Gemeenteblad van Het Hogeland
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Het Hogeland | Gemeenteblad 2022, 51457 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Het Hogeland | Gemeenteblad 2022, 51457 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Nadere regels bewaren van houtopstanden gemeente Het Hogeland 2022
Vellen: geheel of grotendeels verwijderen van het bovengrondse en/of ondergrondse deel van een houtopstand.
Onder vellen wordt mede verstaan knotten en kandelaberen, en rooien, met inbegrip van verplanten, alsmede het verrichten van handelingen, zowel boven- als ondergronds, die de dood of ernstige beschadiging of ontsiering van een houtopstand ten gevolge kunnen hebben, alsmede het nalaten van handelingen waarvan men weet of behoort te weten dat dit de dood of ernstige beschadiging van de houtopstand ten gevolge kan hebben.
Onder verplanten wordt niet verstaan het doen van voorbereidende werkzaamheden, voorafgaande aan het verplaatsen van de boom.
Onder knotten en kandelaberen wordt niet verstaan de repeterende periodieke snoeiwerkzaamheden die daar het gevolg van zijn.
Noodvelling: de burgemeester of diens gemandateerde kan op grond van de Gemeentewet toestemming geven tot direct vellen van een boom bij acute gevaarzetting of een vergelijkbaar spoedeisend belang van bijvoorbeeld openbare orde of veiligheid. Dit geldt zowel voor bomen in particulier eigendom als in gemeentelijk eigendom (ook andere overheidsorganen). De acute gevaarzetting dient te zijn vastgesteld door het bevoegd gezag;
Artikel 2 Toetsing aanvraag omgevingsvergunning
Het college beoordeelt de aanvraag om een omgevingsvergunning onder meer aan de hand van de puntenscore voor het behoud van de houtopstand en de puntenscore voor de verwijdering van de houtopstand. De puntenscore vormt samen met de andere wegingskaders in het formulier de basis voor de belangenafweging.
Bij een aanvraag omgevingsvergunning voor het vellen van een houtopstand als gevolg van een ruimtelijke ontwikkeling dient de aanvrager van een omgevingsvergunning een vastgestelde Boom Effect Analyse (BEA) bij te voegen zoals opgesteld volgens de richtlijn BEA, opgesteld door de landelijke Bomenstichting en CROW. Deze BEA moet conform deze richtlijn worden opgesteld vanaf de initiatieffase als een doorlopend advies.
Indien gewerkt wordt in de nabijheid van te behouden bomen is een boombeschermingsplan ver-plicht. De basis voor dit plan is de poster “boombescherming op bouwlocaties” van de vereni-ging Stadswerk en de Bomenstichting. Het plan dient voorafgaand aan de uitvoering van het werk aan het bevoegd gezag ter goedkeuring te worden voorgelegd.
Artikel 3 Eisen aan een Boom Effect Analyse
Artikel 4 Herplantplicht en compensatie
tenzij de standplaats van de houtopstand vanwege een ruimtelijke ontwikkeling verdwijnt en er binnen het projectgebied of in de directe omgeving van het projectgebied geen geschikte ruimte voor een nieuwe houtopstand is. Er dient dan een compensatie als bepaald in artikel 6 in het groencompensatiefonds te worden gestort;
Het college kan eisen stellen met betrekking tot de boomsoort (type boom), de plantmaat (in cm. omtrek op 1 meter hoogte), de locatie, de wijze van planten, de plantdatum (binnen 36 maanden vanaf het moment van verlening van de kapvergunning), instandhoudingsplicht, vervanging bij niet-geslaagde herplant gedurende 5 jaar na aanplant, en het aantal te herplanten.
Een te vervallen boom moet worden vervangen door een boom met een min of meer gelijkwaardig volume aan bladgroen (herplant naar kroonvolume). Daarbij wordt uitgegaan van de stamomvang (diameter gemeten op 1.30 meter boven maaiveld) van de te vellen boom. Bij het vaststellen van de fysieke compensatie wordt gebruik gemaakt van tabel 1:
Tabel 1: omrekentabel herplant aantal bomen op basis van de diameter van de gekapte bomen.
In plaats van de aantallen te herplanten bomen als genoemd in artikel 4:4a, tabel 1, kun-nen ook minder, maar wel grotere bomen worden herplant, mits de vervangende bomen dezelfde fysieke boomwaarde vertegenwoordigen als de gevelde bomen. Tabel 2 geeft daarvoor een omrekentabel naar rato van de stamdikte:
Tabel 2: omrekentabel van ‘standaardboom’ naar dunnere of dikkere bomen (omtrek gemeten op 1 meter hoogte)
Artikel 6 Financiële compensatie
Situatie waarvoor geen omgevingsvergunning is vereist:
Gemeentelijke houtopstand waarvan in een door het college goedgekeurd beheerplan staat dat dunnen als beheermaatregel kan worden toegepast. Dunnen is eveneens vergunningsvrij als dit geschiedt op basis van een beheer- of onderhoudsplan van een door de Stichting Certificering SNL gecertificeerde natuurbeheerorganisatie. Dunnen van overig particulier bezit, bijvoorbeeld van een woningbouwstichting, is vergunningsvrij als het beheer- of onderhoudsplan vooraf door de gemeente is goedgekeurd.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-51457.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.