Subsidieregeling Verduurzaming en Obstakelvrije Ruimte voor Modernisering (VORM) Westland (3e wijziging 2022)

Het college van burgemeester en wethouders, gelet op artikel 3, vierde lid en artikel 4 van de Algemene subsidieverordening Westland 2016;

 

besluit vast te stellen de 3e wijziging van de

 

Subsidieregeling Verduurzaming en Obstakelvrije Ruimte voor Modernisering (VORM) Westland (3e wijziging 2022)

Artikel I

De subsidieregeling Verduurzaming en Obstakelvrije Ruimte voor Modernisering (VORM) Westland wordt als volgt gewijzigd:

 

  • A.

    Artikel 5 komt te luiden:

     

  • Artikel 5 Hoogte van de subsidie

  • Voor een activiteit als omschreven in artikel 4 van deze subsidieregeling wordt de hoogte van de subsidie berekend als: € 10.000,-- + 20% van de WOZ-waarde (naar peildatum I januari 2021) van het betreffende woonobject, met dien verstande dat de subsidie per woonobject maximaal € 100.000, -- bedraagt.

  • B.

    Artikel 16, onderdeel 2. komt te luiden:

     

  • Artikel 16 Inwerkingtreding en looptijd

    • 2.

      Deze subsidieregeling vervalt met ingang van 1 september 2024, dan wel eerder indien het subsidieplafond als bepaald in artikel 6 van deze subsidieregeling is bereikt.

Artikel II

In de toelichting komt de tekst bij artikelen 5 en 16 als volgt te luiden:

 

Ad artikel 5: (Hoogte van de subsidíe)

Het te verkrijgen subsidiebedrag is opgebouwd uit twee bestandsdelen. Enerzijds is sprake van een vaste component welke verband houdt met de kosten van het (laten) amoveren van de woonbebouwing. Deze gemiddelde sloopkosten zijn, op basis van ervaringscijfers, forfaitair bepaald op een vast bedrag van € 10.000, --.

 

Hierboven ontvangt de subsidieontvanger een bedrag dat gerelateerd is aan de waarde van zijn woning. Dit om recht te doen aan het feit dat woningwaarden aanmerkelijk kunnen verschillen, en om zo aan eenieder binnen de doelgroep een vergelijke stimulans te bieden om zijn woning aan een ondernemer met een volwaardig glastuinbouwbedrijf te verkopen.

 

De variabele component bedraagt 20% van de WOZ-waarde van het betreffende woonobject. De WOZ-waarde werd berekend op de OZB-aanslag van 2020, met peildatum 1 januari 2019. In deze herziening is, wegens de sterk veranderde waarde van de woningen in de afgelopen twee jaar, de peildatum verschoven naar 1 januari 2021 (OZB-aanslag van 2022). Door de peildatum te verschuiven wordt de verhouding tussen de waarde van de woning en de hoogte van de subsidie hersteld. De nieuwe peildatum geldt uitsluitend voor aanvragen die na inwerkingtreding van deze gewijzigde regeling zijn ingediend.

 

Tot slot is en blijft, om zoveel mogelijk woningen te kunnen amoveren en in ieder geval te kunnen voldoen aan de kwalitatieve opgave van 90 te verwijderen woningen, het totale subsidiebedrag per woonobject gemaximeerd op € 100.000,--. Zo wordt voorkomen dat het volledige subsidiebudget kan opgaan aan de sloop en verkoop van enkele zeer dure woonobjecten.

 

Ad artikel I6: (Inwerkingtreding en looptijd)

Met dit artikel is bepaald vanaf welk moment subsidie op grond van deze regeling kan worden aangevraagd, en wanneer de regeling eindigt. De subsidieregeling treedt op 2 februari 2018 in werking, nadat deze - overeenkomstig het bepaalde in artikel 3:40 Awb - op de voorgeschreven wijze bekend is gemaakt. De subsidieregeling komt te vervallen op 1 september 2024, dan wel op het moment dat het subsidieplafond is bereikt indien dat moment eerder is.

Artikel III

Deze wijzing treedt in werking op 22 september 2022

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders d.d, 13 september 2022

Naar boven