Openbare kennisgeving besluit vormvrije m.e.r. beoordeling bestemmingsplan ‘Centrale Zandwinning Weert’

Burgemeester en wethouders van Weert maken ingevolge artikel 7.17, 4e lid, van de Wet milieubeheer bekend dat de volgende beslissing is genomen.

De beoogde ontwikkeling komt in de lijst C van de bijlage van het Besluit m.e.r. niet als activiteit voor. Met betrekking tot de ontwikkeling is relevant, dat in onderdeel D (16.1) van de bijlage van het Besluit milieueffectrapport (Besluit m.e.r.) het volgende is opgenomen: ‘De ontginning dan wel wijziging of uitbreiding van de ontginning van steengroeven of dagbouwmijnen, met inbegrip van de winning van oppervlaktedelfstoffen uit de landbodem, anders dan bedoeld onder D 16.2. [turfwinning]'

De voorgenomen ontwikkeling kan worden aangeduid als een dergelijke ontginning, maar deze ligt onder de drempelwaarde die is opgenomen in kolom 2, namelijk een oppervlakte van 12,5 hectare of meer. Er is voor de activiteit derhalve geen sprake van een m.e.r.-beoordelingsplicht. Er dient wel een vormvrije m.e.r.-beoordeling te worden uitgevoerd, omdat sprake is van een kaderstellend plan uit de derde kolom van onderdeel D (bestemmingsplan).

Het planvoornemen behelst enerzijds de nog tijdelijke winning van oppervlaktedelfstoffen (Centrale Zandwinning) en anderzijds het toestaan van het beoogd recreatief eindgebruik van het plangebied Het eindplan voorziet in het realiseren van een dagstrand met kleinschalig horecapunt, een recreatie/zwemplas, een duikplas, een outdoorstrand met (horeca)paviljoen, een netwerk van fiets-, wandel- en ruiterpaden met de nodige terreinvoorzieningen, een visvijver, een groepsaccommodatie en bos- en natuurcompensatie. Er doen zich geen ‘bijzondere omstandigheden’ voor die het opstellen van een milieu- effectrapportage vragen. Op 27 september 2022 is besloten dat er voor de voorgenomen oprichting geen milieu-effectrapportage hoeft te worden opgesteld.

De beslissing kan met ingang van 29 september 2022 worden ingezien in het gemeentehuis van Weert. Hiervoor dient een afspraak te worden gemaakt via tel. (0495) 575 232 of (06) 34111999.

Het m.e.r-beoordelingsbesluit is een voorbereidingsbeslissing in de zin van artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht, waartegen geen zelfstandig bezwaar en beroep mogelijk is, tenzij een belanghebbende door dit besluit rechtstreeks in zijn belang wordt getroffen. Zienswijzen kunnen te zijner tijd kenbaar gemaakt worden in het kader van de procedure van het uiteindelijke besluit, te weten het bestemmingsplan.

Weert, 28 september 2022

Naar boven