VERKEERSBESLUIT: Reserveren 2 parkeerplaatsen in de Almystraat in Oisterwijk t.b.v. het direct opladen van elektrische voertuigen.

 

Onderwerp: Reserveren van twee parkeerplaatsen in de Almystraat in Oisterwijk t.b.v. het direct opladen van elektrische voertuigen.

Nummer: 2022-29

Datum: 27 oktober 2022

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oisterwijk,

 

Gelet op:

Grond van artikel 15, eerste lid, van de wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen (BABW) genoemde verkeerstekens alsmede voor onderborden voor zover daarvoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd en de Algemene wet bestuursrecht (Awb);

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit:

Om elektrisch rijden een impuls te geven en laadpalen op straat te krijgen heeft de provincie Noord Brabant een project opgestart om 1.000 openbare laadpalen in de openbare ruimte te realiseren t.b.v. het direct opladen elektrische auto’s.

 

In de door de gemeenteraad vastgestelde “Nota van uitgangspunten verkeer en vervoer 2014-2024” is vastgelegd dat de gemeente initiatieven op het gebied van duurzaam vervoer wil faciliteren. Het college heeft daarom besloten te participeren in het project van de provincie.

 

Inwoners en ondernemers uit de gemeente Oisterwijk, kunnen daardoor een aanvraag doen voor plaatsing van een openbare laadpaal. Zij moeten dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn: inwoner, werknemer of ondernemer zijn binnen de gemeente Oisterwijk, in bezit zijn of berijder zijn van een elektrische auto en geen beschikking hebben over een eigen parkeerplaats. Om het gebruik van de laadpaal te kunnen garanderen, worden de parkeerplaatsen bij de laadpaal gereserveerd voor het direct laden van een elektrische auto.

 

 

 

Overwegende

Dat er aan de Almystraat ter hoogte van huisnummer 44 in 2018 via verkeersbesluit 2018-07 een laadpaal is gerealiseerd op de twee meest noordelijke gelegen parkeerplaatsen aansluitend op de Drogerij.

 

Dat er in de nabijheid van deze laadpaal bouwwerkzaamheden plaats gaan vinden.

 

Dat voor deze bouwwerkzaamheden een tijdelijke ontsluiting naar het bouwterrein gemaakt moet worden.

 

Dat voor de tijdelijke ontsluiting de twee meest noordelijk gelegen parkeerplaatsen tijdelijk komen te vervallen en daarmee ook de mogelijkheid tot het laden van elektrische voertuigen.

 

Dat het gebruik en verbruik van de laadpaal dusdanig hoog is, dat het echter wenselijk is de laadpaal te behouden

 

Dat in overleg met Vattenfall daarom is besloten om de laadpaal in de nabije omgeving te herplaatsen door de laadpaal een tweetal parkeerplaatsen op te schuiven.

 

Dat de realisatie van de tijdelijke ontsluiting en de verplaatsing van de laadpaal dus leidt tot het tijdelijke verlies van 2 openbare parkeerplaatsen.

 

Dat de afname van openbare parkeervoorzieningen op het KVL terrein bijzonder gevoelig ligt en is daarom dan ook is gekeken naar diverse opties om zoveel als mogelijk het behoud van parkeerplaatsen te waarborgen

 

Dat enerzijds is overwogen om de laadpaal tijdelijk te verwijderen.

 

Dat anderzijds in overleg met de aannemer is gezocht naar alternatieve mogelijkheden om de ontsluiting naar het bouwterrein mogelijk te maken.

 

Dat beide alternatieven niet wenselijk dan wel haalbaar bleken te zijn.

 

Dat gedurende de bouwperiode er daarom sprake is van een afname van twee openbare parkeerplaatsen.

 

Dat deze twee openbare parkeerplaatsen na afronding van de bouwwerkzaamheden weer opnieuw worden hersteld.

 

Dat in de overwegingen van verkeersbesluit 2018-07 de belangen van het realiseren van een laadpaal in de openbare ruimte reeds onderbouwd is.

 

Dat deze overwegingen nog steeds in stand blijven en in de afweging voor het herplaatsen ook zwaarder zijn gewogen dan het behoud van twee openbare, vrij toegankelijke parkeerplaatsen.

 

Dat het hier gaat om een bestaande laadpaal met een dusdanig hoog verbruik en gebruik dat bij de verplaatsing ook direct twee parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen worden gereserveerd.

 

Besluit:

  • 1.

    Verkeersbesluit 2018-07 in te trekken

  • 2.

    Twee gereserveerde parkeervoorzieningen te realiseren/in te stellen uitsluitend bedoeld voor het opladen van een elektrische voertuig door middel van het plaatsen van het bord E04 zoals omschreven in bijlage I bij het RVV 1990, inclusief onderbord met de tekst “alleen voor opladen elektrische vo

ertuigen” inclusief onderbord OB0504 een en ander zoals is weergegeven op de als bijlage de bij dit besluit toegevoegde afbeelding.

 

Oisterwijk, 27 oktober 2022

 

Hoogachtend,

het college,

namens dezen,

teamleider Openbare Ruimte,

 

N. Landmeter

 

 

 

BIJLAGE

 

 

 

Bezwaar:

Bent u het niet eens met dit besluit? Binnen zes weken na de dag van publicatie van dit besluit in het elektronisch gemeenteblad, kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen. U kunt het bezwaarschrift schriftelijk of digitaal indienen.

 

Het bezwaarschrift bevat ten minste:

1. De datum, uw naam, adres en handtekening;

2. Een omschrijving van het besluit waartegen uw bezwaarschrift is gericht (datum en kenmerk van het besluit);

3. De reden waarom u bezwaar maakt.

 

Als u het bezwaarschrift schriftelijk wilt indienen dan richt u het bezwaarschrift aan:

Het college van burgmeester en wethouders van de gemeente Oisterwijk, postbus 10101, 5060 GA Oisterwijk.

 

Als u het bezwaarschrift digitaal wilt indienen, dan kan dit via het elektronisch online formulier “Bezwaar indienen” op onze website: www.oisterwijk.nl/bestuur-en-politiek/klachten-en-bezwaar

 

Tevens kunt u gelijktijdig met of na het indienen van het bezwaarschrift – bij een spoedeisend belang – een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Breda, team bestuursrecht, postbus 90006,4800 PA Breda. Dit kan alleen als u het bezwaarschrift al bij het college van burgemeester en wethouders heeft ingediend. Met uw verzoek aan de Voorzieningenrechter van de rechtbank moet u een kopie van uw bezwaarschrift meesturen. Als u van deze mogelijkheid gebruikt maakt, wordt u griffierecht berekend.

Naar boven