Bekendmaking voorgenomen verkoop van een perceel gemeentegrond

De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 geoordeeld dat een overheidslichaam dat een onroerende zaak wil verkopen, gelegenheid moet bieden aan (potentiële) gegadigden om mee te dingen naar deze onroerende zaak, indien er meerdere gegadigden zijn voor de aankoop van de desbetreffende onroerende zaak of redelijkerwijs te verwachten is dat er meerdere gegadigden zullen zijn. Dit houdt in dat het overheidslichaam de koper moet selecteren aan de hand van objectieve, toetsbare en redelijke criteria. Deze verplichting vloeit voort uit het gelijkheidsbeginsel, dat in deze context strekt tot het bieden van gelijke kansen.

 

Dit kan achterwege blijven als bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop. In dat geval moet het voornemen tot de een-op-een verkoop wel (gemotiveerd) bekend worden gemaakt.

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen maken hierbij bekend dat de gemeente het voornemen heeft om het volgende perceel gemeentegrond te verkopen:

 

Een perceel grond, gelegen nabij de Einighauserweg te Guttecoven, kadastraal bekend bekend gemeente Sittard, sectie T, nummer 1873 ged., ter grootte van circa 6.250 m2, aan de eigenaar van het aangrenzend gelegen perceel.

 

De gemeente Sittard-Geleen is van mening dat om de volgende reden de eigenaar van het aangrenzend gelegen perceel de enige gegadigden is om bovenvermeld perceel grond te kopen:

 

In onderhavig geval gaat het om de voorgenomen verkoop van een perceel grond aan de aangrenzende grondeigenaar op grond van een beroep door die eigenaar op een, in een notariële akte van levering uit 2010 (hyp 4/58273/71), vastgelegde afspraak met de gemeente. Destijds heeft de gemeente het aangrenzende perceel, kadastraal bekend gemeente Sittard, sectie T, nummer 1872 wel kunnen verkopen aan de eigenaar. Het hiervoor aangeduide perceel gemeentegrond (Sittard-T-1873 ged.) kon destijds niet vrij van huur- en/of pachtrechten geleverd worden. Daarom is toen in de vorm van een schriftelijke afspraak in de notariële akte vastgelegd dat de gemeente betreffend perceel alsnog zal leveren onder de destijds afgesproken voorwaarden, zodra het perceel vrij van huur- en/of pachtrechten geleverd zou kunnen worden.

 

Aangezien de gemeente inmiddels beschikt over de afstandsverklaringen van de betreffende gebruikers, kan het perceel in het kader van de in het verleden overeengekomen afspraken met de eigenaar van het aangrenzende landbouwperceel nu wel feitelijk geleverd worden aan deze gegadigde. Op grond van de in het verleden gemaakte afspraken zijn er geen andere vergelijkbare gegadigden die in aanmerking komen voor het in eigendom verkrijgen van betreffende perceel gemeentegrond.

 

Reactietermijn

Bent u het oneens met de voorgenomen ter beschikkingstelling c.q. verkoop, omdat u van mening bent ook als serieuze gegadigde in aanmerking te kunnen komen voor de aankoop van het perceel gemeentegrond, dan dient u binnen een termijn van 20 werkdagen tegen dit voornemen van de gemeente een kort geding aanhangig te maken tegen dit voornemen bij de voorzieningenrechter bij de rechtbank Limburg, locatie Maastricht. Wij stellen het op prijs dat wij van u een kopie in ontvangst mogen nemen van uw verzoekschrift aan de gemeente via vastgoed@sittard-geleen.nl onder vermelding van ‘voornemen tot verkoop perceel Einighauserweg te Guttecoven’.

 

De termijn van 20 dagen geldt als een vervaltermijn. Als binnen de opgegeven termijn geen kort geding tegen de gemeente aanhangig is gemaakt, kunnen er geen aanspraken jegens de gemeente ter zake van de verkoop van voormelde percelen worden gemaakt. Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

 

Er liggen verder geen stukken ter inzage.

Naar boven