Gemeenteblad van Valkenburg aan de Geul
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Valkenburg aan de Geul | Gemeenteblad 2022, 491056 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Valkenburg aan de Geul | Gemeenteblad 2022, 491056 | beleidsregel |
Beleid Wielertoertochten Zuid-Limburg – Euregio 2023
Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenburg aan de Geul tot vaststelling van het beleid wielertoertochten Zuid-Limburg – Euregio 2023
Het college van burgemeester en wethouder van de gemeente Valkenburg aan de Geul;
gelezen het voorstel van 19 juli 2022 met dossiernummer 3681;
gelet op artikel 2:25 lid 3 van de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Valkenburg aan de Geul 2022;
Zuid-Limburg staat bekend als de belangrijkste wielerregio voor fietsend Nederland. Vele tienduizenden bezoekers trekken jaarlijks naar dit gebied om individueel, in georganiseerd of ongeorganiseerd verband te fietsen of deel te nemen aan een van de vele wielertoertochten. Fietsen en wielrennen leveren een belangrijke bijdrage aan de branding en economie van dit gebied. Maar de toename van het aantal (on)georganiseerde wielertoertochten zorgde in het verleden ook voor druk op het gebied. Daarom is in 2013 beleid ontwikkeld dat zorgt voor verlichting van gecentraliseerde druk door spreiding, maximering van het aantal wielertoertochten én centrale coördinatie tussen toertocht- organisatoren en gemeenten. Sindsdien zijn er geen grote wielertoertochten meer tegelijkertijd, is het organisatieniveau omhoog gegaan vanwege duidelijke regelgeving en is er geen groei van georganiseerde wielertoertochten meer geweest.
“Het beleid en de regulering ten aanzien van de georganiseerde wielersport heeft zijn vruchten afgeworpen”
Het beleid en de regulering ten aanzien van de georganiseerde wielersport heeft zijn vruchten dus afgeworpen. Het is echter wel van belang om te vermelden dat dit anders kan zijn ervaren de afgelopen jaren. Uit cijfers van Strava blijkt namelijk dat het aantal recreanten (ongeorganiseerd) in Zuid-Limburg wel fors gegroeid is. Wandelaars, hardlopers, maar ook fietsers, waarbij de komst van de E-bike een grote rol speelt. Deze groei is dus niet afkomstig van/door wielerevenementen, maar van individuele recreanten.
Het nu voorliggende document is een update van het beleid uit 2013, waarin met name nieuw beleid is toegevoegd ten aanzien van pelotonstochten en is vastgesteld door de Zuid-Limburgse gemeenten Vaals, Valkenburg a/d Geul, Gulpen-Wittem, Eijsden- Margraten, Voerendaal, Beekdaelen, Maastricht, Stein, Beek, Sittard-Geleen, Simpelveld, Meerssen en de Belgische gemeente Voeren. Dit beleid gaat in per 1 januari 2023 en is vastgelegd in de APV’s van de deelnemende gemeenten.
De wens is uitgesproken dat ontbrekende Zuid-Limburgse gemeenten en bij voorkeur ook grensgemeenten aan Belgische en Duitse zijde zich in de toekomst gaan aansluiten.
Categorieën wieleractiviteiten
‘Wedstrijd waarbij de deelnemers met een fiets zo snel mogelijk een bepaald (tijdelijk) afgesloten parcours (met hekwerk en/of gecertificeerde verkeersregelaars) moeten afleggen en er een winnaar uitgeroepen wordt’.
‘Wieleractiviteit waarbij deelnemers met een sportieve fiets een bepaald parcours moeten afleggen dat openbaar toegankelijk is, waarbij geen winnaar uitgeroepen wordt, waarbij deelnemers zich aan de verkeersregels dienen te houden, waarbij geen enkele vorm van tijdmeting plaatsvindt en waarvoor men zich moet aanmelden’.
‘Een pelotonstocht is een recreatieve toertocht zonder wedstrijdelement. Een pelotonstocht bestaat uit een groep wielrenners van minimaal 30 en maximaal 100 renners als peloton, onder begeleiding van motards en voorrijd en/of volgauto. Een peloton legt een route af waarbij op momenten het overige verkeer wordt tegengehouden door gecertificeerde verkeersregelaars en/of de geldende verkeersregels niet/beperkt worden gevolgd omwille van de veiligheid en/of overlast voor het overige wegverkeer’.
