Tweede wijziging van de Verordening ondergrondse infrastructuur Asten 2014

De raad van de gemeente Asten;

 

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 augustus 2022 met zaaknummer 2022063535;

 

gehoord het advies van de commissie Ruimte van 20 september 2022;

 

besluit:

 

vast te stellen de tweede wijziging van de Verordening ondergrondse infrastructuur Asten 2014 en de bijbehorende Toelichting, door hierin de onderstaande wijzigingen door te voeren.

Artikel 1  

Artikel 3.3 wordt als volgt gewijzigd:

Bestaande tekst:

  • 1.

    Indien een grondroerder zich niet houdt aan de voorschriften en beperkingen uit het instemmingsbesluit, kan het college het instemmingsbesluit intrekken of wijzigen. Het college gaat niet over tot intrekking of wijziging van de vergunning voordat het college de houder van het instemmingsbesluit de gelegenheid heeft gegeven om zijn zienswijze naar voren te brengen.

  •  

  • Aan het besluit tot intrekking of wijziging van het instemmingsbesluit kan de verplichting worden verbonden om de betreffende kabel(s) te verleggen/verplaatsen of deze te verwijderen.

Nieuwe tekst:

  • 1.

    Het college van burgemeester en wethouders kan een vergunning of instemmingsbesluit wijzigen of intrekken, indien:

    • a.

      de netbeheerder niet binnen een half jaar na het onherroepelijk worden van de vergunning dan wel het instemmingsbesluit met de werkzaamheden als omschreven in de vergunning dan wel het instemmingsbesluit is begonnen;

    • b.

      de in de vergunning dan wel het instemmingsbesluit genoemde werkzaamheden langer dan een aaneengesloten periode van zes maanden stil liggen;

    • c.

      de netbeheerder de leiding/kabel definitief buiten gebruik heeft gesteld;

    • d.

      de vergunning dan wel het instemmingsbesluit is verleend op basis van onjuiste of onvolledige gegevens;

    • e.

      de vergunning dan wel het instemmingsbesluit in strijd met enig wettelijk voorschrift is afgegeven;

    • f.

      de aan de vergunning dan wel het instemmingsbesluit verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

    • g.

      na het verlenen van de vergunning dan wel het instemmingsbesluit naar het oordeel van het college gegronde aanleiding bestaat te veronderstellen dat het van kracht blijven van de vergunning of het instemmingsbesluit onaanvaardbare schadelijke gevolgen heeft voor mens, natuur of milieu;

    • h.

      dit naar het oordeel van het college redelijkerwijs nodig is vanwege de uitvoering van gemeentelijke werkzaamheden;

    • i.

      er sprake is van verkoop van de desbetreffende gronden van gemeente aan derden.

  • 2.

    Het college gaat niet over tot intrekking of wijziging van de vergunning dan wel het instemmingsbesluit dan nadat het college de houder van de vergunning of de geadresseerde van het instemmingsbesluit heeft gehoord.

  • 3.

    Aan het besluit tot wijziging of intrekking van de vergunning dan wel het instemmingsbesluit kan de verplichting worden verbonden om de betreffende leiding(en) te verleggen/verplaatsen en/of deze te verwijderen.

Artikel 2  

Nieuw artikel 3.5 wordt toegevoegd. Artikel 3.5 luidt als volgt:

Artikel 3.5 Graafrust

  • 1.

    Het college kan bepalen dat graafrust voor een locatie geldt vanaf het tijdstip van inwerkingtreding van het instemmingsbesluit voor maximaal een periode van 12 maanden. Bij zwaarwichtige redenen van publiek belang kan er graafrust worden gehanteerd dat langer dan een jaar is.

Artikel 3  

Artikel 4.2 lid 1 wordt als volgt gewijzigd:

Bestaande tekst:

  • 1.

    Een beslissing op een aanvraag om een vergunning of een aanvraag voor een instemmingsbesluit wordt genomen uiterlijk acht weken na de dag van ontvangst van de aanvraag. Het college kan de beslissing voor ten hoogste vier weken verdagen.

Nieuwe tekst:

  • 1.

    Het college beslist binnen acht weken na ontvangst van een aanvraag tot vergunning of instemming en binnen vijf dagen voor een melding. Indien een beschikking voor een aanvraag tot vergunning of instemming niet binnen acht weken kan worden gegeven, deelt het college dit aan de netbeheerder mede en kan de termijn eenmalig met acht weken worden verlengd.

Artikel 4  

Artikel 6.2 wordt als volgt gewijzigd:

Nieuw lid e. f. en g. wordt toegevoegd. Lid e. f. en g. luiden als volgt:

  • e.

    in afwijking van de nadere regels;

  • f.

    in strijd met een breekverbod;

  • g.

    er sprake is van een (acute) gevaarlijke situatie in het kader van de APV.

Artikel 5  

De toelichting op lid 3.5 toevoegen. Deze luidt als volgt:

Artikel 3.5 Graafrust

Dit artikel (3.5) bepaalt dat het niet meer mogelijk is om na inwerkingtreding van het instemmingsbesluit binnen een periode van 12 maanden, op eenzelfde locatie een tweede netwerk aan te leggen. Met de termijn van een jaar wordt aangesloten bij de adviezen van de ACM. In uitzonderlijke gevallen kan een langere graafrust worden gehanteerd, De voorgestelde bepaling heeft alleen betrekking op aanvragen tot het aanleggen van kabels en voorzieningen ten dienste van een openbaar elektronisch communicatienetwerk. Indien binnen 6 maanden na het onherroepelijk worden van het instemmings-besluit geen aanlegwerkzaamheden plaatsvinden, kan het college over gaan tot intrekking van het instemmingbesluit. Hiermee is de graafrust met het intrekkingsbesluit geëindigd.

Artikel 6. Inwerkingtreding

De geconsolideerde verordening treedt in werking op de eerste dag na de dag van bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Asten van 4 oktober 2022.

De raad voornoemd,

griffier,

mr. M.B.W. van Erp-Sonnemans

voorzitter,

A.A.H.C.M. van Extel-van Katwijk

Naar boven