Voorontwerp facetbestemmingsplan aanpak plancapaciteit detailhandel

Burgemeester en wethouders van de gemeente Beekdaelen maken de terinzagelegging van het voorontwerp facetbestemmingsplan aanpak plancapaciteit detailhandel bekend.

 

Het plangebied

Het plangebied bestaat uit het gehele grondgebied van de gemeente Beekdaelen. De exacte begrenzing van het plangebied wordt bepaald door de verbeelding van het bestemmingsplan.

 

Strekking van het plan

De gemeenten in Zuid-Limburg hebben allen eind 2017 de Structuurvisie Ruimtelijke Economie Zuid-Limburg (hierna: SVREZL) vastgesteld als kaderstellend beleid voor, onder meer, detailhandelsontwikkelingen. Eén van de speerpunten in het SVREZL-beleid is om de ongewenste planvoorraad buiten de winkelclusters stap-voor-stap terug te dringen, met als doel om daarmee – naar de toekomst toe – de regionale winkelstructuur te versterken als bronpunten van leefbaarheid, ondernemerschap en voorzieningen. Het voorontwerp facetbestemmingsplan is een uitwerking van de SVREZL, het Uitvoeringsprogramma Retail (2019-2025) en de themalijn ‘Voorzieningen (retail)’ in de Regio Deal Parkstad Limburg.

 

Het voorliggende voorontwerp facetbestemmingsplan ‘Aanpak Plancapaciteit Detailhandel’ is een belangrijke eerste stap die de Parkstadgemeenten gezamenlijk zetten in het terugdringen van de ongewenste planvoorraad buiten de winkelclusters. Er is gekozen om deze eerste grote stap op de bedrijventerreinen (bestemmingen ‘bedrijf’ en ‘bedrijventerrein’) te zetten omdat op die locaties beleidsmatig al geruime tijd kenbaar is dat detailhandel daar ongewenst is.

 

Een facetbestemmingsplan, ook wel “paraplubestemmingsplan” genoemd, is een bestemmingsplan waarbij het op dat moment geldende bestemmingsplan na de herziening van kracht blijft. Ten aanzien van het onderwerp dat het facetbestemmingsplan nader regelt, komen de regels ten aanzien van dat onderwerp in de onderliggende bestemmingsplannen te vervallen of gaan gelden als een nadere aanvulling op de reeds vigerende planregels.

 

Het facetbestemmingsplan grijpt alleen in op de planologisch bestaande, maar nog niet benutte, detailhandelsmogelijkheden. Overige bestemmingen en gebruiksmogelijkheden blijven dan ook gehandhaafd. De onderliggende bestemmingsplannen blijven ook gewoon gelden, met dien verstande dat er voor de detailhandelsmogelijkheden een aanpassing in de regeling (gebruiksmogelijkheden) wordt gedaan.

 

Inzien

Het voorontwerp facetbestemmingsplan ligt met ingang van 8 november tot en met 20 december 2022 gedurende zes weken voor eenieder ter inzage. Deze stukken kunnen gedurende de openingstijden worden ingezien bij het gemeentehuis aan het Deweverplein 1, 6361 BZ Nuth. U kunt hiertoe een afspraak maken via ons Klant Contact Centrum (088 450 2000).

 

Reageren

Eenieder kan gedurende de hiervoor genoemde inzagetermijn schriftelijk een reactie geven op het voorontwerp facetbestemmingsplan. Uw reactie dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Beekdaelen, postbus 22000, 6360 AA Nuth, onder vermelding van ‘reactie voorontwerp facetbestemmingsplan aanpak plancapaciteit detailhandel’.

 

Beekdaelen, 8 november 2022

Naar boven