Opnieuw vastgestelde bestemmingsplannen Omgevingsplan buitengebied Westvoorne Veegplan 1 en 2

Burgemeester en wethouders van Westvoorne maken, in overeenstemming met artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening en artikel 7.11 Wet milieubeheer, bekend dat de gemeenteraad op 21 september 2022 de omgevingsplannen Buitengebied Westvoorne Veegplan 1 en 2 opnieuw heeft vastgesteld. Het besluit is genomen naar aanleiding van de tussenuitspraak (bestuurlijke lus) van 23 maart 2022 met nummer 202002474/1/R3 van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: Afdeling over het eerdere vaststellingsbesluit van 22 januari 2020).

Inzage

De vastgestelde bestemmingsplannen met bijbehorende stukken liggen van donderdag 13 oktober 2022 tot en met woensdag 23 november 2022 ter inzage en bekijkt u via de website http://westvoorne.crotec-omgevingsplan.nl.

Noodzaak opnieuw vaststellen Veegplannen

Het omgevingsplan Buitengebied Westvoorne op 22 januari 2020 gewijzigd is vastgesteld. Het gewijzigd vastgestelde omgevingsplan vanaf 13 maart 2020 gedurende zes weken ter inzage heeft gelegen. Binnen de termijn zijn zes bezwaarschriften ingediend bij de Afdeling Bestuursrechtspraak waarvan twee beroepschriften van belang zijn voor dit besluit. De Afdeling Bestuursrechtspraak heeft in de tussenuitspraak van 23 maart 2022 gebreken geconstateerd. De Afdeling Bestuursrechtspraak heeft de gemeenteraad in de gelegenheid gesteld deze gebreken te herstellen binnen 16 weken na verzending van de tussenuitspraak.

De gebreken konden worden hersteld door:

  • a.

    het plan op de landelijke voorziening (ruimtelijkeplannen.nl) te vervangen door een verwijzing naar de aparte website (westvoorne.crotec-omgevingsplan.nl).

  • b.

    een passende planregeling te voorzien voor locatie Achterstrypseweg 9c in Rockanje.

Daarop heeft de gemeenteraad op 22 juni 2022 het omgevingsplan Buitengebied Westvoorne opnieuw vastgesteld.

Na vaststelling van het omgevingsplan Buitengebied Westvoorne op 22 januari 2020 zijn op 7 september 2021 en 24 november 2021 een tweetal veegplannen, te weten omgevingsplan Buitengebied Westvoorne Veegplan 1 en omgevingsplan Buitengebied Westvoorne Veegplan 2 vastgesteld. Door het opnieuw vaststellen van het omgevingsplan Buitengebied Westvoorne zijn de omgevingsplannen Buitengebied Westvoorne Veegplan 1 en omgevingsplan Buitengebied Westvoorne Veegplan 2 overschreden.

Daarop is besloten de omgevingsplannen Buitengebied Westvoorne Veegplan 1 en omgevingsplan Buitengebied Westvoorne Veegplan 2 ook opnieuw vast te stellen.

Digitale planvorming

De omgevingsplannen Buitengebied Westvoorne Veegplan 1 en 2 bekijkt u via de website: westvoorne.crotec-omgevingsplan.nl en via www.ruimtelijkeplannen.nl (planidentificatienummer NL.IMRO.0614.OPgemWestvoorneHerz01-140 en NL.IMRO.0614.OPgemWestvoorneHer02-0140).

De Omgevingswet gaat uit van een digitale werkwijze. De systematiek van het omgevingsplan is hier op afgestemd. Dit betekent onder andere ook dat een papieren versie van het nieuwe plan niet werkbaar is. Wanneer u geen computer hebt kunt u het omgevingsplan in het gemeentehuis in Rockanje komen inzien. Ook wanneer u door een ambtenaar van de gemeente begeleid wilt worden in het plan dan is dat uiteraard mogelijk.

Instellen beroep

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening en de Algemene wet bestuursrecht kan met ingang van 13 oktober 2022 gedurende zes weken beroep worden ingesteld tegen het besluit van de raad. Beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden tegen de voornoemde wijzigingen zoals die bij de gewijzigde vaststelling op 21 september 2022 ten opzichte van de eerdere vastgestelde omgevingsplannen op 7 september 2021 en 24 november 2021 door de gemeenteraad zijn aangebracht.

Een beroepschrift richt u aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA in Den Haag. Aan het instellen van beroep zijn kosten verbonden (griffierecht).

Inwerkingtreding en verzoek voorlopige voorziening

Het omgevingsplan treedt de dag na afloop van de beroepstermijn in werking. Dit kan alleen worden tegengegaan door een voorlopige voorziening van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State. Hiervoor moet binnen de termijn van de terinzagelegging van het vastgestelde plan beroep worden ingesteld, daarnaast moet ook een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak (op het bovengenoemde adres). Wanneer om een voorlopige voorziening is verzocht, treedt het omgevingsplan niet eerder in werking dan nadat op het verzoek is beslist.

Rockanje, 12 oktober 2022

de secretaris van Westvoorne, P.A. van der Wurff

de burgemeester van Westvoorne, P.E. de Jong

Naar boven