Verordening subsidies aardgasbesparing in Boven Pekela en Doorsneebuurt in de gemeente Pekela

Doel:

Deze verordening heeft als doel om regels vast te stellen omtrent de procedure waarmee een subsidie kan worden aangevraagd binnen het project ‘Pekela geeft gas!’ en de voorwaarden waaronder deze subsidie aan de eigenaren van woningen kan worden verstrekt.

 

 

 

DE RAAD VAN DE GEMEENTE PEKELA;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 september 2022-B 1.1;

 

overwegende:

 

dat het gewenst is activiteiten te stimuleren die bijdragen aan het verminderen van het gebruik van aardgas in de gemeente Pekela en daarmee mede uitvoering te geven aan het ‘Uitvoeringsplan Aardgasvrij Boven Pekela en Doorsneebuurt’ waarvoor door het Ministerie van Binnenlandse Zaken een subsidie is toegekend;

 

dat de raad hiervoor op 19 november 2019 de Verordening subsidies aardgasbesparing in Boven Pekela en Doorsneebuurt in de gemeente Pekela heeft vastgesteld;

 

dat het gewenst is deze verordening op onderdelen aan te passen zodat meer eigenaren van woningen van de geboden subsidie gebruik kunnen gaan maken waardoor nog meer aan het doel tegemoet wordt gekomen;

 

dat daarom deze verordening gewijzigd wordt vastgesteld;

 

gelet op titel 4.2 (subsidies) van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 149 van de Gemeentewet en de bepalingen van de Algemene subsidieverordening Gemeente Pekela 2012;

 

 

 

 

 

BESLUIT:

 

vast te stellen de volgende gewijzigde verordening:

Verordening subsidies aardgasbesparing in Boven Pekela en Doorsnee in de gemeente Pekela (gewijzigd)

 

luidende als volgt:

 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

1. Algemene subsidieverordening: de Algemene subsidieverordening gemeente Pekela 2012.

2. Uitvoeringsplan: het ‘Uitvoeringsplan Aardgasvrij Boven Pekela en Doorsneebuurt’ dat in juni 2018 bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is ingediend en dat door dit Ministerie is gehonoreerd met subsidie ter uitvoering van dit plan.

3. Projectgebied: het gebied waarvoor het Uitvoeringsplan is opgesteld. Dit gebied omvat Boven Pekela en Doorsnee tot aan de Ommelanderklap. In bijlage 1 is een kaartje van dit gebied opgenomen.

4. ‘Pekela geeft gas!’: de werktitel die het project na aanvang gekregen heeft.

5. Implementatieplan: een door een onafhankelijk energieadviseur opgesteld (niet verplicht, maar door de Projectgroep gratis aangeboden) advies over de wijze waarop een (hybride) warmtepomp samen met zonnepanelen en kierdichting zou kunnen worden geïmplementeerd. In dit advies wordt aangegeven welke voorzieningen worden geadviseerd, wat daarvan de kosten zijn en is ook een berekening gemaakt van de te ontvangen de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (verder: ISDE-subsidie) van het Rijk en dientengevolge de matching vanuit het project ‘Pekela geeft gas!’.

6. College: burgemeester en wethouders van de gemeente Pekela.

7. Projectgroep ‘Pekela geeft gas!’: de projectgroep, belast met de dagelijkse uitvoering van het besparingsdeel van het project, bestaande uit de extern projectleider, bewoners, de gemeente, vertegenwoordigers van de coöperatie Pekela Duurzaam en van de Stichting Samen Energieneutraal.

 

Artikel 2 Doelgroep en doel

1. De subsidie is bedoeld voor eigenaren van woningen, natuurlijke personen, binnen het projectgebied zoals omschreven in het ‘Uitvoeringsplan Aardgasvrij Boven Pekela en Doorsneebuurt’ en aangegeven op de kaart in bijlage 1. Deze personen dienen te investeren in aardgas besparende maatregelen die voor ISDE-subsidie in aanmerking komen en op het moment van aanvraag eigenaar van de woning zijn.

2. De subsidie is in het leven geroepen als stimulans om het aardgasverbruik in particuliere woningen binnen het projectgebied sterk te verminderen.

 

Artikel 3 Bevoegdheden

1. Het college kan met inachtneming van deze verordening besluiten over het verstrekken van incidentele subsidies om het aardgasverbruik in particuliere woningen binnen het projectgebied te verlagen.

 

Artikel 4 Subsidiecriteria (aan alle criteria moet worden voldaan)

Cumulatieve criteria om in aanmerking te komen voor deze subsidie zijn:

1. De woning moet binnen het aangewezen projectgebied in de gemeente Pekela staan (zie bijlage 1).

2. De woning is aangemeld voor het project ‘Pekela geeft gas!’.

3. De maatregelen waarvoor een bijdrage wordt aangevraagd uit hoofde van deze subsidieverordening moeten in aanmerking komen voor de ISDE-subsidie.

 

Artikel 5 Hoogte subsidie

1. De hoogtes van de subsidies vanuit het project “Pekela geeft gas!” zijn gekoppeld aan de hoogtes van de ISDE-subsidies vanuit het Rijk.

