Nadere regel tot wijziging van de nadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Groningen

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE GRONINGEN

 

Gelet op artikel 149 van de Gemeentewet, gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en gelet op de artikelen 17 en 17a van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Groningen 2020.

 

BESLUIT:

 

Vast te stellen de volgende Nadere regel tot wijziging van de Nadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Groningen 2021.

Artikel I Wijziging Nadere regels

De Nadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Groningen worden gewijzigd als volgt:

 

  • A.

    In artikel 24 wordt een nieuw lid 5 toegevoegd, luidend als volgt:

     

    Artikel 24 lid 5:

     

    In afwijking van het bepaalde in lid 3 kan het college in verband met bijzondere omstandigheden zonder toepassing van een inkomensbegrenzing een meerkostentoeslag verstrekken aan cliënten uit een nader te bepalen groep.

     

  • B.

    Na paragraaf 4.1 ‘Tegemoetkoming aannemelijke meerkosten voor chronisch zieken en beperkten’ komt aansluitend op artikel 33 een nieuwe paragraaf 4.2 luidende als volgt:

     

    Paragraaf 4.2 Eenmalige tegemoetkoming extra energielasten medische redenen

     

    Artikel 33a - Eenmalige tegemoetkoming extra energielasten

     

    • 1.

      De cliënt met een chronische ziekte of beperking kan in het jaar 2022 eenmalig in aanmerking komen voor een tegemoetkoming ten bedrage van €750,- indien hij te maken heeft met onontkoombare extra energiekosten als gevolg van significant gestegen prijzen.

       

    • 2.

      Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming als bedoeld in het eerste lid dient aan de cliënt een van de volgende geïndiceerde maatwerkvoorzieningen te zijn toegekend op grond van de Wmo 2015:

      • a.

        een elektrische rolstoel en/of

      • b.

        een woonvoorziening uit de complexe categorie, waaronder: douche en/of toiletvoorziening, (plafond)tillift, mobiele unit en een roerende woonvoorziening, en/of een handbewogen rolstoel in de categorieën 1.1, 1.2, 1.7 of 1.8.

    • 3.

      Indien de benodigde gegevens van de cliënt die voldoet aan de voorwaarde van het voorgaande lid bij het college bekend zijn, wordt de tegemoetkoming ambtshalve verstrekt.

       

    • 4.

      In afwijking van het bepaalde uit voorgaande leden kan een aanvraag voor de tegemoetkoming worden ingediend bij een nader te bepalen mailadres tot en met 31 december 2022;

       

    • 5.

      Per huishouden wordt de tegemoetkoming slechts eenmaal verstrekt. Met huishouden wordt bedoeld de alleenstaande met of zonder kinderen dan wel het gezin met of zonder kinderen.

Artikel II Wijziging toelichting Nadere regels

  • A.

    De toelichting bij artikel 33a komt als volgt te luiden:

     

    Er is een specifieke groep die vanwege de gestegen energieprijzen te maken heeft met onontkoombare extra kosten als gevolg van het feit dat zij vanwege hun beperkingen aangewezen zijn op (elektrische) hulpmiddelen en woonvoorzieningen, op een grotere (R-) woning en soms een hogere omgevingstemperatuur. Naar verwachting komt er een landelijke regeling voor deze groep. Ter overbrugging heeft de raad in het noodpakket energie en inflatie een eenmalige tegemoetkoming voor deze groep opgenomen. Op basis van de maatwerkvoorzieningen die de gemeente Groningen op grond van de Wmo verstrekt, wordt vastgesteld van welke personen het aannemelijk is dat zij tot deze doelgroep behoren.

Artikel III Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van datum bekendmaking en werkt terug tot en met 1 november 2022.

Gedaan te Groningen 25 oktober 2022.

De burgemeester,

Koen Schuiling

De secretaris,

Christien Bronda

Naar boven