Zevende wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Breda 2018

Bekendmaking

Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat de gemeenteraad in zijn openbare vergadering van 23 december 2021 de Zevende wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Breda 2018 heeft vastgesteld.

 

Inwerkingtreding

De verordening wordt van kracht met ingang van de dag na die van deze bekendmaking.

 

Rechtsmiddelen

Tegen het besluit tot vaststelling van de verordening is geen bezwaar of beroep mogelijk.

 

Tekst verordening

De raad van de gemeente Breda;

 

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders en met overname van de daarin vermelde overwegingen;

 

Gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet;

 

Besluit vast te stellen:

 

De zevende wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Breda 2018

Artikel I:

In Hoofdstuk 2. Openbare Orde, Afdeling 1. Bestrijding van ongeregeldheden, wordt artikel 2:1 Samenscholing, ongeregeldheden en straatintimidatie, als volgt gewijzigd:

 

A.

In de titel van artikel 2.1 wordt het woord straatintimidatie verwijderd. De titel van dit artikel komt te luiden:

Artikel 2.1 Samenscholing en ongeregeldheden.

 

B.

Artikel 2.1, zevende lid verwijderen.

 

In Hoofdstuk 2. Openbare orde, Afdeling 1. Bestrijding van ongeregeldheden, wordt artikel 2.1a ingevoegd:

 

Artikel 2:1a Messenverbod

 

  • 1.

    Het is verboden op een door de burgemeester aangewezen weg, met inbegrip van daaraan gelegen voor publiek toegankelijke gebouwen, messen of andere zaken die als steekwapen kunnen worden gebruikt, bij zich te hebben.

  • 2.

    Het verbod geldt niet voor wapens als bedoeld in artikel 2 van de Wet wapens en munitie en evenmin voor andere zaken die als steekwapen kunnen worden gebruikt, mits deze zaken zodanig zijn ingepakt dat zij niet geschikt zijn voor onmiddellijk gebruik

Artikel II:

A.

In Hoofdstuk 2. Openbare orde, Afdeling 6 Evenementen, wordt artikel 2:10 Begripsbepalingen, eerste lid, onder d., gewijzigd en komt te luiden:

 

  • d.

    het in een inrichting in de zin van de Alcoholwet gelegenheid geven tot dansen;

B.

In Hoofdstuk 2. Openbare orde, Afdeling 6 Evenementen, wordt artikel 2:11 Organiseren evenement, vijfde lid, gewijzigd en komt te luiden:

 

  • 5.

    In afwijking van het bepaalde in artikel 1:7, tweede lid, dient een aanvraag voor een vergunning voor een A-evenement ten minste 10 weken en een aanvraag voor een B- en een C-evenement tenminste 15 weken voor aanvang van dit evenement volledig te zijn ingediend bij de burgemeester.

C.

In Hoofdstuk 2. Openbare orde, Afdeling 7 Bescherming woon- en leefklimaat en tegengaan onveilig, niet leefbaar en malafide ondernemersklimaat, Paragraaf 7A Horeca, wordt artikel 2:17 Vergunningplicht, derde lid, aanhef, gewijzigd en komt te luiden:

 

  • 3.

    De vergunningplicht als bedoeld in het tweede lid geldt, met uitzondering van waterpijpcafés, niet voor een inrichting waarvoor een vergunning verplicht is als bedoeld in artikel 3 van de Alcoholwet en of voor een inrichting die zich bevindt in:

D.

In hoofdstuk 2. Openbare orde, Afdeling 7 Bescherming woon- en leefklimaat en tegengaan onveilig, niet leefbaar en malafide ondernemersklimaat, Paragraaf 7A Horeca, wordt artikel 2:20 Weigeringsgronden, eerste lid, onder c., gewijzigd en komt te luiden:

 

  • c.

    indien de exploitant en leidinggevende(n) niet 18 jaar of ouder zijn of niet voldoen aan de bij of krachtens artikel 8, lid 1, aanhef en onder b. en c. en lid 2, van de Alcoholwet aan leidinggevenden gestelde eisen.

E.

In Hoofdstuk 2. Openbare orde, Afdeling 7 Bescherming woon- en leefklimaat en tegengaan onveilig, niet leefbaar en malafide ondernemersklimaat, Paragraaf 7A. Horeca, wordt artikel 2.25 Intrekkingsgronden aangevuld en na sub g. wordt sub h. toegevoegd:

 

  • h.

    de te harer verkrijging verstrekte gegevens zodanig onjuist of onvolledig blijken, dat op de aanvrage een andere beslissing zou zijn genomen, als bij de beoordeling daarvan de juiste omstandigheden volledig bekend waren geweest.

F.

In hoofdstuk 2, Openbare orde, Afdeling 7 Bescherming woon- en leefklimaat en tegengaan onveilig, niet leefbaar en malafide ondernemersklimaat, Paragraaf 7A. Horeca, wordt artikel 2:27:B Drinkgerei van glas en glazen flessen, vierde lid, gewijzigd en komt te luiden:

 

  • 4.

    Het bepaalde in het tweede lid geldt niet voor de plaats, niet zijnde een inrichting, waarvoor een ontheffing geldt krachtens artikel 35 van de Alcoholwet.

G.

In Hoofdstuk 2. Openbare orde, Afdeling 7 Bescherming woon- en leefklimaat en tegengaan onveilig, niet leefbaar en malafide ondernemersklimaat, Paragraaf 7B Overige bedrijven, wordt artikel 2.29 Begripsbepalingen, onder c., gewijzigd en komt te luiden:

 

  • c.

    beheerder / leidinggevende: de natuurlijke persoon die de feitelijke leiding heeft over de bedrijfsmatige activiteiten.

H.

