Verhoging Subsidieplafond Samenwerking Innovatieve Ondernemers

 

Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag,

 

overwegende dat:

 

  • -

    innovatief ondernemerschap belangrijk is voor toekomstige werkgelegenheid in de stad;

  • -

    dit de Haagse economie structureel kan versterken zoals is beschreven in de Economische Visie 2030+;

  • -

    er veel animo was voor de subsidieregeling en goede samenwerkingsvoorstellen zijn binnengekomen;

  • -

    met een verhoging van het subsidieplafond in totaal 13 projecten kunnen worden gehonoreerd die een directe impact hebben op de Haagse werkgelegenheid en de structuur van de economie versterken;

 

besluit:

  • I.

    het subsidieplafond als bedoeld in artikel 1:8, eerste lid van de Subsidieregeling samenwerking innovatieve ondernemers Den Haag 2022, met terugwerkende kracht te verhogen van € 500.000,- naar € 1.120.073,-;

 

  • II.

    dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte in het Gemeenteblad en werkt dit besluit terug tot 1 september 2022.

 

Den Haag, 15 november 2022

Het college van burgemeester en wethouders,

 

de secretaris,

Ilma Merx

 

de burgemeester,

Jan van Zanen

 

Toelichting

 

De Subsidieregeling samenwerking innovatieve ondernemers Den Haag 2022 is gericht op innovatieve ondernemers. Ondernemers konden in een samenwerkingsverband subsidie krijgen ter bevordering van innovaties die een positieve impact hebben op de Haagse werkgelegenheid en bijdragen aan een veilige, betere en rechtvaardige wereld. Innovaties die post-corona belangrijk zijn voor de Haagse economie. 

 

Uit onderzoek van o.a. de Universiteit van Utrecht is bekend dat de Haagse economie onder presteert als het gaat om R&D, het aantrekken van kapitaal voor innovatie en het samenwerken tussen verschillende kennis(partners). Een eenzijdige economische structuur is hiervoor een belangrijke verklaring. Met de subsidieregeling samenwerking innovatieve ondernemers Den Haag 2022 wil de gemeente de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen in Den Haag een extra stimulans geven.

 

Veel van deze ondernemers zijn te vroeg voor bestaande instrumenten binnen bijvoorbeeld Kansen voor West, de RVO.nl of InnovationQuarter. Door hen via deze regeling te ondersteunen kunnen zij in een volgend stadium vervolgfinanciering organiseren, terwijl zij inmiddels een goede basis en goed consortium hebben. 

 

Het subsidieplafond bedroeg € 500.000,-, met een minimum van € 25.000,- en maximum van € 100.000,- per aanvraag. Dit wordt gedekt uit het Sociaal Economisch Herstelplan. In totaal zijn er 22 aanvragen ingediend voor de subsidieregeling. Hiervan zijn er 13 in de beoordeling bestempeld als kwalitatief hoogwaardig. Zij scoorden allemaal minimaal 64 punten en hebben de benodigde 60 punten gehaald. Het geldende subsidieplafond leidt ertoe dat er 7 aanvragen moeten worden afgewezen.

 

De uitputting van programma 11 in 2022 biedt echter de ruimte om extra geld beschikbaar te stellen voor deze aanvragen. Gezien het belang van deze samenwerkingsprojecten voor het versterken van de Haagse economie en de werkgelegenheid is besloten het subsidieplafond met terugwerkende kracht te verhogen met € 620.073,- naar € 1.120.073,-.

 

 

Naar boven