Vaststellen archeologische beleidsadvieskaart

Burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal maken bekend dat zij in haar vergadering van 30 augustus 2022, gelet op artikel 23 van de Erfgoedverordening Berg en Dal 2021, een archeologische beleidsadvieskaart hebben vastgesteld.

De archeologische beleidsadvieskaart is een kaart waarop bekende archeologische vindplaatsen staan afgebeeld. Daarnaast bevat de archeologische beleidsadvieskaart een model voor te verwachten archeologische vindplaatsen in het gehele gemeentelijk grondgebied. Het doel van de kaarten is om overzicht te creëren van aanwezige en te verwachten archeologische waarden, waarop vervolgens ruimtelijk beleid kan worden gebaseerd en ruimtelijke plannen getoetst kunnen worden.

 

Vastgestelde toetsingskader

Het volgende rapport, inclusief de bijbehorende bijlagen, is vastgesteld als archeologische beleidsadvieskaart:

 

dr. N.W. Willemse & ir. L.J. Keunen. (2022, 14 juni). Archeologie in de gemeente Berg en Dal. Harmonisatie en actualisatie van de archeologische waarden-, verwachtingen- en beleidskaart (rapport 5371). RAAP.

 

Het rapport, met de bijbehorende (kaart)bijlages, zijn als bijlage opgenomen aan deze kennisgeving. De kaartbijlages zijn binnenkort ook digitaal raadpleegbaar via de kaartenbank van de gemeente Berg en Dal: https://kaart.bergendal.nl/.

 

Intrekken oude toetsingskader archeologie

Burgemeester en wethouders laten hierbij tevens weten de volgende rapporten niet meer als beoordelingskader archeologie te hanteren bij vergunningverlening:

 

  • 1.

    drs. E. Heunks. (2003, april). Gemeente Millingen. Een archeologische beleidsadvieskaart (rapport 885). RAAP.

  • 2.

    ir. L.J. Keunen & dr. N.W. Willemse. (2010, 28 september). Archeologie, cultuurlandschap en monumenten in de gemeente Ubbergen; geactualiseerde archeologische waarden- en verwachtingskaart en cultuurhistorische waardenkaart (rapport 2140). RAAP.

  • 3.

    ir. L.J. Keunen, S. van der Veen MA & dr. N.W. Willemse. (2013, 3 september). Over bosrijke hoogten en vriendelijke valleien; actualisatie archeologische waarden en verwachtingskaart en cultuurhistorische waardenkaart van de gemeente Groesbeek (rapport 2738). RAAP.

De onderdelen in deze rapportages die betrekking hebben op cultuurhistorie, cultuurlandschap en monumentaal erfgoed blijven tot nadere besluitvorming van toepassing.

 

Datum van ingang

Het hierboven beschreven besluit is van toepassing voor aanvragen omgevingsvergunningen die per 1 september 2022 worden ingediend. Aanvragen die voor die tijd zijn binnengekomen, worden voor het onderdeel archeologie getoetst aan de hand van de op dat moment vigerende archeologische beleidsadvieskaart.

 

Informatie

Voor informatie en/of het maken van een afspraak kunt u terecht bij dhr. W. Tielen, beleidsmedewerker Cultuurhistorisch Erfgoed, telefoonnummer 14 024 en e-mailadres archeologie@bergendal.nl. Hij is bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal

Namens deze,

Mw. K. van der Velden-Hendriks

a.i. Teamleider Ruimtelijke Ontwikkelingen

Naar boven