Gemeente Heerlen - Vestigen voorlopig voorkeursrecht in het plangebied Promenade I te Heerlen,

Als bedoeld in artikel 6 Wet voorkeursrecht gemeenten

 

gelezen het voorstel met nummer BWV-22001987

 

 

Burgemeester en wethouders van Heerlen maken op grond van artikel 7, eerste lid van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat zij op 27 september 2022 hebben besloten om op grond van artikel 6, eerste lid van de Wvg gronden, gelegen in het plangebied aangeduid als ‘Promenade I’, begrensd door Promenade, Honigmannstraat, Geleenstraat en Saroleastraat voorlopig aan te wijzen als gronden waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn.

 

De gronden zijn aangegeven op de bij het besluit van burgemeester en wethouders van 27 september 2022 behorende en als zodanig gewaarmerkte kadastrale tekening en perceellijst, waarop zijn vermeld de in de aanwijzing opgenomen percelen, hun grootte alsmede de namen van de eigenaren en van de rechthebbenden op de daarop rustende beperkte rechten, een en ander naar de stand van de openbare registers van het Kadaster per 2 september 2022 respectievelijk 21 september 2022, met de aantekening dat deze percelen niet eerder in een aanwijzing betrokken zijn geweest.

 

Aan het plangebied ‘Promenade I’, begrensd door Promenade, Honigmannstraat, Geleenstraat en Saroleastraat is een maatschappelijke bestemming toegedacht specifiek ten behoeve van de huisvesting van een hogere beroepsonderwijsinstelling met bijbehorende infrastructuur en overige onderwijs ondersteunende voorzieningen, gecombineerd met overige centrumbestemmingen die levendigheid (ook in de avond) mogelijk maken, zoals maar niet limitatief: detailhandel, horeca, dienstverlening, leisure en creativiteit, wonen en openbare ruimte. Als grondslag voor de planologische onderbouwing wordt uitgaan van een niet-agrarische bestemming en waarvan het toekomstige gebruik afwijkt van de huidige bestemming, intensivering van vergelijkbare gebruiksfuncties daaronder begrepen.

 

Het besluit van burgemeester en wethouders tot voorlopige aanwijzing van gronden waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn, heeft een maximale werkingsduur van drie maanden na dagtekening. Het vervalt van rechtswege na drie maanden, tenzij binnen deze periode een besluit van de raad van de Gemeente Heerlen in werking is getreden waarbij de gronden krachtens artikel 3, 4 of 5 van de Wvg opnieuw zijn aangewezen als gronden waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn.

 

Het besluit van burgemeester en wethouders treedt in werking een dag na publicatie van dit bericht in het Gemeenteblad van Heerlen.

 

Gevolgen

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat eigenaren en andere rechthebbenden op de aangewezen gronden, wanneer deze die gronden respectievelijk erop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Heerlen te koop moeten aanbieden.

De eigenaren en de rechthebbenden op beperkte rechten ontvangen één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.

 

Ter inzage

Het besluit tot voorlopige aanwijzing met de bijbehorende bijlagen, bevattende de kadastrale kaart en een lijst met daarop de kadastrale aanduidingen van de in de aanwijzing opgenomen percelen, hun grootte, evenals de namen van de eigenaren en de rechthebbenden van de daarop rustende beperkte rechten en overige relevante gegevens, alsook het ontwerp-raadsvoorstel en het ontwerp- raadsbesluit liggen, voor een ieder kosteloos ter inzage in het stadskantoor van Heerlen aan de Geleenstraat 25-27 te Heerlen. Voor het inzien van de stukken kunt u telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer 14045.

 

De terinzagelegging begint op 29 september 2022 en duurt zes weken.

 

Bezwaar en voorlopige voorziening gericht tegen de voorlopige aanwijzing ingevolge artikel 6 Wvg

Tegen het besluit tot voorlopige aanwijzing kan door belanghebbenden binnen 6 weken na dagtekening van deze publicatie in het Gemeenteblad van Heerlen een gedagtekend, gemotiveerd en ondertekend bezwaarschrift worden ingediend.

 

Digitaal indienen

Gebruik hiervoor het digitale formulier; www.heerlen.nl/bezwaarschrift-indienen. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Doorloop de eenvoudige stappen en stem in met verder contact via de e-mail. U krijgt dan geen papieren post meer.

Belangrijk: u kunt dus geen bezwaar indienen met een e-mail.

 

Schriftelijk indienen

U kunt uw bezwaarschrift ook per post (of fax) sturen naar:

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerlen, Postbus 1, 6400 AA, Heerlen, fax: (045) 560 39 53.

 

Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van dit besluit niet. Degene die een bezwaarschrift heeft ingediend en tevens van mening is dat spoed is vereist, kan een voorlopige voorziening vragen aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg, Sector bestuursrecht, Postbus 950 6040 AZ Roermond. Voor het in behandeling nemen van het verzoek worden griffierechten geheven.

 

Zienswijzen gericht tegen het ontwerp raadsvoorstel en ontwerp raadsbesluit ingevolge artikel 5 Wvg

In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van het door de raad te nemen besluit worden belanghebbenden ingevolge de Algemene wet bestuursrecht met ingang van 29 september 2022 gedurende een periode van vier weken in de gelegenheid gesteld om zienswijzen schriftelijk dan wel mondeling ten aanzien van het ontwerp-raadsvoorstel en ontwerp-raadsbesluit naar voren te brengen. De zienswijze kan schriftelijk gericht worden aan de raad van de gemeente Heerlen, Postbus 1, 6400 AA Heerlen. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met mevr. H. Maenen van het Domein Organisatie, Team Ondersteuning, telefoonnummer: 045-5604690. Er zal dan een afspraak worden gemaakt.

Naar verwachting zal de gemeenteraad in zijn vergadering van 21 december 2022 een besluit nemen over de aanwijzing van de percelen.

 

Heeft u vragen?

Laat het ons gerust weten. U kunt hiervoor tijdens kantoortijden contact opnemen met mevr. H. Maenen van het Domein Organisatie, Team Ondersteuning, telefoonnummer: 045-5604690, e-mail: h.maenen@heerlen.nl.

Er wordt dan met u een (telefonische) afspraak gemaakt op 19, 20 of 21 oktober 2022 zodat wij u persoonlijk te woord kunnen staan.

 

Heerlen, 28 september 2022

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerlen

 

Naar boven