VKB Vonderweg tijdelijke maatregel 2022

Besluit

 

Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven neemt een verkeersbesluit voor de volgende straat:

 

 

  • Vonderweg tussen de Gagelstraat en de Willemstraat

Wettelijk kader

Voor de volgende inrichtingselementen in het plan is een verkeersbesluit vereist:

  • Het instellen van een geslotenverklaring in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee, met uitzondering van voertuigen van hulpdiensten, door middel van het plaatsen van twee C1-borden volgens bijlage 1 van het RVV 1990 met onderbord ‘Uitgezonderd hulpdiensten’.

 

De basis voor het nemen van dit verkeersbesluit is artikel 15, lid 1 en 2 van de Wegenverkeerswet.

 

1 De plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit.

 

2 Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Het gemeentebestuur is bevoegd tot het nemen van dit besluit. De basis hiervoor is artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994.

 

De onderstaande belangen zijn de basis voor het verkeersbesluit. Zij staan in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in standhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade.

Op grond van het bepaalde in artikelen 34, 35 en 37 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) kan het bevoegd gezag onder bepaalde omstandigheden tijdelijke verkeerstekens plaatsen of tijdelijke verkeersmaatregelen uitvoeren. Indien de tijdelijke plaatsing of de tijdelijke maatregelen van kortere duur is dan 4 maanden, behoeft geen verkeersbesluit te worden genomen. Onder de gegeven omstandigheden wordt dit thans wel nodig geacht, omdat de geplande werkzaamheden mogelijk langer gaan duren dan 4 maanden en omdat de tijdelijke maategel behoorlijke gevolgen heeft voor de doorstroming van het doorgaande verkeer.

Het doorgaande verkeer zal omgeleid dienen te worden.

Aanleiding

De Vonderweg is bij de gemeente Eindhoven in beheer. De gemeente gaat deze straat tijdelijk afsluiten om een stamriool te verleggen t.b.v. voorgenomen bouwactiviteiten binnen het Emmasingelkwadrant, op het terrein aan de Vonderweg. Het nieuwe riool zal onder de Vonderweg gelegd worden. Om goed en veilig te kunnen werken, dient de Vonderweg tijdelijk afgesloten te worden.

Tijdelijke inrichting

Op onderstaande afbeeldingen staat de fasering aangegeven en hoe het verkeer omgeleid zal worden. De rode pijlen geven de mogelijkheden voor het autoverkeer aan t.b.v. het bestemmingsverkeer. Het doorgaande verkeer zal de ring dienen te gebruiken. Het fietspad en voetpad aan de westzijde (zijde Philips stadion) blijft te allen tijde bereikbaar. Ook voor calamiteiten is er een calamiteitenroute beschikbaar die door de hulpdiensten gebruikt kan worden.

 

Belangenafweging

Ten behoeve van de verlegging van het riool is gekeken naar het toekomstige profiel van de Vonderweg, mocht deze in de nabije toekomst heringericht worden. Om het nieuw te verleggen riool dan geen belemmering te laten zijn, is de locatie van het riool al op dit toekomstige profiel gebaseerd. Dat houdt in dat het riool midden in de huidige vier rijbanen gelegd wordt. Om veilig en effectief te werk te kunnen gaan is het noodzakelijk om voor dit werk de Vonderweg (tussen Gagelstraat en kruising Willemstraat) tijdelijk af te sluiten.

 

Er is onderzocht of middels een andere uitvoeringstechniek de Vonderweg wel bereikbaar gehouden kan worden, maar deze techniek is vele malen duurder, niet sneller en garandeert tevens niet dat de Vonderweg gedurende de werkzaamheden bereikbaar gehouden kan worden. Ook is er onderzocht of er een tijdelijke weg aangelegd kan worden om het autoverkeer in één en twee richtingen toch over de Vonderweg te laten rijden. Echter brengt dit extra kosten met zich mee die naar mening van de gemeente niet opwegen tegen de voordelen. Hierbij is mede in aanmerking genomen dat de maatregel slechts van kortere duur is en het tijdelijk afsluiten van de Vonderweg beperkte overlast geeft voor omwonenden en bedrijven.

 

Er is in concept onderzocht wat het effect van de afsluiting van de Vonderweg voor de verkeersdoorstroming betekent. Daar komt uit naar voren dat met name de ring zwaarder belast zal worden. De ring kan dit extra verkeer aan en automobilisten worden dan ook via de ring omgeleid. Verder zal er rondom deze omleiding opnieuw ingezet worden op de promotie van duurzame mobiliteit zoals o.a. de inzet van P&R en gebruik van bus en deelmobiliteit.

 

Ook is er in het voortraject met de hulpdiensten gesproken over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de afsluiting. Daaruit is naar voren gekomen dat een calamiteitenstrook een oplossing biedt en daarmee de bereikbaarheid voor de hulpdiensten in deze periode gewaarborgd is. Deze zal dan ook worden aangelegd.

 

De werkzaamheden gaan hinder met zich meebrengen voor omwonenden en bedrijven in de vorm van werkzaamheden op de route naar hun woning of bedrijf. De reistijd naar nabij gelegen woningen en bedrijven zullen door de tijdelijke verkeersmaatregelen wat langer kunnen zijn doordat de doorstroming van de weg minder is. Of omdat men via een omleidingsroute moet rijden. Woningen en bedrijven

 

blijven tijdens deze verkeersmaatregel bereikbaar. Er zijn geen directe adressen aan de Vonderweg op het stuk tussen de Gagelstraat en de Willemstraat. De bereikbaarheid van bestemmingen ter plaatse is daarom niet in geding. Het fietspad en voetpad aan de kant van het Philips Stadion blijven gedurende de werkzaamheden bereikbaar.

