Daken van bijgebouwen, aanbouwen die niet gelegen zijn in het ‘achtererfgebied beschermd stadsgezicht’
Geen zonnepanelen mogelijk in het voordakvlak en het zijdakvlak grenzend aan het openbaar toegankelijk gebied van panden die grenzen aan de Grote Markt, Steenstraat, Gentsestraat, Gentse Poort, Houtmarkt, panden rond de Basiliek (Cornelis de Vosplein, Lange Nieuwstraat en Korte Nieuwstraat) en panden rond de Bierkaai.
11. Rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten
Zonnepanelen die geplaatst worden op Rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten dienen altijd voorgelegd te worden aan de welstand- en Monumentencommissie.
Richtlijnen waar deze welstand- en Monumentencommissie naar kijken bij de beoordeling van zonnepanelen op een Rijksmonument:
Welstand- en Monumentencommissie denkt mee in de mogelijkheden om het duurzaamheidsvraagstuk voor zonnepanelen op een rijksmonument en gemeentelijk monumentn mogelijk te maken.
12. Wat moet er bij een aanvraag voor zonnepanelen allemaal worden ingediend?
U heeft een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen in het beschermd stadsgezicht van Hulst. Dan kunt u hier een aanvraag voor indienen via www.omgevingsloket.nl. Vervolgens kunt u wanneer u bent ingelogd de activiteit ‘zonnepaneel of -collector plaatsen’ aanvinken. Als u deze heeft aangevinkt vult u dit formulier in. Aan het einde van het indienen kunt u bijlagen toevoegen (pdf en/of jpg bestanden).
Graag het volgende – voor een soepele vergunningverlening – aan bijlagen toevoegen:
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-517920.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.