2. Hierbij gelden per adres de volgende maximale bijdragen:

a. voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp (en waarvoor een ISDE-subsidie kan worden verkregen), € 2.500,-

b. voor de aanschaf van overige maatregelen die leiden tot een aardgasreductie (en waarvoor een ISDE-subsidie kan worden kan worden verkregen), € 2.500,-.

3. In het geval van een volledige elektrische warmtepomp geldt eveneens dat de subsidie op grond van deze verordening wordt gekoppeld aan hoogte van de ISDE-subsidie vanuit het Rijk. Het maximum te verstrekken bedrag is € 5.000,-.

4. Per adres is er maximaal recht op € 5.000,- subsidie op grond van deze verordening .

 

Artikel 6 Subsidiebedrag

1. Het subsidiebedrag wordt verstrekt op grond van een door of namens het college goedgekeurde aanvraag.

2. Het is de onder artikel 2.1 genoemde doelgroep toegestaan om indien men reeds subsidie heeft ontvangen onder het regime van de op 19 november 2019 vastgestelde Verordening subsidie aardgasbesparing Boven Pekela en Doorsneebuurt in de gemeente Pekela, een aanvullende aanvraag in te dienen voor aanvullende maatregelen die betrekking hebben op de in artikel 5, lid 2.b. genoemde maatregelen. Artikel 5.4.blijft onverminderd van kracht.

 

Artikel 7 Indienen aanvraag

1. Een subsidieaanvraag dient te worden ingediend door gebruikmaking van het standaard aanvraagformulier, dat geplaatst is op de website van de gemeente Pekela. De aanvraag dient volledig ingevuld te zijn. De aanvraag dient te worden voorzien van bijlagen, zoals aangegeven op het formulier en dient te worden verzonden naar of ingediend bij het op het formulier aangegeven adres.

De volgende bijlagen dienen in ieder geval aan de aanvraag te worden toegevoegd:

a. de factuur/facturen van de installateur(s), en (indien aanwezig);

b. het implementatieplan

2. De aanvraag moet volledig en met toevoeging van de gevraagde bijlagen worden ingediend.

3. Indien het betreft de aanvraag van een woning die bij her – of verbouw helemaal aardgasvrij is gemaakt zoals bedoeld in artikel 5, dient het bewijs van dat aardgasvrij geleverd te worden.

4. Degenen die subsidie hebben gekregen op basis van de gelijknamige verordening van 19 november 2019 kunnen op verzoek in aanmerking komen voor een aanvullende subsidie tot het maximum van het in artikel 5.4 genoemde maximum.

5. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

 

Artikel 8 Subsidieplafond

Het maximaal voor subsidie beschikbare bedrag bedraagt € 1.250.000,- voor de gehele looptijd van deze subsidieregeling.

 

Artikel 9 Termijn voor indienen aanvraag

De subsidieaanvraag kan worden ingediend vanaf 1 november 2022 tot en met 31 december 2026.

 

Artikel 10 Afwijzingsgronden

De subsidieaanvraag wordt afgewezen indien:

1. Niet wordt voldaan aan één van de criteria in de artikelen 2, 4 en 5.

2. De subsidieaanvraag is ontvangen buiten de indieningstermijn genoemd in artikel 9.

3. De subsidieaanvraag niet volledig is en/of niet is voorzien van de gevraagde bijlagen en deze ook niet binnen een aanvullende geboden termijn volledig is gemaakt en van de gevraagde bijlagen is voorzien.

4. Het subsidieplafond is bereikt.

 

 

Artikel 11 Hardheidsclausule

1. Het college kan in een bijzonder geval op een gemotiveerd en schriftelijk verzoek en ten gunste van de belanghebbende, afwijken van de bepalingen in deze verordening indien toepassing van de verordening tot een onbillijkheid van overwegende aard zou leiden.

2. In alle gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist het college.

 

Artikel 13 Slotbepalingen

1. Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na die van de bekendmaking en geldt tot en met 31 december 2026.

2. Op de in lid 1 van dit artikel bedoelde datum van bekendmaking wordt de Verordening subsidie aardgasbesparing Boven Pekela en Doorsneebuurt, vastgesteld op 19 november 2019, ingetrokken.

3. De verordening wordt aangehaald als: ‘Verordening subsidies aardgasbesparing in Boven Pekela en Doorsneebuurt in de gemeente Pekela (gewijzigd)’

 

 

 

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Pekela d.d. 4 oktober 2022

De raad voornoemd,

J. Kuin, S. Kromkamp,

Burgemeester griffier

Bijlage 1: Projectgebied waarvoor de ‘Verordening subsidies aardgasbesparing in Boven Pekela en Doorsneebuurt in de gemeente Pekela’ geldt.

 

Toelichting:

Artikel 6.2

Tot medio 2022 hebben een aantal eigenaren reeds maatregelen getroffen, gebruik makend van deze verordening. Een aantal van deze eigenaren hebben daarbij niet het maximale bedrag van €5.000 aangevraagd. Met dit artikel willen wij deze groep eigenaren alsnog de mogelijkheid bieden om een aanvullende investering te doen tot het maximum van de in deze verordening opgenomen €5.000.

Naar boven