Wijzigingsverordening Verordening Starterslening gemeente Etten-Leur 2020

De raad van de gemeente Etten-Leur;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 30 augustus 2022;

 

gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet;

 

b e s l u i t :

 

vast te stellen de volgende:

 

Wijzigingsverordening Verordening Starterslening gemeente Etten-Leur 2020

Artikel 1

De Verordening Starterslening gemeente Etten-Leur 2020 wordt als volgt gewijzigd:

 

A)

In artikel 1 Begrippen wordt:

  • Onderdeel d) als volgt gewijzigd:

    • d)

      Eigen woning: een, in Etten-Leur, reeds gelegen of nog op te richten woning waarvan de koopprijs/aanneemsom en de eventuele verbeter- of meerkosten samen niet meer dan maximaal C 270.000,= bedragen. Dit bedrag kan maximaal € 286.200,= worden als door de aanvrager wordt geïnvesteerd in het verduurzamen van de woning zoals bedoeld in onderdeel k).

  • Onderdeel g) als volgt gewijzigd:

    • g)

      Starterslening: een lening tot maximaal € 27.500,- die door SVn kan worden verstrekt aan Aanvrager ten behoeve van de financiering van zijn Eigen woning (en het eventuele meerwerk of verbeterkosten), tezamen met een aan de Starterslening gekoppelde Combinatielening;

  • Onderdeel k) toegevoegd:

    • k)

      Energiebespaarbudget: het energiebespaarbudget is een bouwdepot tot maximaal 106% van de woningwaarde. Door gebruik te maken van het energiebespaarbudget stelt Aanvrager de financiering van erkende energiebesparende maatregelen van het te kopen huis veilig.

B)

In artikel 2 Toepassingsbereik wordt:

  • Lid 4. als volgt gewijzigd:

    • 4.

      De Aanvrager moet de woning waarvoor een Starterslening wordt verstrekt zelf gaan bewonen.

C)

In artikel 5 Procedure aanvraag en toewijzing wordt:

  • Lid 7. als volg gewijzigd:

    • 7.

      In de toewijzing wordt de hoogte van de Starterslening vastgesteld. Dit wordt onder meer gedaan op basis van het nog beschikbare budget en voor zover dit aanwezig is, tot de absolute grens van € 27.500,-.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na die van de bekendmaking.

Artikel 3

Deze verordening wordt aangehaald als “Eerste wijzigingsverordening Verordening Starterslening Etten-Leur 2020”.

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 19 september 2022.

De raad voornoemd,

De griffier,

De voorzitter,

Toelichting eerste wijzigingsverordening starterslening Etten-Leur 2020

Algemene toelichting

De raad van Etten-Leur besloot op 11 juli 2022 de prijsgrenzen voor goedkopere koopwoningen in de Doelgroepenverordening te wijzigen. De raad zoekt met de Verordening Starterslening aansluiting bij de lage koopprijsgrens van de Doelgroepenverordening. Om starters nog steeds de kans te bieden dergelijke woningen te kunnen kopen kiest de raad ervoor de maximale starterslening te verhogen.

 

Artikelsgewijze toelichting

De onderdelen d) en g) van de Begrippen zijn aangepast om te voldoen aan de wens van de raad om het reguliere bedrag van de starterslening die nodig is voor aankoop van een woning te verhogen naar maximaal € 270.000,-. Bovendien is aan onderdeel d) de mogelijkheid toegevoegd een extra lening in de vorm van een bouwdepot aan te vragen voor maatregelen die strekken tot het verduurzamen van de woning. In het nieuwe onderdeel k) staat uitleg over deze extra faciliteit.

 

In artikel 2 Toepassingsbereik is lid 4. Aangepast in de zin dat het woord ‘permanent’ is geschrapt. Van belang is dat een starters die een beroep doet op een lening de woning zelf gaat bewonen. Het woord ‘permanent’ kan worden uitgelegd als dat een starter verplicht is er voor altijd te blijven wonen.

 

In artikel 5 Procedure aanvraag en toewijzing is in lid 7. aansluiting gezocht bij het gewijzigde maximale bedrag dat voor aanschaf van een woning kan worden geleend.

Naar boven