Wijzigingsregeling Subsidieregeling peuteractiviteiten, onderwijsachterstandenbeleid en onderwijsondersteuning Ede 2020 - 2022

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede;

gelezen het voorstel van 20 september 2022, zaaknummer 330963;

gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Ede 2017;

 

besluit:

Artikel I  

De Subsidieregeling peuteractiviteiten, onderwijsachterstandenbeleid en onderwijsondersteuning Ede 2020 - 2022 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

 

Paragraaf 5.3 komt te luiden:

 

Paragraaf 5.3 Doorgaande leerlijn

Artikel 46. Subsidiabele activiteiten

Burgemeester en wethouders kunnen subsidie verlenen voor een samenwerking tussen scholen en kindcentra gericht op het bevorderen van een doorgaande leerlijn bij kinderen. Het betreft activiteiten die een soepele overgang van kindcentra naar scholen realiseren en daarmee goede leerprestaties van kinderen bevorderen. Subsidie wordt verstrekt voor de volgende activiteiten:

  • -

    gezamenlijke activiteiten voor deskundigheidsbevordering;

  • -

    het gezamenlijk opstellen en uitvoeren van jaarplannen op de onderwijsachterstandenbeleidsthema’s taalstimulering, ouderbetrokkenheid, doorgaande lijn en samenwerking;

  • -

    het verbeteren van de samenwerking door medewerkers een of meerdere dagdelen te laten meekijken bij de andere organisatie naar de ontwikkeling van het kind; of

  • -

    aanvullende activiteiten die zorgen voor een soepele overgang van kinderen van kindcentra naar scholen, naast bestaande wettelijke eisen over de ‘warme’ overdracht.

Artikel 47. Criteria

Subsidie kan worden verleend voor activiteiten die gericht zijn op het structureel bevorderen van de samenwerking tussen kindcentra en scholen. Subsidie wordt uitsluitend verleend als de activiteiten passen binnen het Onderzoekskader voor het toezicht op de voorschoolse educatie van het primair onderwijs.

Artikel 48. Aanvrager

  • 1.

    Subsidie op grond van deze paragraaf wordt uitsluitend verstrekt aan een groep aanvragers bestaande uit één of meer scholen en één of meer kindcentra. Zij maken onderling afspraken over de verdeling van de subsidie.

  • 2.

    De groep aanvragers wijst één organisatie aan die namens hen optreedt als penvoerder voor het indienen van de aanvraag.

Artikel 49. Maximale subsidie en subsidieplafond

  • 1.

    Per locatie wordt maximaal € 15.000,- subsidie verstrekt.

  • 2.

    Burgemeester en wethouders stellen jaarlijks een subsidieplafond vast voor deze paragraaf.

  • 3.

    Als het subsidieplafond niet toereikend is, wordt het beschikbare bedrag verdeeld op basis van de volgende rangorde van aanvragers:

    • I.

      een groep aanvragers waarbij de school leerlingen heeft met onderwijsachterstand. Indien het subsidieplafond alsnog wordt overschreden wordt binnen deze groep een rangorde gemaakt op basis van het aantal leerlingen met onderwijsachterstand op de betreffende school.

    • II.

      een groep aanvragers waarbij één partij een VVE-locatie betreft.

    • III.

      Overige groepen aanvragers. Indien het subsidieplafond alsnog wordt overschreden binnen deze groep wordt middels loting bepaald aan wie subsidie wordt verstrekt.

B

 

Artikel 59 komt te luiden:

 

Artikel 59. Overgangsbepalingen en afwijkende aanvraagtermijn

  • 1.

    In afwijking van artikel 7 van de Algemene subsidieverordening Ede 2017 wordt subsidie voor het kalenderjaar 2022 aangevraagd vóór 1 november 2021.

  • 2.

    In afwijking van artikel 7 van de Algemene subsidieverordening Ede 2017 wordt subsidie voor de overige jaren aangevraagd voor 1 oktober van het kalenderjaar voorafgaand aan het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft.

  • 3.

    In afwijking van artikel 7 van de Algemene subsidieverordening Ede 2017 wordt subsidie voor het kalenderjaar 2023 voor paragraaf 5.3 Doorgaande leerlijn aangevraagd vóór 1 november 2022.

C

In de Toelichting, onder Paragraaf 5.3 Doorgaande Leerlijn, wordt ‘naar evenredigheid verdeeld over het aantal aanvragers’ vervangen door ‘verdeeld op basis van de rangorde zoals opgenomen in artikel 49, derde lid’.

Artikel II  

  • 1.

    Dit besluit treedt in werking op de achtste dag na die van bekenmaking.

  • 2.

    Dit besluit is voor het eerst van toepassing op de voorbereiding en besluitvorming van de subsidies voor het kalenderjaar 2023. Dit geldt ook voor aanvragen die reeds zijn ingediend voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze subsidieregeling.

Vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders d.d. 20 september 2022, zaaknummer 330963.

Het college voornoemd,

drs. R.F. Groen MPA

de secretaris,

mr. L.J. Verhulst

de burgemeester.

Naar boven