Verkeersbesluit tot instellen van een tijdelijk parkeerverbod in de van Calcarstraat in Deventer tot half december 2022, kenmerk: 286364-2022

 

Besluit

Het college van burgemeester en wethouders Deventer besluit tot:

• het instellen van een tijdelijk parkeerverbod op werkdagen van 6:30 tot 16:30 uur in de van Calcarstraat te Deventer, gedeelte tussen Ceintuurbaan en huisnummer 9, door plaatsing van de borden E1 voorzien van onderborden met de vermelding “op werkdagen van 6:30 – 16:30 uur”

• het parkeerverbod geldt gedurende de realisatie van fase 2 van de ontwikkeling Geertruidentuin (1 maart t/m half december 2022)

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Aanleiding verkeersbesluit

De realisatie van fase 2 van de nieuwe woonwijk Geertruidentuin.

 

Verkeersaspecten

De van Calcarstraat is in eigendom en beheer bij de gemeente Deventer.

De van Calcarstraat is een erftoegangsweg en maakt onderdeel uit van een 30 km/h zone. Aan de zuidzijde van de van Calcarstraat geldt een parkeerverbod. Aan de noordzijde van de Calcarstraat wordt, voornamelijk door bewoners, geparkeerd.

Voor de realisatie van fase 2 van de ontwikkeling Geertruidentuin, dient bouwverkeer gebruik te maken van een uitrit, ter hoogte van huisnummer 1. Voor vrachtverkeer is momenteel onvoldoende manoeuvreerruimte aanwezig als gevolg van geparkeerde voertuigen aan de zijde van de woningen.

Met het instellen van een parkeerverbod is het niet meer toegestaan om op de rijbaan te parkeren en wordt voldoende ruimte gecreëerd voor het in- en uitrijden van de uitweg door bouwverkeer. Ook wordt met een parkeerverbod het laden en lossen op het bouwterrein gestimuleerd en wordt hiermee hinder op de van Calcarstraat voorkomen als gevolg van laden en lossen op de rijbaan.

Om de hinder van het parkeerverbod voor bewoners tot een minimum te beperken geldt het parkeerverbod alleen op werkdagen tussen 6:30 uur en 16:30 uur.

In de Ceintuurbaan is overdag voldoende alternatieve vrije parkeerruimte aanwezig om het tijdelijk verlies aan parkeercapaciteit in de van Calcarstraat op te vangen.

 

Aan het verkeersbesluit kunnen de volgende (verkeers)belangen ten grondslag liggen (art. 2 WVW 1994):

1a en1b. het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers

Met het instellen van een parkeerverbod wordt een overzichtelijke situatie gecreëerd voor het veilig in- en uitrijden van de uitrit. Om de veiligheid van weggebruikers te waarborgen is de aannemer door de gemeente opgedragen dat achteruitrijden alleen is toegestaan onder begeleiding van een persoon.

1c. het in standhouden van de weg

Dit belang is niet van toepassing

1d. het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

Met het instellen van het parkeerverbod wordt gestimuleerd dat laden en lossen voornamelijk op de bouwplaats zal plaatsvinden. De kans dat de van Calcarstraat wordt geblokkeerd als gevolg van laden en lossen op de rijbaan wordt hierdoor tot een minimum beperkt.

Het parkeerverbod leidt tot een inperking van de vrijheid om in de van Calcarstraat te parkeren.

2a. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade en ook de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer

Met het instellen van het parkeerverbod wordt gestimuleerd dat laden en lossen voornamelijk op de bouwplaats zal plaatsvinden. Hierdoor wordt doorgaand verkeer niet gehinderd als gevolg van het laden en lossen op de rijbaan. Ook wordt met deze maatregel voorkomen dat geparkeerde voertuigen worden beschadigd door in- en uitrijdend bouwverkeer.

2b. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden

Dit belang is niet van toepassing

2c. de bestrijding van de epidemie van covid-19

Dit belang is niet van toepassing

 

Overleg politie

Mede op grond van artikel 24 van het BABW heeft overleg plaats gevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost-Nederland, district IJsselland, daartoe gemandateerd door de Korpschef. De politie is akkoord met het besluit.

 

Zienswijzen/draagvlak

De bewoners zijn door de aannemer geïnformeerd over het instellen van een parkeerverbod

 

Belangenafweging

Voor de realisatie van fase 2 van de Geertruidentuin is het instellen van een parkeerverbod noodzakelijk om de hinder van de bouwwerkzaamheden voor het verkeer op de van Calcarstraat tot een minimum te beperken. Dit belang weegt naar de mening van het college zwaarder dan de overlast en hinder voor bewoners om tijdens werkdagen tussen 6:30 en 16:30 uur elders te moeten parkeren.

Wettelijk kader

- Artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, bevat de belangen die kunnen leiden tot het nemen van verkeerbesluit, waarbij in het bijzonder artikel 2, tweede lid, onder c, van de Wegenverkeerswet 1994 het belang van ‘de bestrijding van de epidemie van covid-19’ is opgenomen.

- In artikel 15, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994, is bepaald dat voor de plaatsing en verwijdering van bepaalde verkeerstekens, onderborden en fysieke maatregelen een verkeersbesluit is vereist.

- In artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald welk bestuursorgaan bevoegd is een verkeersbesluit te nemen.

- Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer geeft aan voor welke verkeerstekens het plaatsen en verwijderden een verkeersbesluit is vereist.

- In de Regeling tot verlening van bevoegdheden gemeente Deventer en de bijhorende lijst van bevoegdheden is vastgelegd dat de programmamanager Leefomgeving is gemandateerd voor het nemen van verkeersbesluiten.

 

Publicatie

Bekendmaking van het verkeersbesluit geschiedt digitaal door publicatie in het Gemeenteblad van 23 september 2022 (www.zoek.officielebekendmakingen.nl).

 

Rechtsmiddelen

Als u het niet eens bent met dit besluit, belt u ons dan eerst. Wij kunnen het besluit uitleggen en zo nodig een fout herstellen. Bent u nog steeds niet eens met dit besluit en u bent belanghebbende, schrijft u dan een brief (bezwaarschrift) aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 5000, 7400 GC Deventer. Zet in uw brief:

• uw naam en adres;

• de datum waarop u de brief schrijft;

• het kenmerk van ons besluit

• waarom u het niet eens bent met ons besluit

• uw handtekening

 

Een persoon is slechts belanghebbende bij een verkeersbesluit, indien er sprake is van een bijzonder, individueel belang bij dat besluit, welk belang zich in voldoende mate onderscheidt van dat van andere weggebruikers. Voordat u een bezwaarschrift indient is het raadzaam om na te gaan of u, als belanghebbende kan worden aangemerkt. Bent u geen belanghebbende dan kan uw bezwaar niet inhoudelijk in behandeling worden genomen.

U moet het bezwaarschrift hebben ingediend binnen zes weken na de dag van publicatie van dit besluit. U kunt ook bezwaar maken via ons formulier op www.deventer.nl/bezwaarschrift.

 

Deventer, 20 september 2022

 

namens burgemeester en wethouders van Deventer,

 

 

R.A.P. van Hout

Programmamanager Leefomgeving

 

 

Naar boven