VASTSTELLEN VAN DE VERORDENING TOT WIJZIGING VAN HET REGLEMENT VAN ORDE VOOR DE POLITIEKE AVOND VAN DE GEMEENTE ARNHEM 2018; WIJZIGEN VAN HET PROTOCOL GEHEIMHOUDING GEMEENTE ARNHEM 2019

DE RAAD VAN DE GEMEENTE ARNHEM;

 

gelezen het voorstel van het Presidium van 20 juli 2022, Cluster Griffie nummer: 691255;

 

gelet op de artikelen 16, 23, 24, 25, 86 en 147 van de Gemeentewet;

 

besluit:

 

 

  • 1.

    Vast te stellen de Verordening tot wijziging van het Reglement van Orde voor de Politieke Avond van de gemeente Arnhem 2018;

  •  

A. Aan artikel 7, tweede lid wordt een lid h toegevoegd luidende:

als over het onderwerp onlangs inspraak mogelijk is geweest of op korte termijn inspraak mogelijk is.

 

B. Artikel 8 komt te luiden:

1. Ieder raadslid of fractievolger kan tijdens een Politieke Avond een mondelinge vraag stellen aan het college of de burgemeester.

2. De vraag moet kort en duidelijk geformuleerd zijn, één onderwerp betreffen, mag uit maximaal drie deelvragen bestaan en schriftelijk worden ingediend bij de griffie, uiterlijk om 12.00 uur op de dag die ligt twee dagen voor de dag van de Politieke Avond.

3. De griffie brengt de vragen zo spoedig mogelijk na indiening ter kennis van de leden van de raad, de fractievolgers, het college en de gemeentesecretaris door plaatsing in het raadsinformatiesysteem.

4. De vragen worden met een maximum van zes (bij een vragenuurtje van 45 minuten) dan wel acht (bij een vragenuurtje van 60 minuten), in dezelfde vergadering behandeld en beantwoord, op basis van een selectie op basis van actualiteit, maatschappelijke en politieke urgentie. De selectie wordt uitgevoerd door de vice voorzitter, op advies van de griffie.

5. Vragen die niet tot de selectie behoren, komen te vervallen.

6. De voorzitter zendt vragen die betrekking hebben op een onderwerp dat in behandeling is of komt in een raadskamer, door naar de betreffende kamer. De behandeling en beantwoording van deze vragen geschieden in dat geval in de raadskamer die het onderwerp behandelt.

7. De vragensteller wordt tijdens de rondvraag het woord verleend om de vraag te stellen en een toelichting te geven (1,5 minuut). Het college en/of de burgemeester wordt het woord verleend om de vraag te beantwoorden (1,5 minuut).

8. Na de beantwoording wordt de vragensteller desgewenst het woord verleend om één aanvullende vraag te stellen.

9. In de tweede termijn mogen alle leden en fractievolgers vervolgvragen stellen (maximaal 2 per vragenuurtje).

10. Indien leden of fractievolgers naar aanleiding van het stellen van een vraag een debat willen voeren, dan richten zij daartoe een gemotiveerd agenderingsverzoek aan de voorzitter van de Agendacommissie

 

C. Artikel 10, tweede lid, komt te luiden

De maximale tijd voor de rondvraag/mededelingen bedraagt 45 minuten dan wel 60 minuten (1e vragenuurtjes na zomer- en kerstreces en na behandeling Perspectiefnota en Begroting.)

 

D. Artikel 20, derde lid, komt te luiden:

het inspreken vindt plaats in de vorm van een 'ronde tafel gesprek' indien het aantal insprekers en/of het onderwerp hiertoe aanleiding geeft.

 

E. Artikel 25, eerste lid komt te luiden:

Een meningsvormende vergadering wordt niet geopend zolang niet minstens de helft van het aantal in de raad vertegenwoordigde fracties aanwezig is

 

F. Artikel 26 komt te luiden:

1. In de meningsvormende fase I worden in maximaal twee termijnen de vragen gesteld en de standpunten besproken. Na beëindiging van de tweede termijn is de meningsvormende fase afgesloten.

2. Nadat de meningsvormende fase (meningsvorming I) is afgesloten, besluit de raadskamer of het voorstel wordt doorgeleid. Doorgeleiding kan plaatsvinden naar meningsvorming II of naar de besluitvormende fase.

3. In de meningsvormende fase II worden alle ingediende moties en amendementen besproken en voorzien van pre-advisering door het college. Nadat alle moties en amendementen zijn besproken is de meningsvormende fase II afgesloten

4. Nadat de meningsvormende fase (meningsvorming II) is afgesloten, besluit de raadskamer of het voorstel wordt doorgeleid. Doorgeleiding vindt plaats naar de besluitvormende fase.

5. Een besluit als bedoeld in het tweede of vierde lid komt tot stand als de fracties waarvan de woordvoerders zich daarachter hebben geschaard, in de raad een meerderheid opleveren.

6. De raadskamer kan besluiten een onderwerp als hamerstuk door te geleiden naar de besluitvormende fase.

7. Een besluit als bedoeld in het zesde lid komt alleen tot stand als alle in de raadskamer aanwezige woordvoerders van de fracties hiermee instemmen.

 

G. Artikel 31, achtste lid, komt te luiden

De spreektijd van het college en de burgemeester tezamen bedraagt 45 minuten.

 

H. In Artikel 36, zesde lid, wordt geschrapt:

• Een blanco stembriefje

 

I. Artikel 39, vierde lid, c, komt te luiden:

een overzicht van het verloop van elke stemming, onder aantekening van de namen van de leden die zich overeenkomstig de Gemeentewet van stemming hebben onthouden.

 

J. Aan artikel 39 vierde lid wordt een sub d toegevoegd luidende:

een bijlage waarin alle stembladen zijn opgenomen

 

K. Artikel 40b, derde lid, komt te luiden:

De bespreking in de raadskamer kent twee fases: een informatieve fase en een fase voor debat tussen raadskamer en college. Het debat met het college vindt plaats in twee termijnen.

 

L. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking ervan.

 

 

2. Te wijzigen het 'Protocol Geheimhouding gemeente Arnhem 2019'

 

A. Artikel 4.6 komt te luiden:

Overleg tussen (leden van) fracties over verstrekte geheime informatie is mogelijk, ook als er leden van fracties niet aanwezig zijn geweest bij de besloten vergadering of als de geheime informatie aan een of enkele leden van één fractie is overgelegd. Alle raadsleden en fractievolgers kunnen kennisnemen van het video-verslag van een besloten vergadering.

 

B. Inwerkingtreding

Deze wijziging treedt direct na besluitvorming in werking

 

De griffier, De voorzitter,

Naar boven