Door het instellen van een tijdelijke verkeersmaatregel kan er efficiënt en veilig worden gewerkt. Zonder deze tijdelijke verkeersmaatregel zullen er verkeersonveilige situaties ontstaan. Door een volledige afsluiting van de weg kunnen de werkzaamheden zo snel en efficiënt mogelijk worden uitgevoerd.

Het college heeft besloten de veiligheid van de wegwerkers en de veiligheid op de weg te laten prevaleren boven de belangen van de omwonenden, bedrijven en gebruikers van de weg. De mogelijke hinder (langere reistijd) die de omwonenden, bedrijven en weggebruikers kunnen ondervinden door de tijdelijke verkeersmaatregel zijn van korte duur. Het college is van mening dat de mogelijke ongemakken voor omwonenden, bedrijven en weggebruikers beperkt zijn. Mede doordat er een omleidingsroute wordt ingesteld en alle bestemmingen bereikbaar blijven.

Volgens vaste jurisprudentie moeten tijdelijke verkeersmaatregelen worden beschouwd als een normale maatschappelijke ontwikkeling waarmee iedereen kan worden geconfronteerd. De nadelige gevolgen van dergelijke maatregelen mogen echter niet onevenredig zijn in verhouding tot de met het besluit te dienen belangen. De eventuele omleidingsroutes leiden naar het oordeel van het college tot aanvaardbare extra rijafstanden. De tijdelijke verkeersmaatregel leidt niet tot onevenredige hinder of overlast voor betrokkenen.

Om mogelijk sluipverkeer door het Emmasingelkwadrant tegen te gaan, zal de huidige verbinding (voor autoverkeer) tussen Willemstraat en Mathildelaan (door het Victoriapark) afgezet worden. Deze is nu nog nodig ten behoeve van werkzaamheden en een bouwproject aan de Mathildelaan. Dit betreft een tijdelijk aangelegde weg op private grond van een derde. Het betreft geen openbare weg in de zin van artikel 4 van de Wegenwet. De werkzaamheden zullen eind dit jaar afgerond worden en begin dit jaar zal deze verbinding weer afgesloten worden voorafgaand aan de start van de betreffende rioolwerkzaamheden

 

Aangezien deze maatregel betrekking heeft op een tijdelijke, niet openbare weg, valt deze buiten de reikwijdte van dit verkeersbesluit. De maatregel wordt hier slechts benoemd in het kader van het tegengaan van mogelijk sluipverkeer als gevolg van de tijdelijke afsluiting van de Vonderweg.

 

 

Samenspraak

De Met de hulpdiensten en met PSV heeft reeds overleg plaatsgevonden. Tevens zijn de bewoners en ondernemers van het Emmasingelkwadrant (Ventoseflat, Regentenkwartier, Lichttoren) over de aanstaande werkzaamheden ingelicht op de wijkinformatieavond van 11 oktober 2022. . Daarnaast ontvangen alle omwonenden een binnenkort een wijkinfo om hen over dit besluit te informeren.

 

Belanghebbende partijen:

  • De huidige en toekomstige bewoners en bedrijven in de omgeving van de Vonderweg

  • De gemeente Eindhoven, gezien deze werkzaamheden t.b.v. beheer van het riool

  • De veiligheidsregio, gezien de bereikbaarheid van het gebied voor hulpdiensten.

 

 

Advies politie

De politie ziet erop toe dat de verkeersregels worden nageleefd. Daarom is het verkeersbesluit conform het gestelde uit artikel 24 van het BABW ook met haar besproken. Zij zijn bekend met de tijdelijke maatregelen. Overleg heeft plaatsgevonden met de regiopolitie, waarbij te kennen is gegeven dat met de voorgestelde verkeersmaatregel wordt ingestemd evenals met de Veiligheidsregio dd. 06-20-2022.

 

 

Besluit

Het verkeersbesluit nemen voor:

  • het een tijdelijke verkeersmaatregel aan de Vonderweg tussen de Gagelstraat en de kruising met de Willemstraat voor een periode van ongeveer 4 maanden, via:

  •  

  • Het instellen van een geslotenverklaring in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee, met uitzondering van voertuigen van hulpdiensten, door middel van het plaatsen van twee C1-borden volgens bijlage 1 van het RVV 1990 met onderbord ‘Uitgezonderd hulpdiensten’.

  •  

De maatregelen zijn aangegeven op tekening VKB_20221010_vonderweg (fase 1 t/m 4), gedateerd op 16-08-2022

 

 

Eindhoven, 10 oktober 2022

Hoogachtend,

namens burgemeester en wethouders van Eindhoven,

Ad Hekman

hoofd afdeling Verkeer, Milieu en Duurzaamheid

Bezwaar

Belanghebbenden kunnen, tot uiterlijk 6 weken na publicatie van het besluit, schriftelijk bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat ten minste:

de naam en het adres van de indiener

de dagtekening

een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht

de gronden van het bezwaar.

Het bezwaar schorst niet de werking van het besluit.

Wel kan een belanghebbende, met een spoedeisend belang, binnen dezelfde termijn een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Het verzoek om een voorlopige voorziening moet voldoen aan dezelfde eisen als een bezwaarschrift.

 

Naar boven