Vastgesteld bestemmingsplan ‘Spooronderdoorgang Wolfheze 2022’

 

De gemeenteraad heeft in haar vergadering van 28 september 2022 het bestemmingsplan ‘Spooronderdoorgang Wolfheze 2022’ gewijzigd vastgesteld. Ook heeft de gemeenteraad besloten geen exploitatieplan vast te stellen voor dit bestemmingsplan. Daarnaast heeft de gemeenteraad besloten de Crisis- en herstelwet van toepassing te verklaren op dit bestemmingsplan.

 

Inzien stukken

Het bestemmingsplan met bijbehorende stukken liggen in het kader van de beroepstermijn met ingang van 5 oktober 2022 voor de duur van zes weken analoog ter inzage in het gemeentehuis in Oosterbeek. Deze stukken zijn dan ook digitaal in te zien op de gemeentelijke website: www.renkum.nl/bestemmingsplannen. Daarnaast is het bestemmingsplan in te zien op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0274.bp0213wh-va02.

 

Plangebied

Het plangebied wordt als volgt globaal begrensd: In het zuiden door de Parallelweg en de gebouwen van Pro Persona langs de Parallelweg. Het plangebied eindigt in het zuidwesten grofweg ter hoogte van Parallelweg 557 (de te bouwen brandweerkazerne) en in het noordwesten grofweg ter hoogte van de woonpercelen aan de Van Mesdagweg 2 en 4 (die percelen liggen echter zelf niet in het plangebied). De noordzijde wordt begrensd door de Van Mesdagweg en de Johannahoeveweg (tot aan de perceel van huisnummer 1 in het oosten) en het terrein tussen de Wolfhezerweg 94 en 100 en de percelen aan de Hendrik-plantsoen 1-4. In het oosten wordt het plangebied begrensd tot aan het perceel aan de Johannahoeveweg 3 en de Parallelweg 3 (die percelen liggen zelf niet in het plangebied).

Het plangebied heeft betrekking op de kadastrale percelen Oosterbeek sectie A, nummers: 606, 872, 1263, 1277, 1278, 1295, 1349, 1389 en delen van de volgende kadastrale percelen: 410, 431, 432, 558, 948, 951, 1257, 1262, 1273, 1274, 1275, 1279, 1280, 1282, 1314, 1350, 1434 en 1550.

 

Bestemmingsplan

Er zijn vergevorderde plannen voor het realiseren van een spooronderdoorgang (tunnel) in Wolfheze voor gemotoriseerd verkeer en voor fietsers en voetgangers. Hiermee wordt de oversteek van het spoor veilig(er). Tegelijkertijd wordt daarmee ook het station Wolfheze (de perrons) beter bereikbaar gemaakt. De spooronderdoorgang vervangt de huidige gelijkvloerse overgang van het spoor bij de Wolfhezerweg ter hoogte van de aansluiting met de Parallelweg. De spooronderdoorgang zal, mede vanwege ruimtegebrek, nu van de Wolfhezerweg in het noorden aansluiten en afbuigen naar de Parallelweg in het westen. Daarvoor moet de Parallelweg deels iets naar het zuiden verplaatst worden. Een spooronderdoorgang is nu al toegestaan, maar doordat o.a. de Parallelweg iets verschoven moet worden en omdat de Wolfhezerweg ten noorden van het spoor iets naar het westen verschuift zijn die onderdelen in strijd met het huidige bestemmingsplan en is een nieuw bestemmingsplan noodzakelijk. Het nieuwe bestemmingsplan ‘Spooronderdoorgang Wolfheze 2022’ maakt de nieuwe inrichting mogelijk.

 

Het vastgestelde bestemmingsplan is, ambtshalve en mede naar aanleiding van de ingediende zienswijzen, op enkele (ondergeschikte) onderdelen gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan dat ter inzage heeft gelegen. Aangezien er meerdere (detail)aanpassingen zijn doorgevoerd kunnen deze hier niet allemaal worden opgesomd. Daarom wordt verwezen naar de reactie op de zienswijzen en de ambtshalve wijzigingen die in hoofdstuk 6 van de toelichting van het bestemmingsplan zijn opgenomen. Hier wordt dan ook naar verwezen. In hoofdlijnen is o.a. het volgende aangepast.

Er is een verkeersonderzoek uitgevoerd naar de verkeerseffecten van de afsluiting van de Johannahoeveweg en de Van Mesdagweg en de realisatie van de woonwijk Boven Heide aan de Duitsekampweg. Dit onderzoek is als bijlage bij het bestemmingsplan gevoegd. Daarnaast zijn de regels van de bestemming ‘Groen’ toegevoegd. Dit was per abuis niet opgenomen in het ontwerpbestemmingsplan. Als laatste is het plangebied van het bestemmingsplan vergroot ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. De groenstrook tussen de Wolfhezerweg 94 en Wolfhezerweg 100 is opgenomen in het plangebied met de bestemming 'Groen'. Daar wordt ten opzichte van de huidig bestemde situatie voor een gedeelte de aanduiding 'specifieke vorm van groen - calamiteitenroute' opgenomen om een noodontsluiting voor hulpdiensten mogelijk te maken. Een klein gedeelte van dat toegevoegde gebied krijgt de bestemming ‘Verkeer’ als nieuwe ontsluiting / uitrit van het perceel Wolfhezerweg 94-98.

 

Beroep

Tijdens de beroepstermijn kunnen belanghebbenden, die op tijd een zienswijze hebben ingediend, maar ook een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan te hebben ingediend, schriftelijk beroep instellen tegen het vastgestelde bestemmingsplan. Voor zover het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan gewijzigd is vastgesteld kan iedere belanghebbende, dus ook diegene die geen zienswijze hebben ingediend, tegen die wijziging schriftelijk beroep instellen.

Beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Omdat het instellen van beroep geen schorsende werking heeft, treedt het bestemmingsplan in werking op de eerste dag na het aflopen van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Binnen de beroepstermijn kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waardoor het bestemmingsplan niet in werking treedt, totdat op het verzoek is beslist.

 

Crisis en herstelwet

Op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Hierdoor zijn er bijzondere bepalingen van toepassing bij het eventueel instellen van een beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit betekent dat alle beroepsgronden in het beroepsschrift moeten worden aangeven. Na afloop van de beroepstermijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Het beroep wordt niet-ontvankelijk verklaard, als binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend. Vermeld in het beroepsschrift dat de Crisis en herstelwet van toepassing is.

Naar boven