Tweede wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Werkplein Hart van West-Brabant

Het college van burgemeester en wethouders van Etten-Leur maakt bekend dat de deelnemers aan de Gemeenschappelijke Regeling Werkplein Hart van West-Brabant (Werkplein) hebben besloten tot het wijzigen van de Gemeenschappelijke Regeling Werkplein Hart van West-Brabant.

 

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert

 

Overwegende dat:

 

overwegende dat:

  • het noodzakelijk is de gemeenschappelijke regeling aan te passen in verband met een wijziging in de taken van het Werkplein Hart van West-Brabant door toevoeging van de uitvoering van de nieuwe Wet inburgering met ingang van de inwerkingtreding van de wet;

  • de tekst van de gemeenschappelijke regeling op enkele onderdelen dient te worden geactualiseerd.

Gelet op de Wet gemeenschappelijke regelingen, de Gemeentewet, de Algemene wet bestuursrecht, de Archiefwet 1995, de Participatiewet en de Wet inburgering;

 

B e s l u i t e n:

 

De gemeenschappelijke regeling Werkplein Hart van West-Brabant als volgt te wijzigen:

Artikel I  

 

A

Artikel 1: Begripsomschrijvingen en afkortingen als volgt te wijzigen:

  • a.

    Onder sub j. wordt ‘’Wwb: Wet werk en bijstand’’ vervangen door: Pw: Participatiewet

  • b.

    Na sub j. wordt toegevoegd wordt sub k. toegevoegd, luidende: Wi: Wet inburgering

B

Artikel 4: Werkterrein als volgt te wijzigen:

De eerste zin komt te luiden: Het Werkplein Hart van West-Brabant is werkzaam op het terrein van werk en inkomen en inburgering.

 

C

Artikel 5: Belang/missie komt te luiden:

  • 1.

    Het Werkplein Hart van West-Brabant behartigt de belangen van de deelnemers op het gebied van de aan deze gemeenten in medebewind opgedragen wetgeving inzake werk en inkomen en inburgering.

  • 2.

    Het Werkplein Hart van West-Brabant zorgt voor een rechtmatige, cliëntgerichte, efficiënte en effectieve uitvoering van de Participatiewet, Wet inburgering en aanverwante wetten en regelingen.

D

Artikel 6: Taken, lid 1 komt als volgt te luiden:

  • 1.

    Het Werkplein Hart van West-Brabant vervult ten behoeve van de in artikel 5 genoemde belangen alle uitvoerende taken en verzorgt of ondersteunt het operationeel beleid, inclusief beleidsvoorbereiding van het bestuur van het Werkplein Hart van West-Brabant en de deelnemers inzake de:

    • a.

      Participatiewet (Pw);

    • b.

      Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (Ioaw);

    • c.

      Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (Ioaz);

    • d.

      Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz);

    • e.

      Uitvoering van het minimabeleid en bijzondere bijstand, een en ander zoals vastgesteld door de afzonderlijke deelnemende gemeente;

    • f.

      Wet inburgering;

    • g.

      De algemene maatregelen van bestuur, algemeen verbindende voorschriften en uitvoeringsregelingen, behorende tot de onder a tot en met f genoemde wet- en regelgeving;

    • h.

      De wet- en regelgeving die in plaats treedt van de onder a tot en met f genoemde wet- en regelgeving, alsmede het ter zake geldende overgangsrecht.

Artikel 6: Taken, lid 4 komt als volgt te luiden:

  • 4.

    De taken genoemd onder lid 1 worden zoveel mogelijk uitgevoerd in samenwerking met (keten)partners en derden die door het Werkplein Hart van West-Brabant worden ingeschakeld bij de activering, re-integratie, arbeidstoeleiding en inburgering van cliënten.

Artikel 6: Taken, lid 6 komt als volgt te luiden:

  • 6.

    Het Werkplein Hart van West-Brabant kan de deelnemers adviseren over het te voeren beleid op het terrein van werk en inkomen, de ontwikkelingen op de lokale en regionale arbeidsmarkt en inburgering.