In Hoofdstuk 2. Openbare orde, Afdeling 7 Bescherming woon- en leefklimaat en tegengaan onveilig, niet leefbaar en malafide ondernemersklimaat, Paragraaf 7B Overige bedrijven, wordt artikel 2:34 Weigeringsgronden, onder c., gewijzigd en komt te luiden:

 

  • c.

    indien het een bedrijf betreft als bedoeld in artikel 2:29, onder a, de exploitant en de beheerder/leidinggevende niet 18 jaar of ouder zijn of niet voldoen aan de bij of krachtens artikel 8, lid 1, aanhef en onder b. en c. en lid 2, van de Alcoholwet aan beheerder/leidinggevende gestelde eisen;

I.

In Hoofdstuk 2. Openbare orde, Afdeling 7 Bescherming woon- en leefklimaat en tegengaan onveilig, niet leefbaar en malafide ondernemersklimaat, Paragraaf 7B. Overige bedrijven, wordt artikel 2.39 Intrekkingsgronden aangevuld en na sub i. wordt sub j. toegevoegd:

 

  • j.

    de te harer verkrijging verstrekte gegevens zodanig onjuist of onvolledig blijken, dat op de aanvrage een andere beslissing zou zijn genomen, als bij de beoordeling daarvan de juiste omstandigheden volledig bekend waren geweest.

J.

In Hoofdstuk 2. Openbare orde, Afdeling 9 Maatregelen tegen overlast en baldadigheid, wordt artikel 2:56 Hinderlijk drankgebruik op een openbare plaats en in een door het college aangewezen gebied, derde lid, onder a., gewijzigd en komt te luiden:

 

  • a.

    een terras dat behoort bij een horecabedrijf, als bedoeld in artikel 1 van de Alcoholwet;

K.

In Hoofdstuk 2. Openbare orde, Afdeling 9 Maatregelen tegen overlast en baldadigheid, wordt artikel 2:56 derde lid, onder b., gewijzigd en komt te luiden:

 

  • b.

    de plaats, niet zijnde een horecabedrijf, als bedoeld onder a., waarvoor een ontheffing geldt krachtens artikel 35 van de Alcoholwet.

L.

In Hoofdstuk 2. Openbare orde, Afdeling 9 Maatregelen tegen overlast en baldadigheid, wordt artikel 2:56, vierde lid, gewijzigd en komt te luiden:

 

  • 4.

    De verboden zijn niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door artikel 45 van de Drank- en Horecawet.

M.

In Hoofdstuk 2. Openbare Orde, Afdeling 13. Bestuurlijke ophouding, veiligheidsrisicogebieden en cameratoezicht op openbare plaatsen en woonoverlast, wordt artikel 2:75 Woonoverlast, als bedoeld in artikel 151d Gemeentewet, eerste lid gewijzigd en komt te luiden:

 

  • 1.

    Degene die een woning of een bij die woning behorend erf gebruikt, of tegen betaling in gebruik geeft, draagt er zorg voor dat door gedragingen in of vanuit die woning of dat erf of in de onmiddellijke nabijheid van die woning of dat erf geen ernstige en herhaaldelijke hinder voor omwonenden wordt veroorzaakt.

N.

In Hoofdstuk 3 Seksinrichtingen, sekswinkels, straatprostitutie e.d., wordt artikel 3.3, tweede lid, onder c, eerste gedachtestreepje, gewijzigd en komt te luiden:

 

  • -

    bepalingen gesteld bij of krachtens de Alcoholwet, de Opiumwet, de Vreemdelingenwet en de Wet arbeid vreemdelingen;

Artikel III:

In Hoofdstuk 2. Openbare orde, na artikel 2:79, de volgende afdeling met artikel 2:80 invoegen:

 

Afdeling 15 Extreme vrieskou

 

Artikel 2:80 Liggen of slapen op of aan de weg bij extreme vrieskou

 

Het is verboden op of aan de weg tussen zonsopgang en zonsondergang te liggen of te slapen bij een gevoelstemperatuur van –10 ºC of kouder, nadat een ambtenaar van politie, of een door/namens het college aangewezen toezichthouder in het belang van de openbare orde of veiligheid het bevel is gegeven dat dit moet worden beëindigd.

Artikel IV:

A.

In Hoofdstuk 4. Bescherming van het milieu en de natuur, Afdeling 1 Geluidhinder en verlichting, wordt artikel 4:1:b: Aanwijzing collectieve dagen voor inrichtingen met als hoofdfunctie “Horeca” binnen de singels (centrumhoreca) en buurthuizen, eerste lid gewijzigd en komt te luiden:

 

  • 1.

    De geluidsnormen als bedoeld in de artikelen 2.17 en 2.20 van het Besluit gelden niet voor collectieve festiviteiten voor in totaal 7 dagen per kalenderjaar in plaats daarvan gelden afwijkende normen.

B.

In Hoofdstuk 4. Bescherming van het milieu en de natuur, Afdeling 1 Geluidhinder en verlichting, wordt artikel 4:1:b: Aanwijzing collectieve dagen voor inrichtingen met als hoofdfunctie “Horeca” binnen de singels (centrumhoreca) en buurthuizen, tweede lid gewijzigd en komt te luiden:

 

  • 2.

    De collectieve dagen zoals hierboven beschreven zijn enkel van toepassing voor inrichtingen met horeca als hoofdfunctie binnen de singels. Voor overige functies die vallen onder de regeling (sport- recreatie-inrichtingen en horecagelegenheden buiten de singels en buurthuizen) wordt verwezen naar artikel 4:1:c:

Artikel V:

De zevende wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Breda 2018 treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Aldus besloten in zijn openbare vergadering van 23 december 2021.

,voorzitter

,griffier

Naar boven