Bekendmaking van voornemens tot verkoop gemeentegronden

De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 geoordeeld dat een overheidslichaam dat een onroerende zaak wil verkopen, gelegenheid moet bieden aan (potentiële) gegadigden om mee te dingen naar deze onroerende zaak, indien er meerdere gegadigden zijn voor de aankoop van de desbetreffende onroerende zaak of redelijkerwijs te verwachten is dat er meerdere gegadigden zullen zijn. Dit houdt in dat het overheidslichaam de koper moet selecteren aan de hand van objectieve, toetsbare en redelijke criteria. Deze verplichting vloeit voort uit het gelijkheidsbeginsel, dat in deze context strekt tot het bieden van gelijke kansen.

Dit kan achterwege blijven als bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop. In dat geval moet het voornemen tot de een-op-een verkoop wel (gemotiveerd) bekend worden gemaakt.

Voorgenomen verkoop van een zestal percelen gemeentegrond door de gemeente Sittard-Geleen aan de eigenaren van de aangrenzend gelegen percelen.

De gemeente Sittard-Geleen heeft het voornemen om de volgende percelen gemeentegrond te verkopen:

  • 1.

    Een perceel grond gelegen nabij Aan ’t Geley 3 te Buchten, kadastraal bekend als gemeente Born, sectie F, nummer 4431 (ged.), van ca. 40 m², aan de eigenaren van het aangrenzend gelegen perceel.

  • 2.

    Een perceel grond gelegen nabij Hofstraat 29 te Geleen, kadastraal bekend als gemeente Geleen, sectie E, nummer 1922 (ged.), van ca. 114 m², aan de eigenaren van de aangrenzend gelegen percelen.

  • 3.

    Een perceel grond gelegen nabij Hofstraat 27 te Geleen, kadastraal bekend als gemeente Geleen, sectie E, nummer 1922 (ged.), van ca. 148 m², aan de eigenaren van de aangrenzende gelegen percelen.

  • 4.

    Een perceel grond gelegen nabij Sterre der Zeeplein 8 te Papenhoven, kadastraal bekend als gemeente Obbicht, sectie C, nummer 967 (ged.), van ca. 302 m², aan de eigenaren van het aangrenzend gelegen perceel.

  • 5.

    Een perceel grond gelegen nabij Brandstraat 30 te Sittard, kadastraal bekend als gemeente Sittard, sectie D, nummer 8294 (ged.), van ca. 37 m², aan de eigenaren van het aangrenzend gelegen perceel.

  • 6.

    Een perceel grond gelegen nabij Felix Ruttenlaan 145 te Sittard, kadastraal bekend als gemeente Sittard, sectie G, nummer 2118 (ged.), van ca. 9 m², aan de eigenaren van het aangrenzend gelegen perceel.

De gemeente Sittard-Geleen is van mening dat om de volgende reden de eigenaren van de aangrenzend gelegen percelen de enige gegadigden zijn om bovenvermelde percelen grond te kopen:

op basis van “Beheernota verkoop reststroken gemeente Sittard-Geleen 2016”, vastgesteld op 8 november 2016, worden gronden alleen overgedragen indien gelegen aanpalend aan de eigendom van de verzoeker en als zodanig onlosmakelijk deel uitmaken van de woning van de verzoeker.

Reactietermijn

Bent u van mening dat ook u gelet op het gelijkheidsbeginsel als gegadigde in aanmerking komt voor aankoop van één van de in deze publicatie opgenomen percelen? Dan kunt binnen 3 weken na publicatie van deze bekendmaking een reactie voorzien met motivatie toezenden aan de gemeente Sittard-Geleen, team Vastgoed, t.a.v. Rik Wiertz, telefoonnummer 06 34 01 88 10, of via mailadres: rik.wiertz@sittard-geleen.nl.

Naar boven