Inspraak voornemen aanwijzing plangebied Peize-Zuid als interferentiegebied

 

Het college van burgemeester en wethouders van Noordenveld heeft het voornemen om het plangebied Peize-Zuid aan te wijzen als interferentiegebied in de zin van de Verordening interferentiegebieden bodemenergiesystemen Noordenveld. Daarnaast wil het college voor dat gebied het bodemenergieplan Peize-Zuid vaststellen.

 

Inleiding

Geen gasaansluiting meer

Omdat de aansluitplicht voor gasaansluitingen is verdwenen, wordt voor de verwarming van een woning in de meeste gevallen kozen voor een warmtepomp. De keuze voor een warmtepomp sluit goed aan bij de wens van Noordenveld om in 2040 klimaatneutraal te zijn.

Lucht- en bodemwarmtepompen

Toekomstige bewoners van de nieuwe wijk Peize-Zuid zullen hun woning willen voorzien van een warmtepomp. De gangbare types die in woonwijken worden toegepast, zijn luchtwarmtepompen en bodemwarmtepompen.

Interferentie

Voor de installatie van warmtepompen op basis van buitenlucht, gelden weinig tot geen restricties. Bij de installatie van bodemwarmtepompen echter, kunnen problemen ontstaan als deze te dicht bij elkaar worden geplaatst. Hierdoor kunnen ze een negatieve invloed op elkaar hebben met gevolgen voor de werking en het rendement. Die invloed wordt interferentie genoemd.

Bodemenergieplan

Om interferentie te voorkomen worden regels opgesteld, bijvoorbeeld over minimale afstanden die moeten worden aangehouden. Deze regels zijn opgenomen in een bodemenergieplan. Het doel van zo’n plan is dat iedereen gebruik kan maken van bodemenergie voor de eigen woning, zonder daarbij anderen daarin te beperken.

Interferentiegebied

Om te voorkomen dat bodemwarmtepompen en andere bodemenergiesystemen een negatieve invloed hebben op elkaar kan de gemeente een gebied aanwijzen als interferentiegebied. Wanneer een gebied een interferentiegebied is moet een vergunning aangevraagd worden voor het plaatsen van een bodemwarmtepomp of een ander bodemenergiesysteem en moet men zich houden aan vooraf vastgestelde regels.

Het college heeft het voornemen om het plangebied Peize-Zuid aan te wijzen als interferentiegebied en heeft daarvoor een tekening opgesteld waarop dit gebied is aangegeven. Tevens wil het college voor dat gebied een bodemenergieplan vaststellen. Daartoe is een ontwerp-bodemenergieplan gemaakt.

 

Waar wordt inspraak voor verleend

Het voornemen waarop inspraak wordt verleend betreft het voornemen van het college van burgemeester en wethouders om:

  • het plangebied Peize-Zuid aan te wijzen als interferentiegebied; en

  • voor dit gebied het ontwerp-bodemenergieplan Peize-Zuid vast te stellen.

 

Wie mag reageren / aan wie wordt inspraak verleend

Het college verleent inspraak aan ingezetenen en aan natuurlijke en rechtspersonen die in de gemeente Noordenveld een belang hebben.

 

De manier waarop u kunt reageren

Het voornemen van het college om het plangebied Peize-Zuid aan te wijzen als interferentiegebied en het ontwerp van het bodemenergieplan dat het college daarvoor wil vaststellen, wordt gedurende 6 weken ter inzage gelegd van 6 oktober tot en met 17 november 2022.

Wanneer u de ter inzage liggende documenten op het gemeentehuis wilt inzien dan kunt u daarvoor telefonisch een afspraak maken met de projectleider, dhr. S. Dijkema. Daarnaast is het voorstel te vinden op noordenveld.nl/ter-inzage

Gedurende die periode van 6 weken kunt u schriftelijk reageren op dit voornemen van het college. Uw reactie stuurt u naar het volgende adres:

College van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordenveld

Postbus 109

9300 AC Roden.

Uw reactie kunt u ook per mail sturen aan: postbus@noordenveld.nl. Daarnaast is er een mogelijkheid voor het indienen van een mondelinge zienswijze. Ook hiervoor kunt u een afspraak maken met dhr. S. Dijkema.

 

Rapportage

Na de periode van 6 weken wordt er een eindverslag gemaakt van de ingediende schriftelijke en mondelinge reacties. Dit eindverslag zal door het college worden meegenomen in de besluitvorming of zij hun voornemen omzetten in een definitief besluit om het plangebied Peize-Zuid aan te wijzen als interferentiegebied en om daarvoor het bodemenergieplan Peize-Zuid vast te stellen.

In het eindverslag staat beschreven welke reacties er waren op de plannen. Van de reacties geeft het college gemotiveerd aan of deze aanleiding hebben gegeven om de plannen aan te passen. Degenen die gereageerd hebben op het voornemen van het college krijgen bericht van de gemeente. Dit gebeurt nadat het eindverslag is vastgesteld en een definitief besluit is genomen.

 

Naar boven