Bekendmaking Verleende APV-vergunning: Hedel, Raadhuis

Voor het onderstaande adres is een vergunning verleend op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV):

Raadhuis, 5321 HL, Hedel.

 

De burgemeester van de gemeente Maasdriel besluit;

gelet op artikel 151c van de Gemeentewet en artikel 2:77 van de Algemene plaatselijke verordening van de gemeente Maasdriel,

in de nacht van zondag 6 november 2022 op maandag 7 november 2022 camera’s te plaatsen ten tijden van het evenement Paardenmarkt in Hedel.

Overweging

De paardenmarkt in Hedel is een groot evenement dat ongeveer 30.000 bezoekers aantrekt. Naast de paardenmarkt vindt op dat moment ook een kermis en braderie plaats. De laatste paardenmarkt was in 2019. Vanwege de destijds geldende coronamaatregelen heeft de paardenmarkt een aantal jaren niet plaatsgevonden. Tijdens alle voorgaande edities is sprake geweest van cameratoezicht om de openbare orde te bewaken. Verwacht wordt dat de paardenmark qua omvang niet anders zal zijn. Daarnaast bestaat de vrees dat de openbare orde tijdens dit evenement verstoord zal worden. Daarom dient dit jaar gebruik te worden gemaakt van cameratoezicht.

Juridisch kader

Artikel 2:77 Cameratoezicht op openbare plaatsen

 

  • 1.

    De burgemeester is bevoegd overeenkomstig artikel 151c van de Gemeentewet te besluiten tot plaatsing van camera’s voor een bepaalde duur ten behoeve van het toezicht op een openbare plaats.

  • 2.

    De burgemeester heeft die bevoegdheid eveneens ten aanzien van de volgende andere plaatsen:

    • a.

      parkeerterreinen;

    • b.

      parkeergarages.

Belangenafweging

  • 1.1

    De vrees bestaat dat de openbare orde (ernstig) verstoord zal worden.

  • 1.2

    Het evenement trekt 30.000 bezoekers met zich mee.

  • 1.3

    Het gebruik maken van cameratoezicht ten behoeve van toezicht in openbare gebieden kan bijdragen aan een effectieve handhaving van de openbare orde en een preventieve werking kan hebben (jeugd)overlast, en het beperken van vormen van veel voorkomende criminaliteit.

  • 1.4

    De burgemeester overeenkomstig artikel 151c van de Gemeentewet en artikel 2:77 van de Algemene Plaatselijke Verordening Maasdriel 2022 kan besluiten tot het invoeren, verlengen en uitbreiden van cameratoezicht voor een bepaalde duur op een openbare plaats in het kader van de handhaving van de openbare orde.

  • 1.5

    De belangen van openbare veiligheid, het voorkomen van wanordelijkheden en van strafbare feiten in het onderhavige geval zwaarder wegen dan het individuele belang van de burgers (bescherming van de persoonlijke levenssfeer).

  • 1.6

    Dat de duur van de aanwijzing en de omvang van het gebied proportioneel zijn in relatie tot het beoogde legitieme doel, te weten de handhaving van de openbare orde en veiligheid.

In het belang van de handhaving van de openbare orde is de noodzaak van cameratoezicht op deze locatie bepaald. Ondanks een negatief advies van de politie is wel besloten om dit toe te passen na overleg. De camerabeelden worden door de politie uitgelezen op het politiebureau in Zaltbommel. Zij schakelen met de agenten en boa’s die op het evenemententerrein rondlopen wanneer er sprake is van verstoring van de openbare orde. Na afloop van de Paardenmarkt zal er een evaluatie plaatsvinden van het evenement. Ook wordt er gekeken naar de (effectieve) werking van het cameratoezicht.

De kosten van het cameratoezicht worden geschat op 8.500,- euro.

Niet mee eens?

Bent u het niet eens met mijn besluit? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Dat doet u schriftelijk of digitaal (via www.maasdriel.nl). U stuurt dit binnen zes weken na de verzenddatum van dit besluit naar de gemeente. Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van ons besluit niet op. Als u deze opschorting wilt, dan kunt u de rechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Dit verzoek dient u in bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM ARNHEM.

vastgesteld door de burgemeester op 13 oktober 2022,

de burgemeester,

H. van Kooten

Naar boven