Aanwijzing Nieuw-Vennep Centrum en Badhoevedorp Centrum als centrumgebied in het Handboek parkeernormen gemeente Haarlemmermeer 2018

Burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer maken het volgende bekend:

Het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft op 23 november 2021 de aanwijzing Nieuw-Vennep Centrum en Badhoevedorp Centrum als centrumgebied in het Handboek parkeernormen gemeente Haarlemmermeer 2018 vastgesteld.

 

Het plan gaat over het beleid parkeren.

Met het parkeerbeleid wil de gemeente Haarlemmermeer de parkeerbehoefte faciliteren, maar wel binnen bepaalde grenzen. Parkeren voor een voorziening of functie moet bij die voorziening worden opgelost, zoveel mogelijk op eigen terrein of binnen de plangrenzen van een ontwikkeling. Er moet voldoende parkeeraanbod gerealiseerd worden om de reguliere parkeervraag te kunnen faciliteren. Het parkeerbeleid heeft tot doel:

  • -

    Het bevorderen van de bereikbaarheid van voorzieningen:

    • Toepassen van geschikte parkeernormen voor de diverse woon- en werkgebieden;

    • Zorgen voor een acceptabele parkeerdruk (verhouding vraag en aanbod);

    • Helder informeren over de parkeermogelijkheden (parkeerverwijzing).

  • -

    Het terugdringen van objectieve parkeeroverlast in woonwijken om de leefbaarheid te bevorderen:

    • Niet teveel blik op straat (aanzicht);

    • Geen ongewenst (illegaal) parkeergedrag.

Dit besluit regelt dat Nieuw-Vennep Centrum en Badhoevedorp Centrum als centrumgebied in het Handboek parkeernormen gemeente Haarlemmermeer 2018 worden aangeduid en hierdoor in een andere categorie parkeernormen valt dat meer passend is op de feitelijke ruimtelijke situatie.

 

In Nieuw-Vennep Centrum en Badhoevedorp Centrum spelen diverse ontwikkelingen. Beide gebieden krijgen daarmee een centrum-karakter, maar zijn niet als zodanig aangemerkt in het Handboek parkeernormen gemeente Haarlemmermeer 2018. ). Parallel hieraan wordt steeds meer gebruik gemaakt van innovatieve mobiliteitsmodaliteiten en is door middel van onderzoek ook aangetoond dat er met minder parkeerplaatsen gewerkt kan worden, onder meer door dubbelgebruik van parkeerplaatsen voor wonen en winkelen. Daarom heeft het college besloten om Nieuw-Vennep Centrum en Badhoevedorp Centrum als centrumgebied aan te wijzen in het Handboek parkeernormen gemeente Haarlemmermeer 2018 Hierdoor lopen deze ontwikkelingen geen vertraging op en worden geen parkeerplaatsen gebouwd voor leegstand.

 

Tegen dit besluit is geen bezwaar of beroep mogelijk.

 

Het college heeft besloten om:

  • 1.

    in te stemmen met het aanwijzen van Nieuw-Vennep Centrum en Badhoevedorp Centrum als centrumgebied zoals bedoeld in het Handboek parkeernormen gemeente Haarlemmermeer 2018 (2018.0005796);

  • 2.

    deze nota ter informatie te zenden aan de raad.

Naar boven