Besluit van de raad van de gemeente Edam-Volendam houdende de tweede wijziging van de Welstandsnota Edam-Volendam 2017 (Tweede wijziging Welstandsnota Edam-Volendam)

De raad van de gemeente Edam-Volendam;

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 augustus 2022, nr. Z21098371;

 

gelet op de artikelen 12 en 12a van de Woningwet;

 

B E S L U I T:

 

vast te stellen de volgende Wijziging van de Welstandsnota Edam-Volendam:

Gebied N6 Herontwikkeling De Watering 1 aan de Krommert

(Tweede wijziging Welstandsnota Edam-Volendam 2017).

 

Artikel I Wijziging beleidsregels

De Welstandsnota Edam-Volendam wordt als volgt gewijzigd.

 

  • A.

    Aan Hoofdstuk 4.2. paragraaf 18.6, de gebiedgerichte welstandcriteria voor gebied “N6 De Watering 1” wordt sub paragraaf 18.6.1 toegevoegd. De welstandscriteria in deze sub paragraaf zijn van toepassing op de herontwikkeling en herbestemming van het cultureel centrum naar duurzame woningen aan de Krommert in Oosthuizen. Deze paragraaf luidt als volgt:

     

    4.2.18.6.1 N6. Herontwikkeling De Watering 1 aan de Krommert.

    Het project omvat de herontwikkeling en herbestemming van het cultureel centrum naar duurzame woningen voor senioren. Het (plan)gebied van de herontwikkeling wordt omsloten door de Krommert en het water van de lintsloot.

     

    De oriëntatie, de bebouwingsdichtheid en de bouwmassa respecteert de bebouwde en onbebouwde omgeving maar het gebied kan enige vorm en ontwerpvrijheid verdragen. De situering van de woningen sluit aan op de structuur van de wijk. Het ruimtelijk beleid van de gemeente is vastgelegd in het bestemmingsplan.

    Stedenbouwkundige situatie (nieuw)

     

    Door lagere en hogere volumes, verspringende rooilijnen en de variatie in woning typologieën ontstaat een dynamisch beeld.

     

    Bergingen zijn geïntegreerd in het bouwvolume ten behoeve van een rustig straatbeeld.

     

    Gevels welke grenzen aan de openbare ruimte zijn zorgvuldig vormgegeven en hebben een open karakter.

     

    Het project vormt een verbijzondering ten opzichte van de bestaande karakteristiek in het gebied de Watering. De verbijzondering moet worden gezocht in een platte afdekking en een afwijkend kleur en materiaalgebruik. Daar waar privé-tuinen grenzen aan het openbaar toegankelijk gebied worden groene erfafscheidingen meeontworpen in het plan. De groene erfafscheidingen worden uitgevoerd als begroeide hekwerken. Het plan is voorzien van groene oevers. De oeverbeschoeiing wordt meeontworpen in het plan. Langs privé-oevers wordt een lage beschoeiing gerealiseerd. De taluds langs het water zijn 1:3. Maximaal 50% van de breedte van het perceel aan aan de waterlijn kan als terras worden ingericht. Het terras wordt meeontworpen ten behoeve van een eenduidig beeld. Uitbreidingen en toevoegingen als aanbouwen, serres, dakopbouwen, specifieke deuren-ramen en overige optionele keuzes zijn door de ontwerper van de woningen ontworpen en meegeleverd als trendsetters.

     

    Referenties

Artikel II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na die waarop zij is bekendgemaakt.

 

Aldus besloten door de gemeenteraad van

Edam-Volendam in zijn openbare vergadering

d.d. 27 oktober 2022,

de griffier, de voorzitter,

mr. M. van Essen. L.J. Sievers.

Naar boven