Maximering aantal wielertoertochten
Voor categorie 3, 4 en 5 is er door de gemeenten Vaals, Valkenburg a/d Geul, Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten, Voerendaal en Voeren (B) vastgesteld welke / hoeveel wielertoertochten op jaarbasis regionaal maximaal in aanmerking komen voor vergunningverlening. Daarnaast hebben de deelnemende gemeenten aanvullend lokaal beleid vastgesteld (bijlage 1).
Hier is een maximum aantal wielertoertochten van 20 per jaar vastgesteld tenzij een individuele gemeente hier aangepast beleid voor heeft (zie bijlage 1).
Hier is een maximum aantal van 9* vastgestelde wielertoertochten per jaar aan verbonden tenzij een individuele gemeente hier aangepast beleid voor heeft (zie bijlage 1). Deze 9 vastgestelde wielertoertochten zijn:
Hier is een maximum aantal van 3 vastgestelde wielertoertochten per jaar aan verbonden tenzij een individuele gemeente hier aangepast beleid voor heeft (zie bijlage 1). Deze 3 vastgestelde wielertoertochten zijn:
Uitzonderingen maximering wielertoertochten
Wielertoertochten gekoppeld aan mondiale wedstrijden vallen (indien éénmalig georganiseerd) buiten het ‘Beleid wielertoertochten Zuid-Limburg – Euregio’ vanwege hun incidentele karakter en mondiale uitstraling voor de gemeenten en (Eu)regio. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld WK’s, EK’s, NK’s en grote ronden als Tour de France, Vuelta of Giro.
Indien een wielertoertocht in categorie 4 wegvalt bestaat de mogelijkheid dat een wielertoertocht uit categorie 3 deze plaats inneemt. Bij meer aanvragen krijgen wielertoertochten met de langste historie voorrang op nieuwere wielertoertochten. Bij een gelijk aantal voorgaande edities krijgen lokale organisatoren uit Zuid-Limburg voorrang op organisaties buiten Zuid-Limburg. Indien dat ook gelijk is wordt er geloot.
Om het beleid efficiënt uit te voeren en het overzicht te bewaken is het noodzakelijk om een vast coördinatiepunt te hebben dat de contacten heeft met wielertoertocht organisatoren en gemeenten. In dit hoofdstuk worden de taken van het coördinatiepunt Zuid-Limburg vastgelegd en wordt tevens vastgesteld welke financiële bijdrage wielertoertochten moeten leveren en welke diensten ze daarvoor terugkrijgen.
Er worden verschillende termijnen gehanteerd voor het aanleveren van informatie door organisatoren van vergunningplichtige wielertoertochten:
Wielertoertochten die plaatsvinden tussen:
Bijlage 1: Aanvullende kaders en uitgangspunten
De Provinciale wegen Nijswiller-Simpelveld, Nijswiller-Vaals, De Hut-De Planck vanaf de grens met België tot aan de Schilbergerweg, De Hut-De Planck vanaf de kruising met de Vosbergweg tot aan de Provinciale weg Maastricht-Vaals. Vanaf dit punt via de Provinciale weg Maastricht-Vaals tot aan de Wijnweg. De Wijnweg, de Ingberweg tot aan de Ingberdorpsstraat. Vanaf dit punt via de Ingberdorpsstraat tot aan de grens met Eijsden-Margraten.
Shimano Experience Center (De Leeuwhof 2)
Voetgangerszone in het centrum
In het stiltegebied “De Keutenberg” worden op jaarbasis maximaal 2 wielertoertochten van de categorie 4 of categorie 5 toegestaan waarvan de Toertocht Amstel Gold Race er jaarlijks één is. De tweede doorkomst voor de Keutenberg zal jaarlijks middels een rouleersysteem worden toegekend. Zijn er meerdere toertochten die zich melden dan zal op basis van een loting bepaald worden welke toertocht gebruik mag maken van de Keutenberg.
Route Oosterweg/Reinaldstraat/Nieuweweg (tussen de spoorwegovergang en Reinaldstraat)
Indien door omstandigheden het gebruik van deze wegvakken noodzakelijk is dan dient de organisatie die gebruik wilt maken van deze straten een onderbouwing aan de gemeente te doen toekomen waarin beschreven is waarom deze wegen wel in de route worden opgenomen en hoe de verkeersveiligheid tijdens het gebruik van dit deel van de route, voor deelnemers gewaarborgd wordt.
Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenburg aan de Geul in de vergadering van 19 juli 2022.
het college van burgemeester en wethouders
van de gemeente Valkenburg aan de Geul,
mr. G.S. Reehuis D.M.M.T. Prevoo
algemeen directeur/gemeentesecretaris burgemeester FORMTEXT
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-491056.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.