Bekendmaking Gemeenteblad 3 oktober 2022

 

Bekendmaking van vestiging voorkeursrecht ex artikel 2 juncto 5 Wet voorkeursrecht gemeenten in het gebied Hoogwoud-Oost e.o. te Opmeer.  

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Opmeer maakt op grond van artikel 7 eerste lid van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat de gemeenteraad van Opmeer bij besluit van 29 september 2022 op grond van het bepaalde in artikel 5 Wvg heeft besloten om gronden aan te wijzen waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 Wvg van toepassing zijn.

 

Gebied

De gronden zijn gelegen in het gebied Hoogwoud-Oost e.o. en zijn nader aangegeven op de bij het besluit behorende kadastrale kaart met de daarbij behorende lijst van eigenaren en zakelijk gerechtigden.

 

Bestemming

Artikel 5 Wvg voorziet erin dat gronden door de raad kunnen worden aangewezen die nog niet zijn opgenomen in een bestemmingsplan, inpassingsplan of structuurvisie mits bij het hiertoe strekkend besluit aan die gronden een niet-agrarische bestemming is toegedacht en het gebruik afwijkt van die toegedachte bestemming. Aan de aangewezen gronden wordt een niet agrarische bestemming toegedacht, te weten (meer intensieve) woningbouw en aanverwante bestemmingen, groen, water, recreatie, en verkeer.

 

Inwerkingtreding

Het besluit van de gemeenteraad treedt in werking één dag na publicatie in het Gemeenteblad, te weten 4 oktober 2022. De voorlopige aanwijzing van 12 juli 2022 komt daarmee op die datum te vervallen.

 

Terinzagelegging

Het besluit van de gemeenteraad ligt samen met het voorstel en verdere bijbehorende bijlagen, bevattende de kadastrale kaart en een lijst met daarop de kadastrale aanduidingen van de in de aanwijzing opgenomen percelen, hun grootte, evenals de namen van de eigenaren en rechthebbenden van de daarop rustende beperkte rechten en overige relevante gegevens, met ingang van 4 oktober 2022 tijdens kantooruren ter inzage bij de gemeente Opmeer (Klaproos 1, 1716 VS te Opmeer). U kunt het besluit vanaf 4 oktober 2022 ook terugvinden via de website:

https://www.opmeer.nl/gebiedsvisie-hoogwoud-oost

 

Gevolgen van de vestiging

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat eigenaren en andere rechthebbenden op de aangewezen gronden, wanneer deze die gronden respectievelijk erop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Opmeer te koop moeten aanbieden. De eigenaren en de rechthebbenden op beperkte rechten ontvangen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.

 

Bezwaar en voorlopige voorziening

Het raadsbesluit is een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Belanghebbenden kunnen tegen het besluit, binnen een termijn van zes weken, ingaande op de dag na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen bij de raad van de gemeente Opmeer.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:

 

  • 1.

    naam en adres van de indiener;

  • 2.

    dagtekening;

  • 3.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • 4.

    de gronden van bezwaar.

Stuur uw bezwaarschrift aan de raad van de gemeente Opmeer, postbus 199, 1715 ZK Spanbroek. U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen via https://www.opmeer.nl/bezwaar-maken. Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift indient binnen zes weken na de dag van verzending van dit besluit. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer kunnen behandelen.

 

Indien u ervoor heeft gekozen om bezwaar te maken tegen het besluit van het college, dan wordt het bezwaarschrift op grond van artikel 6 lid 3 Wvg aangemerkt als tevens te zijn ingediend tegen het besluit van de gemeenteraad tot aanwijzing op grond van artikel 3, 4 of 5 Wvg. U hoeft dan geen afzonderlijk bezwaar meer in te dienen.

 

Indien u bezwaar heeft ingediend, kunt u ook een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland, afdeling bestuursrecht, postbus 1621, 2003 BR in Haarlem. Indien u beschikt over een elektronische handtekening (DigiD), kunt u uw verzoekschrift ook digitaal indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht

 

Heeft u vragen over het indienen van een (digitaal) bezwaarschrift of een voorlopige voorziening? Kijk dan op de site van de gemeente Opmeer https://www.opmeer.nl/bezwaar-maken.

 

Opmeer, 3 oktober 2022

Burgemeester en wethouders van de gemeente Opmeer

Naar boven