E

Artikel 33: Beleidsontwikkeling en vaststelling, lid 2 onder a. komt als volgt te luiden:

  • a.

    een strategische visie op basis van landelijke, regionale en lokale ontwikkelingen op het terrein van werk & inkomen, inburgering, sociale zekerheid en de arbeidsmarkt, die mede richting geeft aan het te voeren beleid;

F

Artikel 35: Financiële administratie, lid 1 komt als volgt te luiden:

  • 1.

    De door het rijk aan de gemeenten verstrekte uitkeringen in het kader van de Participatiewet (inkomensdeel en werkdeel), Wet inburgering, alsmede de andere fondsen, doeluitkeringen en algemene uitkeringen bedoeld voor de uitvoering van taken waarmee het Werkplein Hart van West-Brabant is belast, worden door het Werkplein Hart van West-Brabant beheerd.

G

Artikel 39: Uitvoerings- en organisatiekosten lid 1 sub g. komt als volgt te luiden:

  • g.

    g. Alle extra uitvoeringskosten van het Werkplein Hart van West-Brabant die worden veroorzaakt door gemeentelijk bijstands- en inburgeringsbeleid dat afwijkt van het gezamenlijke beleid van het Werkplein Hart van West-Brabant;

Artikel 39: Uitvoerings- en organisatiekosten, lid 2 komt als volgt te luiden:

  • 2.

    De uitvoerings- en organisatiekosten worden onderscheiden naar kosten basistakenpakket en plustaken. De kosten voor uitvoering van het vooraf vastgestelde basistakenpakket worden aan elke deelnemende gemeente toegerekend op basis van een vastgestelde verdeelsleutel zijnde het gewogen gemiddelde van het aantal Participatiewet-klanten en inwoneraantal. Voor de eerste vier kalenderjaren na inwerkingtreding van de regeling met een verhouding 85 procent-15 procent. Na afloop van de periode van vier jaar wordt de verdeelsleutel voor het basistakenpakket vastgesteld door het algemeen bestuur. Voor besluiten tot vaststellen van de verdeelsleutel is een tweederde meerderheid vereist. Deze vaststelling maakt onderdeel uit van het meerjarenbeleidsplan. De kosten voor uitvoering van de vooraf vastgestelde plustaken worden op basis van individuele afspraken aan de betreffende gemeente toegerekend.

H

Artikel 45: Wijziging, komt als volgt te luiden:

  • 1.

    Het dagelijks bestuur, alsmede de bestuursorganen van de gemeenten kunnen aan het algemeen bestuur voorstellen doen tot wijziging van de regeling.

  • 2.

    Indien het algemeen bestuur wijziging van de regeling wenselijk acht, doet het dagelijks bestuur het door het algemeen bestuur vastgestelde voorstel ter besluitvorming toekomen aan de deelnemers.

  • 3.

    De regeling wordt gewijzigd zodra de meerderheid van de deelnemers tot de wijziging heeft besloten.

  • 4.

    De wijziging wordt van kracht zodra is voldaan aan de vereisten zoals bepaald in de Wgr.

I

Artikel 50: Toezending regeling aan gedeputeerde staten, komt als volgt te luiden:

 

Artikel 50: Bekendmaking en toezending regeling aan gedeputeerde staten

  • 1.

    Bekendmaking geschiedt met inachtneming van de eisen van de Wgr door de gemeente waar de regeling haar vestigingsplaats heeft, zijnde de gemeente Etten-Leur.

  • 2.

    Het toezenden van de regeling, wijzigingen en andere handelingen tussen de deelnemers die voortvloeien uit de Wgr worden namens de deelnemende gemeenten opgedragen aan de gemeente Etten-Leur.

Artikel II Slotbepalingen

Dit wijzigingsbesluit treedt in werking treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking en werkt terug tot 1 januari 2022.

 

Het besluit wordt aangehaald als ‘Tweede wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Intergemeentelijke Sociale Dienst Werkplein Hart van West-Brabant’.

Aldus vastgesteld door de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten:

Etten-Leur, 27 juli 2021

Halderberge, 14 september 2021

Moerdijk, 3 augustus 2021

Roosendaal, 15 december 2020

Rucphen, 23 november 2021

Zundert, 27 juli 2021

Naar boven