Bekendmaking voorgenomen verkoop en aankoop grondstrook gelegen/grenzend aan de Frankenstraat en de Kempenweg

De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 geoordeeld dat een overheidslichaam dat een onroerende zaak wil verkopen, gelegenheid moet bieden aan (potentiële) gegadigden om mee te dingen naar deze onroerende zaak, indien er meerdere gegadigden zijn voor de aankoop van de desbetreffende onroerende zaak of redelijkerwijs te verwachten is dat er meerdere gegadigden zullen zijn. Dit houdt in dat het overheidslichaam de koper moet selecteren aan de hand van objectieve, toetsbare en redelijke criteria. Deze verplichting vloeit voort uit het gelijkheidsbeginsel, dat in deze context strekt tot het bieden van gelijke kansen.

Dit kan achterwege blijven als bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop. In dat geval moet het voornemen tot de een-op-een verkoop wel (gemotiveerd) bekend worden gemaakt.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen maken hierbij bekend dat de gemeente het voornemen heeft om het volgende perceel gemeentegrond te verkopen.

Een perceel grond, gelegen aan de Frankenstraat te Grevenbicht, kadastraal bekend gemeente Obbicht en Papenhoven, sectie C nummer 760 ged., ter grootte van circa 1 m2, aan de eigenaar van aangrenzend gelegen perceel.

De gemeente Sittard-Geleen heeft de volgende redenen om het perceel te verkopen aan de beoogd koper:

Koper feitelijk de grond al in gebruik heeft als tuin met de daarop gebouwde tuinmuur (borstwering met hekwerk), die de scheiding vormt tussen de tuin van de koper en het openbaar gebied. De beoogde koper de enige serieuze gegadigde is die redelijkerwijs in aanmerking komt voor het in eigendom verkrijgen van het perceel grond.

Naast de realisatie van de Unilocatie Grevenbicht-Obbicht met bijbehorende voorzieningen is de gemeente voornemens de hierop aansluitende kruising Kempenweg - Frankenstraat en de Frankenstraat zelf te herinrichten. Middels deze ruiling krijgt de gemeente de beschikking over de grond die zij mede nodig heeft voor de toekomstige reconstructie van de kruising Kempenweg-Frankenstraat ter verbetering van de verkeersveiligheid ter plaatse.

Met de voorgenomen verkoop door de eigenaar van de woning Kempenweg 70 te Papenhoven van het aangrenzend perceel, verkrijgt de gemeente het gedeelte van diens eigendom dat is gelegen onder de openbare ruimte (trottoir, wegdek), ter grootte van ca. 65 m2, en kan zoals hiervoor al aangegeven, invulling worden gegeven aan de voorgenomen wegreconstructie.

Met inachtneming van het vorenstaande, mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde op korte termijn kan bijdragen aan de exclusief door de gemeente te vervullen taak tot het beschikbaar hebben van voldoende openbare ruimte voor realisatie van de wegreconstructie.

Reactietermijn

Indien u zich niet kunt verenigen met dit voornemen, omdat u van mening bent ook als serieuze gegadigde in aanmerking te komen voor de aankoop van het perceel gemeentegrond aan de Frankenstraat, dan dient u binnen een termijn van 20 werkdagen tegen dit voornemen van de gemeente een kort geding aanhangig te maken tegen dit voornemen bij de voorzieningenrechter bij de rechtbank Limburg, locatie Maastricht. Wij stellen het op prijs dat wij van u een kopie in ontvangst mogen nemen van uw verzoekschrift aan de gemeente via vastgoed@sittard-geleen.nl onder vermelding van perceel ‘voornemen tot verkoop perceel Frankenstraat te Papenhoven.

De termijn van 20 dagen geldt als een vervaltermijn. Als binnen de opgegeven termijn geen kort geding tegen de gemeente aanhangig is gemaakt, kunnen er geen aanspraken jegens de gemeente ter zake van de verkoop van voormeld perceel worden gemaakt. Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

Er liggen verder geen stukken ter inzage.

Naar boven