Publicatie herstelbesluit bestemmingsplan ‘Omgevingsplan: herziening Rietven 4’ (VA02)

Op 24 november 2020 heeft het college van B&W het bestemmingsplan ‘Omgevingsplan: Veegplan 5’ gewijzigd vastgesteld. Rietven 4 maakt onderdeel uit van Veegplan 5. Op de locatie Rietven 4 worden met dit veegplan recreatieve nevenactiviteiten mogelijk gemaakt met overnachtingsmogelijkheden bij de bestaande paardenhouderij. Tegen dit bestemmingsplan is door omwonenden beroep aangetekend bij de Raad van State.

Bij uitspraak van 26 juli 2021 heeft de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) uitspraak gedaan met betrekking tot Rietven 4. Dit heeft tot gevolg dat de werking van de bestemmingsplannen “Omgevingsplan: Veegplan 5” en “Omgevingsplan: Veegplan 7” geschorst is met betrekking tot die locatie. In de uitspraak heeft de voorzieningsrechter enkele (rechts)overwegingen opgenomen die tot de schorsing hebben geleid.

Bestemmingsplan ‘Omgevingsplan: herziening Rietven 4’

Op 11 januari 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om voor de locatie Rietven 4, vooruitlopend op een uitspraak van de Raad van State het bestemmingsplan ‘Omgevingsplan: herziening Rietven 4’ vastgesteld. Hiermee is gezorgd voor meer rechtszekerheid.

Inmiddels heeft de Raad van State op 17 augustus 2022 een tussenuitspraak gedaan. De Raad van State heeft nog gewezen op enkele zaken die nader gemotiveerd dienen te worden. Voordat de Raad van State een einduitspraak doet, wordt gemeente Boekel in de gelegenheid gesteld om deze zaken te repareren. Van deze mogelijkheid wordt gebruik gemaakt door een herstelbesluit (VA02) voor Rietven 4 te nemen.

Inhoudelijke aanpassingen

Om gehoor te geven aan de opdracht van de Raad van State zijn inhoudelijk diverse wijzigingen doorgevoerd. In artikel 23.3 van de planregels is nader gespecificeerd welke horeca activiteiten (horeca categorie 1a) zijn toegestaan ter plaatse van Rietven 4. Het gebruik van de zaalaccommodatie is verduidelijkt in de regels ter plaatse van Rietven 4. Verder zijn de dagrecreatieve activiteiten ter plaatse van Rietven 4 geschrapt uit de regels. Naar aanleiding van deze aanpassingen zijn ook de definities behorende bij de activiteiten aangepast. Tot slot is de ruimtelijke onderbouwing van een bedrijfsplan voorzien. Voor de precieze aanpassingen verwijzen wij naar het bestemmingsplan.

Procesmatige aanpassingen

De Raad van State heeft aangegeven dat het delegatiebesluit niet via de juiste weg is gepubliceerd. Gemeente Boekel is in de gelegenheid gesteld om dit gebrek te repareren. Het delegatiebesluit is op 1 september 2022 gepubliceerd op overheid.nl: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-392978.html. Hiermee is gehoor gegeven aan de uitspraak van de Raad van State. Dit betekent dat het delegatiebesluit van kracht is en dus weer toegepast mag worden.

Bestemmingsplanprocedure

Op 4 oktober 2022 is door het college het herstelbesluit genomen. Door het herstelbesluit bestemmingsplan ‘Omgevingsplan: herziening Rietven 4’ nu te nemen terwijl de zaak nog ‘onder de rechter is’, kan worden bewerkstelligd dat de Afdeling dit besluit nog mee kan nemen in haar beoordeling. De beroepen tegen Veegplan 5 en 7 zullen op grond van artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht van rechtswege ook zijn gericht tegen dit herstelbesluit.

Omdat het herstelbesluit bestemmingsplan ‘Omgevingsplan: herziening Rietven 4’ de Veegplannen 5 en 7 alleen herziet voor de locatie Rietven 4, en er sprake is van ondergeschikte (herstel)wijzigingen, hoeft afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht niet opnieuw te worden doorlopen. Wel is het van belang op de wettelijke voorgeschreven wijze kennis te geven van dit besluit, en de wettelijke voorgeschreven (nieuwe) beroepstermijn in acht te nemen.

Het vastgestelde bestemmingsplan ligt met ingang van 6 oktober 2022, samen met de bijbehorende stukken, gedurende zes weken ter inzage bij de publieksbalie van het gemeentehuis tijdens openingstijden. Het plan met bijbehorende stukken is dan tevens raadpleegbaar via de website www.ruimtelijkeplannen.nl (lDN:NL.IMRO.0755.OP2016herzRietven4-VA02) en http://boekel.crotec-omgevingsplan.nl/.

Beroep instellen

Gedurende de genoemde termijn kan tegen het besluit beroep worden ingesteld door belanghebbenden die tegen het ontwerpbestemmingsplan een zienswijze naar voren hebben gebracht of door belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen naar voren te hebben gebracht.

Het beroep moet worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA in Den Haag. Het beroep kan alleen worden gericht tegen de inhoud van het herstelbesluit voor zover het een wijziging betreft ten opzichte van het eerder op 24 november 2020 vastgestelde bestemmingsplan.

Een eerder ingesteld beroep bij de Raad van State, dat is gericht tegen de vaststelling van het genoemde bestemmingsplan ‘Omgevingsplan: Veegplan 5’ op 24 november 2020, heeft op grond van artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht mede betrekking op het onderhavige gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan.

Boekel, 6 oktober 2022

Burgemeester en wethouders van Boekel

Naar boven