Verkeersbesluit voor het opheffen van de uitzondering dat binnen winkelopeningstijden niet meer mag worden gefietst in het centrum van Berkel en Rodenrijs

T22.03044

Burgemeester en wethouders van Lansingerland;

overwegende het volgende:

Inleiding

Het centrum van Berkel en Rodenrijs kende voor de herinrichting in 2018 een strook waar fietsers gebruik van maakten. Dit zorgde voor een geconcentreerde stroom aan fietsers. Bij de herinrichting verdween de strook, maar stonden we toe dat fietsers door het centrum mochten rijden, hoewel dit een voetgangerszone is, aangeduid met bord zone-G7. De uitzondering duidden we door de plaatsing van een onderbord met ‘fietsers toegestaan’ en later met de borden ‘fietser te gast’. Door verschillende ontwikkelingen besluiten we om de fietsers te weren uit het centrum, buiten bepaalde venstertijden en marktdagen. Slechts op een beperkt deel van de Westersingel mag straks nog worden gefietst.

Om dit in te stellen veranderen we de (onder)borden die fietsen toestaan. We voegen venstertijden toe. Dat vereist een verkeersbesluit.

Argumentatie en verkeersmaatregelen

Voor het verzekeren van de veiligheid op de weg en het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, is het gewenst om op de Kerkstraat en de Kerksingel in Berkel en Rodenrijs de uitzondering dat fietsers mogen fietsen in het centrum op te heffen. De voetgangerszone blijft gehandhaafd.

De combinatie van fietsers en voetgangers levert steeds meer problemen en (potentieel) gevaarlijke situaties op. Onder meer de uitgebreide terrassen zorgen voor minder verkeersruimte. De langzame voetgangers en de steeds snellere (snor)fietsers komen vaker in conflict. Om een prettig verblijfsklimaat te creëren in het centrum is het wenselijk om deze conflicten uit te bannen. Daarvoor zijn een aantal zaken nodig:

- De fysieke verwijdering van de borden ‘uitgezonderd fietsers’ en ‘fietsers te gast’.

- Het veranderen van het onderbord: fietsen toegestaan op <venstertijden>

- Een bewustwordingsactie om duidelijkheid te creëren

- Handhaving op het verbod.

Wij doorlopen deze stappen om de maatregel effectief te laten werken. Fysieke maatregelen zijn niet toereikend: waar iemand kan lopen kan ook iemand fietsen. Daarom zetten we in op bovenstaande aanpak.

Alternatieven

Voor de het centrumgedeelte Kerkstraat en Kerksingel kunnen fietsers gebruik maken van de dwarsverbindingen tussen de Wilhelminastraat en de Noordeindseweg/Herenstraat. We doelen daarmee op de Oranjestraat, Julianastraat en de Nieuwstraat. Fietsers kunnen ook gebruik maken van de Terpstraat en de Laan van Romen. Daarmee is er een goed alternatief aanwezig voor hen.

Uitzondering Westersinge l

De Westersingel vormt een belangrijke fietsverbinding tussen noord en zuid. Voor deze verbinding is geen logisch alternatief beschikbaar. Daarom zonderen we een klein gedeelte uit. Fietsers mogen daar in een smalle zone ‘als gast’ wel fietsen.

Tijdvenster

Wanneer de winkels gesloten zijn, kunnen fietsers zich veilig door het centrum bewegen. Daarom staan we (met uitzondering van Centrumpassage en Westerwater) fietsers toe binnen bepaalde venstertijden.

De venstertijden waarbinnen fietsen is toegestaan, zijn:

- Maandag tot en met zondag, tussen 19:00 en 07:00 uur; en

- Op koopavond, 21:00 - 07:00

Situering en beheer van de wegen

De in dit verkeersbesluit genoemde wegen liggen bin­nen de be­bouw­de kom van de ge­meente Lansingerland en zijn bij deze gemeente in beheer en onderhoud.

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de politie, namens de korpschef.

Belangenafweging

Door het veranderen van de uitzondering dat binnen bepaalde venstertijden niet meer mag worden gefietst, schaden we de belangen van de belanghebbenden niet onevenredig. We verbeteren met deze maatregel de bereikbaarheid en (verkeers)veiligheid in het centrum.Met de belanghebbenden heeft afstemming plaatsgehad over de te kiezen venstertijden waarbinnen fietsen is toegestaan, zoals in dit besluit is opgenomen.

Situatietekening 

Besluiten:

  • -

    Het veranderen van de uitzondering dat binnen bepaalde venstertijden niet meer mag worden gefietst, door het vervangen van onderbord ‘fietsers toegestaan’ voor het onderbord ‘fietsen toegestaan Ma. – zo. 19:00 - 07:00 uur; koopavond, 21:00 - 07:00.

Namens burgemeester en wethouders van Lansingerland,

Eric Korteland

Programmaleider Verkeer en Vervoer

Team Beheer

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit, of is het besluit onduidelijk? Neem altijd eerst contact op met de gemeente. Dit kan voorkomen dat u een bezwaarschrift hoeft te schrijven. Medewerkers van de gemeente nemen samen met u het besluit door. Komt u er samen niet uit, dan kunt u alsnog digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij de Gemeente Lansingerland. Let u er wel op, dat u het bezwaar indient binnen de wettelijke termijn.

Het adres voor het indienen van een schriftelijk bezwaar is: College van burgemeester en wethouders van gemeente Lansingerland, Postbus 1, 2650 AA Berkel en Rodenrijs

Of voor het indienen van digitaal bezwaar: zie www.lansingerland.nl onder het kopje ‘formulieren’.

Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift indient binnen de wettelijke termijn, zijnde zes weken ingaande de dag na publicatie. Schrijf in uw bezwaarschrift tenminste uw naam en adres, de datum van uw bezwaarschrift, het nummer van het verkeersbesluit, een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt, waarom u het niet eens bent met ons besluit en uw handtekening.

Het besluit geldt ook tijdens de bezwaarprocedure. U kunt tijdens deze procedure een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Rotterdam. Er moet dan wel sprake zijn van een spoedeisend belang. Het adres is: Rechtbank Rotterdam, Sector bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam

Voor de behandeling van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank. Daarvoor moet u wel een elektronische handtekening (DigiD) hebben. Zie http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

Naar boven